Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Σουηδία – Φινλανδία ΝΑΤΟ: Ο Ερντογάν τινάζει στον αέρα την επέκταση της Συμμαχίας
ΚΟΣΜΟΣ

Σουηδία – Φινλανδία ΝΑΤΟ: Ο Ερντογάν τινάζει στον αέρα την επέκταση της Συμμαχίας

Σουηδία - Φινλανδία ΝΑΤΟ: Η Τουρκία αναβάλλει επ' αόριστον τις συζητήσεις με Φινλανδία-Σουηδία για ένταξη στο ΝΑΤΟ

Σταματά, τουλάχιστον επί του παρόντος, η τριμερής συζήτηση μέσω του μηχανισμού Τουρκίας, Σουηδίας και Φινλανδίας για τις ενταξιακές διαδικασίες των δύο βορειοευρωπαϊκών χωρών στο ΝΑΤΟ. Τουρκικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν το μεσημέρι της Τρίτης ότι η Τουρκία ζήτησε να παύσουν οι τριμερείς συνομιλίες με Φινλανδία και Σουηδία, ακυρώνοντας προγραμματισμένη συνάντηση τον Φεβρουάριο, χωρίς να οριστεί, για την ώρα, νέα ημερομηνία. Εξάλλου, ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε χθες ότι η Σουηδία δεν πρέπει να περιμένει τη στήριξη της Άγκυρας για ένταξη στο ΝΑΤΟ.

ΥΠΕΞ Φινλανδίας: Αναγκαίο ένα διάλειμμα μερικών εβδομάδων στις συνομιλίες με την Τουρκία για ένταξη στο ΝΑΤΟ

Από τη μεριά του, ο υπουργός Εξωτερικών της Φινλανδίας δήλωσε την Τρίτη ότι στις συνομιλίες της Φινλανδίας και της Σουηδίας με την Τουρκία απαιτείται ένα διάλειμμα μερικών εβδομάδων, χωρίς να δώσει περαιτέρω πληροφορίες. Νωρίτερα, όμως, ο Φινλανδός υπουργός Εξωτερικών Πέκα Χααβίστο ανέφερε ότι θα πρέπει να εξετάσουν την επιλογή μιας ένταξης στο ΝΑΤΟ χωρίς τη Σουηδία, αφού ο Tούρκος πρόεδρος Ερντογάν απέκλεισε το ενδεχόμενο να δώσει η Άγκυρα το «πράσινο φως» στη σουηδική υποψηφιότητα.

Ωστόσο, σε άλλη συνέντευξη που παραχώρησε τηλεφωνικώς στο Reuters, ο ίδιος είπε ότι η Φινλανδία και η Σουηδία έχουν επανειλημμένως δηλώσει ότι σχεδιάζουν να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ ταυτόχρονα και αυτό δεν έχει αλλάξει, υπογραμμίζοντας τα πλεονεκτήματα μιας κοινής ένταξης με τη γειτονική χώρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις