Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

20

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Κύπρος εκλογές 2023: Ανακοινώθηκαν τα exit polls
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κύπρος εκλογές 2023: Ανακοινώθηκαν τα exit polls

Κύπρος εκλογές 2023: Με βάση τα ποσοστά δημοσκοπήσεων, την επόμενη Κυριακή αναμένεται να αναμετρηθούν ο Νίκος Χριστοδουλίδης και ο Ανδρέας Μαυρογιάννης

Στις 18:00 το απόγευμα έκλεισαν οι κάλπες στην Κύπρο και το εξωτερικό για την ανάδειξη του νέου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Με καταμετρημένο ήδη το 18,7% παγκύπρια (ώρα 19:12), τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα δίνουν:

ΝΙΚΟΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΙΔΗΣ 33,4%

ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΑΥΡΟΓΙΑΝΝΗΣ 27,9%

ΑΒΕΡΩΦ ΝΕΟΦΥΤΟΥ 26,3%

ΧΡΙΣΤΟΣ ΧΡΙΣΤΟΥ: 6,4%

Το τελικό αποτέλεσμα αναμένεται να γίνει γνωστό γύρω στις 20:30, αν και ο μεγάλος αριθμός υποψηφίων μπορεί να οδηγήσει σε μια μικρή καθυστέρηση στην εισαγωγή των αποτελεσμάτων στο μηχανογραφικό σύστημα. Εάν αυτά είναι τα τελικά αποτελέσματα, στον δεύτερο γύρο της επόμενης Κυριακής θα αναμετρηθούν ο Χριστοδουλίδης με τον Μαυρογιάννη.

Μεγάλη η συμμετοχή

Ξεπέρασε τις προσδοκίες η συμμετοχή, παρά τις αρχικές ανησυχίες ότι κινείται σε χαμηλά επίπεδα. Στις 6 οι κάλπες στα περισσότερα εκλογικά κέντρα της Κύπρου έκλεισαν. O συνολικός αριθμός των εγγεγραμμένων εκλογέων που έχουν δικαίωμα ψήφου στις Προεδρικές εκλογές, ανέρχεται στους 561.033, ενώ συνολικά 14 είναι οι υποψήφιοι Πρόεδροι. Σύμφωνα με Κυπριακά μέσα ενημέρωσης, η συμμετοχή έως τις 5 το απόγευμα ανήλθε στο 67,6% του συνόλου των εγγεγραμμένων εκλογέων.

Ο Νίκος Αναστασιάδης συνοδευόμενος από τη σύζυγο τις κόρες και τα εγγόνια του ψήφισε στη Λεμεσό. Σε δήλωση του, ανέφερε πως τα συναισθήματα του είναι ανάμεικτα. «Από τη μια», είπε, «νιώθω ικανοποίηση διότι ύστερα από 43 χρόνια, πιστεύω ότι κατόρθωσα να συνεισφέρω στην πολιτική ζωή του τόπου, έστω και το ελάχιστο, και κατά δεύτερο, αισθήματα που συνήθως διακατέχουν κάποιον, ο οποίος τηρώντας δεσμεύσεις, επιφέροντας τις συνταγματικές τροποποιήσεις, τερματίζει τη δεκαετή παρουσία του στην Προεδρία και 43 χρόνια ενεργού εμπλοκής στην πολιτική, με ένα, πλέον, συμβουλευτικό ρόλο».

Συνεχίζοντας, είπε ότι «έφτασε η ώρα νομίζω να απολαύσω όλους όσοι βλέπετε γύρω μου» εννοώντας την οικογένεια του. Σε παρατήρηση ότι το διακύβευμα των εκλογών είναι η αποχή και ερωτηθείς αν έχουν φτάσει τα μηνύματα στους ψηφοφόρους για να πάνε να ψηφίσουν, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας εξέφρασε την ελπίδα πως τα μηνύματα έχουν φτάσει στους ψηφοφόρους. «Αυτό που θα ήθελα να επαναλάβω και να υπερτονίσω, είναι να θεωρηθεί από τον καθένα ότι είναι δικαίωμα που μετατρέπεται σε καθήκον, ιδιαίτερα στις εκλογές ύπατου άρχοντα της χώρας», πρόσθεσε.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις