Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

04

Φεβρουαρίου 2023

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Σπείρα διαρρηκτών: Συμμορία «άνοιγε» σπίτια σε Αττική και Αχαΐα
ΕΛΛΑΔΑ

Σπείρα διαρρηκτών: Συμμορία «άνοιγε» σπίτια σε Αττική και Αχαΐα

Σπείρα διαρρηκτών: Συνελήφθησαν τρία μέλη της

Και η πρέσβειρα του Λιβάνου συγκαταλέγεται μεταξύ των θυμάτων πολυπρόσωπης, οργανωμένης συμμορίας διαρρηκτών, τα μέλη της οποίας σάρωναν κατοικίες σε πολλές περιοχές της Αττικής. Οι αστυνομικοί του Τμήματος Εγκλημάτων Κατά Ιδιοκτησίας της Ασφάλειας Αττικής, αναζητούσαν, μετά τις καταγγελίες των θυμάτων, τους εμπλεκόμενους ως τη συμμορία που χτυπούσε πάντα παραβιάζοντας τις μπαλκονόπορτες των οικιών.

Πέτρος Καρσιώτης
Του Πέτρου Καρσιώτη

Σε επιχείρηση των αστυνομικών για την εξάρθρωση της συμμορίας που εξορμούσε από το Ζεφύρι, συνελήφθησαν τρία μέλη της, 44, 30 και 26 ετών, μεταξύ των οποίων και ο αρχηγός. Εξιχνιάστηκαν έως τώρα 14 κλοπές και 4 απόπειρες κλοπής σε Αττική και Αχαΐα. Στην κατοχή των συλληφθέντων έχει βρει πλήθος κοσμημάτων, χρυσαφικών, διαρρηκτικών εργαλείων, δύο οχήματα ενώ η συνολική «λεία» από τις εισβολές υπολογίζεται σε 100.000 ευρώ. Όπως προέκυψε από την προανακριτική έρευνα, τα μέλη της οργάνωσης δρούσαν τουλάχιστον από τον Σεπτέμβριο του 2021.

Ορμητήριο στο Ζεφύρι

Οι συλληφθέντες, λέει η Αστυνομία, αποτελούσαν τον βασικό κορμό της οργάνωσης, ωστόσο φρόντιζαν να στρατολογούν νέα μέλη προκειμένου χρησιμοποιηθούν στη διάπραξη κλοπών – διαρρήξεων, κατά τις οποίες ακολουθούσαν συγκεκριμένη μεθοδολογία. Και συνεχίζει η αστυνομία: «Έχοντας ως ορμητήριο την περιοχή του Ζεφυρίου, εντόπιζαν απομακρυσμένες οικίες, στις οποίες εισέρχονταν από τα μπαλκόνια, αφού προηγουμένως είχαν διαπιστώσει ότι δεν υπήρχαν άτομα εντός. Ακολούθως, αφαιρούσαν χρηματικά ποσά, τιμαλφή, κοσμήματα, χρυσαφικά και οτιδήποτε άλλο θα τους απέφερε οικονομικό όφελος».

Οι ρόλοι των συλληφθέντων

Κατά τη δράση τους, κάθε μέλος της οργάνωσης, όπως διαπιστώθηκε, αναλάμβανε συγκεκριμένο ρόλο. Στο πλαίσιο αυτό και για να πετύχουν τον σκοπό τους:

  • Ο 30χρονος (αρχηγός), συντόνιζε τα μέλη της οργάνωσης και έδινε εντολές, ενώ πολλές φορές εισερχόταν στις οικίες, ερευνούσε τους χώρους, λάμβανε ενημέρωση από τον τσιλιαδόρο και μαζί με τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας αφαιρούσε τιμαλφή, χρήματα και αντικείμενα.
  • Ο 26χρονος, βασικό μέλος της ομάδας και συγγενικό πρόσωπο του αρχηγού, μαζί με τα έτερα μέλη της ομάδας παραβίαζε μπαλκονόπορτες, εισερχόταν στα σπίτια και αφαιρούσε διάφορα τιμαλφή και αντικείμενα.
  • Ο 44χρονος, διέθετε το όχημά του προς εξυπηρέτηση της ομάδας ακόμα κι αν δεν συμμετείχε στην κλοπή, ενώ όταν συμμετείχε, είχε πάντα τον ρόλο του οδηγού του επιχειρησιακού οχήματος.
Διαρρήκτες με ακουστικά

«Για να αποκρύψουν την εγκληματική τους δραστηριότητα», συνεχίζει η Αστυνομία, «λάμβαναν ιδιαίτερα μέτρα αυτοπροστασίας φορώντας γάντια ενώ χρησιμοποιούσαν ακουστικά για τις μεταξύ τους τηλεφωνικές επικοινωνίες. Παράλληλα, δεν ανέφεραν ποτέ τα κανονικά τους ονόματα, χρησιμοποιούσαν ψευδώνυμα και παρατσούκλια, άλλαζαν συχνά τις τηλεφωνικές συνδέσεις και συσκευές, ενώ αυτά που χρησιμοποιούσαν κατά τη διάρκεια των κλοπών και κατά την καθημερινότητά τους ήταν κυρίως δηλωμένα σε ανύπαρκτους αλλοδαπούς. Ενδεικτικό του επιπέδου της δράσης και της οργάνωσής τους είναι η χρήση πομποδέκτη – ασυρμάτου, ενώ αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι, τόσο οι ίδιοι όσο και οι οικογένειές τους δήλωναν έσοδα λιγότερα από τα έξοδά τους, απέφευγαν να υποβάλουν φορολογικές δηλώσεις, διατηρούσαν στο όνομά τους πλήθος οχημάτων και ξόδευαν μεγάλο αριθμό χρημάτων σε παραγγελίες, ενοίκια, καύσιμα και αγορές οχημάτων».

Ρολόγια, κοσμήματα, χρυσαφικά

Από τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε Ζεφύρι και Ασπρόπυργο, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν: Πλήθος ρολογιών, χρυσαφικών και κοσμημάτων, πλήθος κινητών, καρτών sim, φορητών υπολογιστών, ηλεκτρονικών συσκευών και παιχνιδομηχανών, πλήθος διαρρηκτικών εργαλείων, κόφτης, κάρτες τραπέζης, μεταλλικό ταμπελάκι αυτοκινήτου με αριθμό πλαισίου και μεταλλικό κομμάτι με αναγραφόμενο αριθμό πλαισίου οχήματος, αναδιπλούμενος σουγιάς και ψαλίδι, 83,7 ευρώ, χρηματικό ποσό σε δολάρια ΗΠΑ, 1.000 σελίνια Αυστρίας και 5.000 μπολιβάρ Βενεζουέλας, φακός, πλήθος εγγράφων και δύο οχήματα.

Από Μαρούσι έως Νέα Πέραμο

Μέχρι στιγμής έχουν εξιχνιαστεί -14- κλοπές και -4- απόπειρες κλοπής από οικίες, σε Μαρούσι, Χαλάνδρι, Ηράκλειο, Νέα Ιωνία, Περιστέρι, Γαλάτσι, Αγίους Αναργύρους Μοσχάτο και Νέα Πέραμο Αττικής καθώς και στο Αίγιο Αχαΐας. Σημειώνεται ότι όλοι οι συλληφθέντες έχουν απασχολήσει κατ’ επανάληψη στο παρελθόν για αδικήματα με τον ίδιο τρόπο δράσης.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις