Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

03

Φεβρουαρίου 2023

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Δημοσκόπηση GPO Star: «Θα ήμασταν χειρότερα με ΣΥΡΙΖΑ», λέει το 51,5%
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δημοσκόπηση GPO Star: «Θα ήμασταν χειρότερα με ΣΥΡΙΖΑ», λέει το 51,5%

Δημοσκόπηση GPO Star: Στις 12,1 μονάδες η διαφορά Μητσοτάκη με Τσίπρα

Στις 7,1 μονάδες κατέγραψε η GPO την διαφορά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ στην δημοσκόπηση που παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο του Star.  Το 49,4% εκφράζει θετική γνώμη για τον  Κυριάκος Μητσοτάκη, ενώ για τον Αλέξη Τσίπρα το αντίστοιχο ποσοστό είναι στο 37,9% και για τον Νίκο Ανδρουλάκη στο 33,8%, ωστόσο το ΠΑΣΟΚ εμφανίζεται  και πάλι σε μονοψήφιο ποσοστό στην πρόθεση ψήφου, χωρίς αναγωγή επί των εγκύρων.

Στην καταλληλότητα για πρωθυπουργός, η διαφορά μεταξύ Μητσοτάκη – Τσίπρα ανεβαίνει στις 12,1 μονάδες, ενώ η παράσταση νίκης είναι  39,9 μονάδες, κάτι που σημαίνει ότι πρακτικά δεν υπάρχουν πιθανότητες ανατροπής ως προς την πρωτιά.

Παρά το γεγονός ότι οι πολίτες δηλώνουν  ότι θα πάνε στις κάλπες «με το μυαλό στην ενεργειακή κρίση», η κυβερνητική θητεία της ΝΔ αντιμετωπίζεται θετικά από το 50,4% των ψηφοφόρων.

Δημοσκόπηση PULSE: Στις 7,5 μονάδες η διαφορά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ – Πεντακομματική βουλή

Στις 7,5 μονάδες η διαφορά μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ στη δημοσκόπηση που διεξήγαγε η εταιρεία ερευνών και δημοσκοπήσεων Pulse για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΪ την Τρίτη (α μέρος).  Ειδικότερα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα, όσον αφορά στην πρόθεση ψήφου, η Νέα Δημοκρατία φαίνεται πως διατηρεί το προβάδισμα με 33,5%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 26% και ακολουθούν: ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ με 11%, ΚΚΕ με 6%, Ελληνική Λύση 4%, ΜέΡΑ25 2,5%, ενώ στο αξιοσημείωτο ποσοστό του 10% ανέρχεται το δείγμα των αναποφάσιστων.

Στην ερώτηση ποιος είναι καταλληλότερος πρωθυπουργός, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συγκεντρώνει 38%, ο Αλέξης Τσίπρας 27%, ενώ το 30% απάντησε «κανέναν από τους δύο». Στο 30% διαμορφώνεται το ποσοστό όσων δεν θεωρούν κανέναν από τους δύο κατάλληλο για την πρωθυπουργική θέσηPULSE

Στο ερώτημα «σε ποιον θα προτιμούσατε να δώσετε μία δεύτερη ευκαιρία να κυβερνήσει ξανά;», οι ερωτώμενοι απάντησαν ως εξής:

Κυριάκος Μητσοτάκης 39%
Αλέξης Τσίπρας 32%
Κανέναν από τους δύο 22%
ΔΓ/ΔΑ 7%

Αναφορικά με το εάν οι πολίτες θα προτιμούσαν αυτοδύναμη κυβέρνηση ή κυβέρνηση συνεργασίας και με πιο συδνυασμό, οι συμμετέχοντες στην έρευνας δήλωσαν:

Αυτοδύναμη ΝΔ 31%
Αυτοδύναμο ΣΥΡΙΖΑ 12%
Συνεργασίας με κορμό τη ΝΔ 11%
Συνεργασίας με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ 18%
Μεγάλου συνασπισμού (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, και άλλα) 9%
Κάποιον άλλο 9%
ΔΓ/ΔΑ 10%

Σημειώνεται ότι, η δημοσκόπηση της Pulse διενεργήθηκε το διάστημα 19 – 23 Ιανουαρίου 2023, σε πανελλαδικό δείγμα 1.205 ατόμων.

Δημοσκόπηση Pulse ΣΚΑΪ 2023: Η κατανομή των εδρών με απλή και ενισχυμένη αναλογική

Το δεύτερο μέρος της μεγάλης δημοσκόπησης της Pulse παρουσίασε σήμερα το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ Σύμφωνα με το πρώτο μέρος της έρευνας που δημοσιοποιήθηκε χθες, σε δείγμα 1.205 πολιτών με δικαίωμα ψήφου, η Νέα Δημοκρατία έχει σαφές προβάδισμα 7,5 μονάδων έναντι του ΣΥΡΙΖΑ. Το κυβερνών κόμμα συγκεντρώνει ποσοστό 33,5% στην αναγωγή επί των εγκύρων, έναντι 26% που συγκεντρώνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Ακολουθούν το ΠΑΣΟΚ με 11%, το ΚΚΕ με 6%, η Ελληνική Λύση με 4% και οριακά κάτω από το 3% η ΜέΡΑ25, με 2,5%. Στο β’ μέρος της δημοσκόπησης της Pulse, ο ΣΚΑΪ παρουσιάζει διεξοδικά όλα τα σενάρια που μπορεί να εμφανιστούν τόσο στις πρώτες, όσο και στις δεύτερες εκλογές, αν και εφόσον δεν προκύψει κυβέρνηση μετά την πρώτη εκλογική διαδικασία.

Δημοσκόπηση Pulse ΣΚΑΪ 2023: Τα σενάρια για την πρώτη Κυριακή με απλή αναλογική

Η πρώτη Κυριακή, οι εκλογές θα διεξαχθούν με το σύστημα της απλής αναλογικής. Ήτοι, το πρώτο κόμμα δεν θα λάβει το «μπόνους» των εδρών, που προβλέπεται στην ενισχυμένη. Αυτό σημαίνει ότι όλα τα κόμματα, θα εξασφαλίσουν αναλογικά τις έδρες τους, με βάση το ποσοστό τους. Το πρώτο σενάριο προβλέπει την είσοδο πέντε κομμάτων στη Βουλή. Σύμφωνα με αυτό, η Νέα Δημοκρατία εξασφαλίζει 125 έδρες, ο ΣΥΡΙΖΑ 97, το ΠΑΣΟΚ 41, το ΚΚΕ 22 και η Ελληνική Λύση 15.

Δημοσκόπηση Pulse ΣΚΑΪ 2023: Απλή αναλογική με 5 κόμματα στη Βουλή
Τα βασικά σενάρια για κυβέρνηση με πέντε κόμματα στη Βουλή είναι τα εξής:

Συνεργασία ΝΔ με ΠΑΣΟΚ. Μαζί συγκεντρώνουν 166 έδρες.
Συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ. Τα τρία κόμματα συγκεντρώνουν 160 έδρες.
Συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Ελληνικής Λύσης. Μαζί συγκεντρώνουν 153 έδρες.
Συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ και Ελληνικής Λύσης. Μαζί συγκεντρώνουν 175 έδρες.
Στο σενάριο συνεργασίας ΝΔ με ΣΥΡΙΖΑ, τα δύο κόμματα, αν συνεργαστούν, συγκεντρώνουν 222 έδρες.
Απλή αναλογική με 6 κόμματα στη Βουλή

Το δεύτερο σενάριο για την πρώτη Κυριακή των εκλογών, προβλέπει την είσοδο έξι κομμάτων στη Βουλή.

Δημοσκόπηση Pulse ΣΚΑΪ 2023: Τα σενάρια είναι τα εξής

Συνεργασία ΝΔ με ΠΑΣΟΚ. Τα δύο κόμματα συγκεντρώνουν 160 έδρες.
Συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ. Τα τρία κόμματα συγκεντρώνουν 154 έδρες.
Συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Ελληνικής Λύσης, ΜέΡΑ25. Συγκεντρώνουν 158 έδρες.
Συνεργασία ΝΔ, ΚΚΕ, Ελληνικής Λύσης. Συγκεντρώνουν 157 έδρες.
Συνεργασία ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, με ελάχιστες επίσης πιθανότητες. Συγκεντρώνουν 215 έδρες.

Απλή αναλογική με 7 κόμματα στη Βουλή

Το τρίτο σενάριο για την απλή αναλογική προβλέπει την είσοδο 7 κομμάτων στη Βουλή. Εδώ έχουμε σημαντικές ανατροπές, καθώς ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και Ελληνική Λύση δεν εξασφαλίζουν πλειοψηφία και απαιτείται η προσθήκη ενός ακόμα μικρού κόμματος, ήτοι συνεργασία τεσσάρων κομμάτων για να σχηματιστεί κυβέρνηση.

Τα σενάρια σε αυτήν την περίπτωση είναι τα εξής:

Συνεργασία ΝΔ, ΠΑΣΟΚ με 156 έδρες συνολικά.
Συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, ΜέΡΑ25 με 159 έδρες συνολικά.
Συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, Ελληνικής Λύσης με 164 έδρες συνολικά.
Συνεργασία ΝΔ, ΚΚΕ, Ελληνικής Λύσης με 153 έδρες.
Συνεργασία ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ με 209 έδρες (το πιο απίθανο σενάριο).

Δημοσκόπηση Pulse ΣΚΑΪ 2023: Τα σενάρια για τη δεύτερη Κυριακή με ενισχυμένη αναλογική

Εφόσον δεν σχηματιστεί με κανέναν τρόπο κυβέρνηση μετά τις πρώτες εκλογές, η χώρα θα οδηγηθεί σε δεύτερες εκλογές, αυτή τη φορά με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής. Σύμφωνα με τα ποσοστά που συγκεντρώνουν τα κόμματα με βάση τη δημοσκόπηση της Pulse, ο αριθμός των κομμάτων που θα εξασφαλίσουν την είσοδό τους στη Βουλή διαβαθμίζεται από τον ρυθμιστικό ρόλο που είχε στην απλή αναλογική και γίνεται καθοριστικός για την επίτευξη του στόχου της αυτοδυναμίας. Με τα ποσοστά που δίνει η έρευνα, η Νέα Δημοκρατία εξασφαλίζει αυτοδυναμία με 151 έδρες.

Αν όμως, εξασφαλίσει και έκτο κόμμα την είσοδό του στη Βουλή, παράδειγμα το ΜέΡΑ25, τότε έχουμε ολική ανατροπή, καθώς η Νέα Δημοκρατία δεν εξασφαλίζει αυτοδυναμία, συγκεντρώνοντας 148 έδρες.

Στην περίπτωση αυτή, οι συνεργασίες που μπορούν να αποφέρουν σχηματικό κυβέρνησης είναι οι εξής:

ΝΔ, ΠΑΣΟΚ με 182 έδρες
ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ25 με 152 έδρες
ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ (το απίθανο σενάριο) με 228 έδρες.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις