Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

26

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / ΕΜΑΚ στην Τουρκία: Συγκλονιστικά βίντεο με τους ήρωες μέσα στα χαλάσματα
ΕΛΛΑΔΑ

ΕΜΑΚ στην Τουρκία: Συγκλονιστικά βίντεο με τους ήρωες μέσα στα χαλάσματα

ΕΜΑΚ στην Τουρκία: Τα βίντεο ντοκουμέντα για τις επιχειρήσεις της ΕΜΑΚ μέσα στα συντρίμμια

Ακούσαμε και διαβάσαμε πολλά για το έργο που πρόσφερε η ελληνική ΕΜΑΚ μέσα στα χαλάσματα στην Τουρκία, σώζοντας όσες περισσότερες ζωές μπορούσαν τα μέλη της, στις έξι μέρες που επιχείρησαν, ωστόσο άλλο να το ακούς και να το διαβάζεις κι άλλο να το βλέπεις. Οι εικόνες που έρχονται στο φως της δημοσιότητας από τις κάμερες που “φορούσαν” μέλη της ελληνικής ΕΜΑΚ στα κράνη τους, πραγματικά κόβουν την ανάσα. Μέσα από αυτά φαίνονται επακριβώς οι προσπάθειές τους, σε μικροσκοπικούς χώρους, που οι ίδιοι άνοιγαν και δημιουργούσαν με υποστυλώματα για να μπορέσουν να συρθούν και να φτάσουν στους ανθρώπους, πολλές φορές μικρά παιδιά, που έχουν καταπλακωθεί από πλάκες και τσιμέντο.

Εκεί αρχίζει ακόμα πιο δύσκολη προσπάθεια

Ο απεγκλωβισμός τους, ώστε να τους βγάλουν με ασφάλεια και δίχως να τραυματιστούν περαιτέρω. Να μάθουν αν στον χώρο υπήρχε κι άλλο άτομο, να μπορέσουν να ακούσουν και τον παραμικρό ήχο, πηγαίνοντας ακόμα πιο βαθιά μέσα στα χαλάσματα.

Το χαμόγελο του κοριτσιού

Στα βίντεο που παρουσιάζει το ΤheTOC, μπορεί να δει κανείς ένα κορίτσι να περιμένει υπομονετικά τους διασώστες της να δημιουργήσουν τον κατάλληλο διάδρομο για να την απεγκλωβίσουν. Στο ερώτημα “είσαι καλά;” του Έλληνα διασώστη, το κορίτσι χαμογελάει και κάνει με τα δάκτυλά της το σήμα πως όλα είναι καλά, δίνοντάς τους δύναμη κι αυτή με τη σειρά της.

Η παιδική φωνούλα από το βάθος

Γροθιά στο στομάχι” είναι και το βίντεο που οι διασώστες της ΕΜΑΚ προσπαθούν να δημιουργήσουν χώρους μέσα στα χαλάσματα, όπου διακρίνει κανείς το ταβάνι που… πατάνε και τις κολόνες που στέκονται εμπόδια, ούτως ώστε να φτάσουν στον μικρό Αμπίρ. Μόνο η φωνούλα του ακούγεται και από αυτή καταλαβαίνει κανείς πως το παιδί είναι πολύ μικρό.

Ο Έλληνας διασώστης δεν χάνει επαφή μαζί του. Του μιλάει. Του φωνάζει “Αμπίρ ερχόμαστε”. Το παιδί ακούγεται από το βάθος κάτι να λέει και ο άντρας της ΕΜΑΚ του φωνάζει να μην ανησυχεί (don’t worry), δίνοντας του δύναμη.

Η σύσκεψη πάνω στα συντρίμμια

Πριν από τις επιχειρήσεις μέσα στα χαλάσματα, τα μέλη της ΕΜΑΚ προχωρούν στην επιφάνεια, πάνω στα συντρίμμια, σε μια γρήγορη σύσκεψη. Συζητούν τα προβλήματα που έχουν να αντιμετωπίσουν κάτω από τα χαλάσματα και να σκέφτονται λύσεις: “Οπότε και να αφαιρέσουμε οτιδήποτε από τουβλοποιία, το πρόβλημα αυτό θα εξακολουθήσει να υπάρχει” ακούγεται να λέει ένα μέλος της ΕΜΑΚ, στην προσπάθεια να βρουν λύσεις, για να φτάσουν με ασφάλεια με -κάθετες ακόμα- διεισδύσεις στα χαλάσματα για να σώσουν ζωές.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις