Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

28

Μαρτίου 2023

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Δημοσκοπήσεις 2023 – εκλογές: Γιατί μια συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ – ΜέΡΑ25 δεν βγάζει κυβέρνηση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δημοσκοπήσεις 2023 – εκλογές: Γιατί μια συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ – ΜέΡΑ25 δεν βγάζει κυβέρνηση

Δημοσκοπήσεις 2023 - εκλογές: Εξηγεί ο διευθύνων σύμβουλος της Pulse, Γιώργος Αράπογλου.

Τα σενάρια για την επόμενη ημέρα της κάλπης με βάση τις τωρινές δημοσκοπήσεις αναλύει, σε συνέντευξή του, ο διευθύνων σύμβουλος της Pulse, Γιώργος Αράπογλου. Μιλώντας στο liberal.gr και στον δημοσιογράφο Γιώργο Φιντικάκη για τις δημοσκοπήσεις της στιγμής, ο κ. Αράπογλου κατέληξε στο συμπέρασμα ότι μια συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ – ΜέΡΑ25 δεν βγάζει κυβέρνηση, χωρίς συνδρομή του ΚΚΕ. «Όσον αφορά την εκλογική μάχη με απλή αναλογική – στις τρεις περιπτώσεις που υπολογίσαμε (5, 6 ή 7 κόμματα εντός επόμενης Βουλής), με τη συγκεκριμένη δημοσκοπική εικόνα, τα τρία κόμματα που αναφέρατε (2ο, 3ο και 6ο κόμμα) δεν συγκεντρώνουν 151 έδρες. Περιορίζονται σε 138, 143 ή 138 έδρες αντίστοιχα, οπότε θα χρειάζονταν τη συμμετοχή και άλλου, για παράδειγμα, ίσως του 4ου κόμματος», αναφέρει χαρακτηριστικά.

«Στην απλή αναλογική η επίτευξη αυτοδυναμίας είναι έτσι ή αλλιώς πολύ δύσκολη», αναφέρει ο κ. Αράπογλου και εξηγεί όλα τα ενδεχόμενα σενάρια για τις δεύτερες εκλογές, με τον νέο εκλογικό νόμο ενισχυμένης αναλογικής: «Σε 5κομματική Βουλή (δηλαδή, στο παράδειγμά μας: άθροισμα ποσοστών κομμάτων εκτός Βουλής στο 11,5%) το πρώτο κόμμα χρειάζεται περίπου 37%. Τόσο ακριβώς είχε η Νέα Δημοκρατία στο συγκεκριμένο σενάριο, οπότε εμφανιζόταν να κατακτά 151 έδρες.

Σε 6κομματική Βουλή (δηλαδή, στο παράδειγμά μας: εκτός Βουλής το 8,5%) το πρώτο κόμμα χρειάζεται περίπου 38%. Γι’ αυτό και η Νέα Δημοκρατία περιοριζόταν στις 148 έδρες. Με μία επιπλέον μονάδα, από το 37% του σεναρίου, θα πετύχαινε αυτοδυναμία.

Σε 7κομματική Βουλή (δηλαδή, στο παράδειγμά μας: εκτός Βουλής το 5,5%) το πρώτο κόμμα χρειάζεται περίπου 39%».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις