Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

02

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ / Σεισμός 8.5 Ρίχτερ στην Ελλάδα: Καρφιά Τσελέντη σε Συνολάκη
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Σεισμός 8.5 Ρίχτερ στην Ελλάδα: Καρφιά Τσελέντη σε Συνολάκη

Σεισμός 8.5 Ρίχτερ στην Ελλάδα: Οι προβλέψεις για αντίστοιχο σεισμό στην Ελλάδα και οι αντιδράσεις.

Νέο επεισόδιο στην κόντρα δίχως τέλος μεταξύ των Ελλήνων σεισμολόγων, αυτή τη φορά για τις συνέπειες που θα έχει στη χώρα μας ο φονικός σεισμός που σημειώθηκε τα ξημερώματα της 6ης Φεβρουαρίου, στην Τουρκία.  Το πρωί της Παρασκευής, ο Ακης Τσελέντης μιλώντας στον ΣΚΑΪ, εξήγησε πως στην Ελλάδα δεν υπάρχουν τόσο μεγάλα ρήγματα στην ξηρά, αλλά μόνο στον υποθαλάσσιο χώρο. Συγκεκριμένα απαντώντας σε ερώτηση των δημοσιογράφων σχετικά με τις δηλώσεις συναδέλφων του περί τεράστιου σεισμού της τάξεως των 8,5 Ρίχτερ που θα μπορούσε να χτυπήσει την Ελλάδα, ο κ. Τσελέντης τόνισε: “Δεν μπορώ να κάθομαι στο γραφείο μου, με το air condition και να πετάω μια βόμβα για 8 Ρίχτερ στην Ελλάδα, την ώρα που κάποιοι άνθρωποι αγωνίζονται πεινασμένοι και διψασμένοι, μέσα στο κρύο”, σημειώνοντας πως “δεν γίνεται να ξεσηκώνουμε έτσι τον κόσμο”. Οπως ανέφερε ο ίδιος “ο κίνδυνος είναι πάντα υπαρκτός αλλά όχι στην ίδια έκταση”.

Τι είπε ο Συνολάκης (ΕΔΩ)

Υπενθυμίζεται πως ο καθηγητής φυσικών καταστροφών Κωνσταντίνος Συνολάκης, τόνισε χθες “είμαστε ήδη στο “παράθυρο” του αιώνα, που μπορεί να δούμε πολύ μεγάλο σεισμό στο ελληνικό τόξο της τάξης των 8,5 Ρίχτερ”. Συγκεκριμένα, ο κ. Συνολάκης τόνισε μιλώντας στο Mega, πως τέτοιοι μεγασεισμοί γίνονται κάθε 600 χρόνια και αναφέρθηκε στον σεισμό στην Κρήτη το 365 π.Χ., λέγοντας πως το νησί ανυψώθηκε 10 μέτρα εξαιτίας της σεισμικής δόνησης.

“Ο τελευταίος μεγάλος σεισμός στην Κρήτη έγινε το 1403 και υπολογίζεται ότι τέτοιοι σεισμοί γίνονται κάθε 600 με 800 χρόνια. Είμαστε ήδη στο “παράθυρο” του αιώνα, που μπορεί να δούμε πολύ μεγάλο σεισμό στο ελληνικό τόξο της τάξης των 8,5 Ρίχτερ”, δήλωσε. Από την πλευρά του και ο σεισμολόγος Γεράσιμος Χουλιάρας, τόνισε πως “κανένας δεν μπορεί να αποκλείσει την πιθανότητα ενός τέτοιου σεισμού σαν της Τουρκίας, στον ελλαδικό χώρο”. Ωστόσο, όπως είπε, οι επιπτώσεις στην Ελλάδα, θα είναι μικρότερες από αυτές σε Τουρκία και Συρία, όπου οι νεκροί έχουν ξεπεράσει ήδη τις 16.000.

“Τα κτίριά μας είναι βεβαίως καλύτερα από αυτά που βλέπουμε στην Τουρκία”

Ο κ. Χουλιάρας μιλώντας στον ΣΚΑΙ, τόνισε πως το συγκεκριμένο ρήγμα που έδωσε τον σεισμό στην Τουρκία είναι πολύ μακριά από την Ελλάδα (πάνω από 1.000 χιλιόμετρα) για να την επηρεάσει σεισμικά, για να γίνει δηλαδή μεταφορά τάσης από το επίκεντρο του συγκεκριμένου σεισμού στη χώρα μας. “Το φαινόμενο ντόμινο το ειδαμε αμέσως μετά τη γένεση των 7,8 Ρίχτερ. Σε εννέα ώρες είδαμε ένα ντόμινο, είδαμε ότι εκατό χιλιόμετρα πιο πανω έγινε ένας σεισμός 7,5 Ρίχτερ”, ανέφερε, εξηγώντας ότι το “ντόμινο” αυτό δε φτάνει μέχρι την Ελλάδα.

Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι ένας τέτοιος σεισμός δεν μπορεί κάποια στιγμή να σημειωθεί στη χώρα μας. “Ιστορικά είχαμε τέτοιου μεγέθους σεισμούς, οπότε κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει την πιθανότητα ενός τέτοιου μεγέθους στον ελλαδικό χώρο, διότι έχουμε 3-4 τέτοια παραδείγματα ισοδύναμων σεισμών”, υπογράμμισε. Όσο για το αν ένας τέτοιος σεισμός θα είχε παρόμοιες επιπτώσεις στην Ελλάδα, όπως αυτός της Τουρκίας, εκτίμησε ότι οι επιπτώσεις θα ήταν μικρότερες. “Τα κτίριά μας είναι βεβαίως καλύτερα από αυτά που βλέπουμε στην Τουρκία. Έχουμε καλύτερα κτίρια, καλύτερες υποδομές. Επίσης έχουμε την ευεργετική γεωδυναμική της Ελλάδας, που οι περισσότεροι ισχυροί σεισμοί συμβαίνουν σε υποθαλάσσιες περιοχές”, εξήγησε.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις