Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

20

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Φάντομ Ανδραβίδα – πιλότοι: “Είναι το τίμημα για να κρατάμε ασφαλείς τους αιθέρες μας”
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Φάντομ Ανδραβίδα – πιλότοι: “Είναι το τίμημα για να κρατάμε ασφαλείς τους αιθέρες μας”

"Ημέρα πένθους για την Ελλάδα"

Την θλίψη του για το τραγικό δυστύχημα της συντριβής του μαχητικού αεροσκάφους Φάντομ F4 και τον θάνατο του συγκυβερνήτη του, Μάριου Τουρούτσικα, εξέφρασε ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, εκφράζοντας, ταυτόχρονα, την ελπίδα του να βρεθεί ζωντανός ο κυβερνήτης του, Ευστάθιος Τσιτλακίδης. Ειδικότερα, ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, δήλωσε από τη Βουλή: “Δυστυχώς, ο υποσμηναγός βρέθηκε νεκρός. Αθάνατος. Ευχόμαστε ο κυβερνήτης να βρεθεί ζωντανός”. “Βαρύς ο φόρος που πληρώνουν οι Ενοπλες Δυνάμεις ώστε να έχουν την μέγιστη δυνατή εκπαίδευση. Εκτελούσαν μια πολύ δύσκολη ασκηση επαφής κοντά στη θάλασσα, και είχαμε αυτό το τραγικό δυστύχημα” συνέχισε ο Άδωνις Γεωργιάδης. “Το τίμημα για να παραμείνει η Ελληνική Αεροπορία αξιόμαχη και να κρατάμε ασφαλείς τους αιθέρες μας λόγω της απειλής. Ημέρα πένθους για την Ελλάδα” ανέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης.

Συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό του αγνοούμενου Σμηναγού (Ι) Ευστάθιου Τσιτλακίδη, 31 ετών, κυβερνήτη του μαχητικού αεροσκάφους Φάντομ που κατέπεσε στην περιοχή της Ανδραβίδας, το πρωί της Δευτέρας, ενώ εκτελούσε εκπαιδευτική πτήση. Η εκπομπή “LIVE NEWS” του Mega επικοινώνησε με τον πατέρα του αγνοούμενου πιλότου, ο οποίος είναι σοκαρισμένος και γεμάτος αγωνία για την τύχη του γιου του.

“Ήρθαν από το επιτελείο της Αεροπορίας εδώ στο σπίτι και μας είπαν ότι ψάχνουν τον γιο μου και τον άλλο πιλότο. Από τη Μονάδα του με ενημέρωσαν πάρα πολύ νωρίς για το τι συνέβη, Αλλά τώρα ήρθαν αυτοπροσώπως έξω από την πόρτα μου και μου είπαν ότι κατέπεσε το αεροπλάνο και ότι είναι σε εξέλιξη η έρευνα και για τα δύο παιδιά”, είπε. Όπως ανακοινώθηκε, ο συγκυβερνήτης Μάριος – Μιχαήλ Τουρούτσικας, 29 ετών βρέθηκε νεκρός μετά τη συντριβή του μαχητικού.Νωρίτερα, είχαν εντοπιστεί τα πρώτα συντρίμμια του μοιραίου αεροσκάφους. Οι εικόνες δείχνουν κομμάτια του αεροσκάφους, τα οποία βρέθηκαν εκεί που έπεσε, 25 ναυτικά μίλια νότια της Ανδραβίδας και 8 δυτικά του Κατακόλου, στον Κυπαρισσιακό κόλπο.

Η ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας

“Τη Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2023 και ώρα 10:30, διθέσιο αεροσκάφος F-4 Phantom II της 338 Μοίρας της 117 Πτέρυγας Μάχης που εκτελούσε εκπαιδευτική πτήση, κατέπεσε στη θαλάσσια περιοχή 25 ναυτικά μίλια νότια του αεροδρομίου Ανδραβίδας, με συνέπεια τον θανάσιμο τραυματισμό του συγκυβερνήτη, Υποσμηναγού (Ι) Μάριου – Μιχαήλ Τουρούτσικα 29 ετών. Συνεχίζονται οι έρευνες για τον κυβερνήτη, Σμηναγό (Ι) Ευστάθιο Τσιτλακίδη, 31 ετών”.

“Όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά”

Μιλώντας στο MEGA, ο Φαίδων Καραϊωσηφίδης, σύμβουλος ασφαλείας πτήσεων, τόνισε ότι όλα τα ενδεχόμενα που οδήγησαν στην πτώση εξετάζονται.

“Όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά. Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε τίποτα, ούτε τεχνική βλάβη, ούτε απρόοπτο, ούτε ανθρώπινο λάθος. Ό,τι έγινε, έγινε πάρα πολύ γρήγορα, σε χαμηλή πτήση με αεροπλάνο που δεν έχει τους αυτοματισμούς που υπάρχουν σε άλλα αεροπλάνα”.

Σύμφωνα με τον κ. Καραϊωσηφίδη, το αεροσκάφος “για να πετάει σημαίνει ότι είναι ασφαλές”, ενώ πλέον από την μετέπειτα έρευνα μένει να διαπιστωθεί τι οδήγησε στην πτώση του F4 Phantom.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις