Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

04

Φεβρουαρίου 2023

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Μάξιμος Σαράφης – εξελίξεις: Ποινική δίωξη στον 51χρονο
ΕΛΛΑΔΑ

Μάξιμος Σαράφης – εξελίξεις: Ποινική δίωξη στον 51χρονο

Μάξιμος Σαράφης - εξελίξεις: Αναζητούνται τέσσερα εμπλεκόμενα πρόσωπα

Ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος και πλημμελήματος ασκήθηκε από την Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας σε βάρος του 51χρονου, ο οποίος σύμφωνα με αστυνομικές πηγές φέρεται να είναι προστατευόμενος μάρτυρας «Μάξιμος Σαράφης» στην υπόθεση Novartis και έξι ακόμα ατόμων. Έως τώρα έχουν συλληφθεί τρεις κατηγορούμενοι, ενώ αναζητούνται τέσσερα εμπλεκόμενα πρόσωπα. Η δικογραφία διαβιβάστηκε σε ανακριτή, ενώπιον του οποίου θα απολογηθούν οι συλληφθέντες. Οι κατηγορούμενοι διώκονται για:

  • σύσταση εγκληματικής οργάνωσης,
  • απάτη,
  • πλαστογραφία και
  • νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

Πώς δρούσε η εγκληματική οργάνωση

Από τις επίσημες ανακοινώσεις της ΕΛ.ΑΣ προκύπτει ότι ο «Σαράφης» ήταν ο εγκέφαλος της σπείρας και πως δρούσε με «όπλα» την εμπειρία του ως σύμβουλος επενδύσεων και marketing και τις επαφές από τον επαγγελματικό και κοινωνικό του κύκλο. Όπως προκύπτει, ο «Μάξιμος Σαράφης» παρουσιαζόταν ως «σωτήρας» – άνθρωπος που μπορούσε να εξασφαλίσει δάνεια σε επιχειρηματίες που δεν είχαν τη δυνατότητα να δανειοδοτηθούν. Η δεξαμενή των θυμάτων του ήταν κυρίως επιχειρηματίες που είχαν μπει σε λίστες Τειρεσία ή που για άλλους λόγους δεν μπορούσαν να πάρουν δάνειο. Ο ίδιος έλεγε ότι είχε τη δυνατότητα μέσω μιας εταιρείας -που δεν υπήρχε- στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα να τούς δώσει δάνεια που ξεπερνούσαν τα 10 εκατ. ευρώ, φυσικά με το… αζημίωτο. Η εταιρεία – «μαϊμού» ήταν η ZAHRAT Commercial BROKERS LLC.

Η συμφωνία που τους προσέφερε, προέβλεπε ότι ο ίδιος θα έπρεπε να πάρει 100.000 ευρώ, τα οποία του έβαζαν κανονικά σε λογαριασμό σε ελληνική τράπεζα. Στη συνέχεια, ωστόσο, επανερχόταν με νέες απαιτήσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο επόμενο βήμα τούς έλεγε ότι χρειάζονται επιπλέον 18.500 ευρώ για την ασφάλιση του δανείου και 55.000 ευρώ για φορολογικούς σκοπούς, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις απαιτούσε και ακόμα 180.000 με 190.000 ευρώ, δήθεν, για αδειοδότηση. Ο «Μάξιμος Σαράφης» και οι δυο συνεργάτες του στην εγκληματική οργάνωση είχαν βρει και ένα κόλπο για να κερδίζουν χρόνο. Συγκεκριμένα, έλεγαν στα θύματά τους ότι είναι σε μια ομάδα επιχειρηματιών που θα πάρει ομόλογα αξίας 60 εκατ. ευρώ, όμως ένας επιχειρηματίας -του γκρουπ- δεν έχει προσκομίσει τα απαραίτητα δικαιολογητικά γι’ αυτό και καθυστερεί η διαδικασία.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις