Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

23

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ / Επιδιώξεις
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Επιδιώξεις

Πληροφορίες από το «γαλάζιο» στρατόπεδο αναφέρουν ότι ένα ποσοστό 33-34% στις πρώτες κάλπες θα είναι απολύτως ικανοποιητικό, καθώς η απόσταση που θα χρειάζεται να διανύσει η ΝΔ μέχρι την αυτοδυναμία, δηλαδή το 37%, θα είναι μικρή

Τις τελευταίες εβδομάδες όλοι προεξοφλούν ότι οι εκλογικές αναμετρήσεις θα είναι δύο, δηλαδή θα στηθούν κάλπες δύο φορές μέσα σε διάστημα 40 ημερών και αυτό γιατί οι πρώτες εκλογές που θα διεξαχθούν με το σύστημα της απλής αναλογικής δεν θα δώσουν σε κανένα κόμμα την αυτοδυναμία να σχηματίσει κυβέρνηση.

Του Γιάννη Ντσούνου

Επίσης σύμφωνα με την ίδια άποψη, ούτε τα υπόλοιπα κόμματα εκτός του πρώτου θα μπορούν να σχηματίσουν κυβέρνηση. Ωστόσο, οι ίδιοι άνθρωποι που εκτιμούν ότι θα έχουμε δύο εκλογικούς γύρους εκτιμούν παράλληλα ότι οι πρώτες εκλογές είναι αυτές που θα κρίνουν εν πολλοίς και τις δεύτερες.

Και τι σημαίνει αυτό; Ότι τα ποσοστά που θα συγκεντρώσουν τα κόμματα στις πρώτες εκλογές θα δείξουν αφενός την τάση και την βούληση του ελληνικού λαού, αφετέρου θα καταδείξουν την δυναμική κάθε κόμματος ξεχωριστά και επομένως την διαπραγματευτική του ισχύ στον σχηματισμό κυβέρνησης. Με αυτά ως δεδομένα αντιλαμβανόμαστε ότι κάθε κόμμα έχει χαράξει μια στρατηγική για τις πρώτες εκλογές με σκοπό να επιτύχει διαφορετικούς στόχους.

Οι στόχοι της ΝΔ

Για την ΝΔ η στόχευση είναι ξεκάθαρη και την έχει αναφέρει σε δημόσιες τοποθετήσεις του ο Κυριάκος Μητσοτάκης και δεν είναι άλλη από ένα ποσοστό που θα είναι κοντά στο ποσοστό της αυτοδυναμίας, έτσι ώστε αυτή να επιτευχθεί στις δεύτερες εκλογές. Πληροφορίες από το «γαλάζιο» στρατόπεδο αναφέρουν ότι ένα ποσοστό 33-34% θα είναι απολύτως ικανοποιητικό, καθώς η απόσταση που θα χρειάζεται να διανύσει η ΝΔ μέχρι την αυτοδυναμία, δηλαδή το 37%, θα είναι μικρή. Ένα τέτοιο ποσοστό στις πρώτες εκλογές για την ΝΔ αφενός δημιουργεί μια πολύ μεγάλη διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ, αφετέρου καταγράφει μια τάση του εκλογικού σώματος ότι επιθυμεί αυτοδύναμη κυβέρνηση.

Η δε μεγάλη διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ αναμένουν στην ΝΔ ότι θα παραμείνει στα ίδια επίπεδα και στις δεύτερες εκλογές, αφού η συσπείρωση θα είναι ακόμη μεγαλύτερη. Άλλωστε αν αυτό το σενάριο επιβεβαιωθεί για την ΝΔ, τότε το δίλημμα είναι ξεκάθαρο: αυτοδυναμία ή ακυβερνησία και όπως έχουν δείξει οι τελευταίες δημοσκοπήσεις ο ελληνικός λαός δεν επιθυμεί το σενάριο της ακυβερνησίας.

Τι ονειρεύονται στον ΣΥΡΙΖΑ

Στον ΣΥΡΙΖΑ τώρα ο Αλέξης Τσίπρας έχει θέσει ως στόχο την πρώτη θέση του κόμματός του στις πρώτες εκλογές, έτσι ώστε να συγκροτήσει μια προοδευτική διακυβέρνηση, απευθύνοντας πρόσκληση συμμετοχής σε όσα κόμματα ανήκουν στο προοδευτικό τόξο. Στην περίπτωση που ο στόχος αυτός δεν επιτευχθεί, τότε ικανοποιητικό θα θεωρείται ένα αποτέλεσμα που θα έχει την μικρότερη δυνατή διαφορά από το πρώτο κόμμα, δηλαδή την ΝΔ. Και αυτό γιατί αν η διαφορά μειωθεί δραστικά σε σχέση με τα μέχρι τώρα δημοσκοπικά μεγέθη, αυτό θα σημαίνει ότι η ΝΔ δεν είναι άτρωτη, ούτε αποτελεί απομακρυσμένο σενάριο η πρωτιά στις δεύτερες κάλπες, όπου όλοι γνωρίζουν ότι θα πιεστούν περισσότερο τα μικρότερα κόμματα, δηλαδή το ΠΑΣΟΚ και το ΜεΡΑ 25.

Ο διψήφιος στόχος του ΠΑΣΟΚ

Το ΠΑΣΟΚ έχει επίσης καθαρό στόχο για την πρώτη εκλογική αναμέτρηση, που είναι ένα διψήφιο ποσοστό και μάλιστα όχι απλά το 10%, αλλά μερικές μονάδες περισσότερες. Εάν ο στόχος αυτός επιτευχθεί, τότε ο κ. Ανδρουλάκης αφενός θα εμφανιστεί ως ο πιο ισχυρός καταλύτης των διεργασιών σχηματισμού κυβέρνησης, αφετέρου θα έχει καταφέρει να επαναφέρει την δυναμική του ΠΑΣΟΚ στην κοινωνία και τους ψηφοφόρους. Με αυτήν την παρακαταθήκη το ΠΑΣΟΚ στις δεύτερες εκλογές θα οφείλει μόνο να πει ξεκάθαρα υπό ποιες προϋποθέσεις θα συμμετάσχει σε κυβέρνηση, έτσι ώστε να αποφύγει διαρροές ψηφοφόρων προς τον ΣΥΡΙΖΑ ή τη ΝΔ.

Με την στόχευση αυτή τα κόμματα έχουν ήδη μπει σε σκληρούς προεκλογικούς ρυθμούς και η αντιπαράθεση χτυπά συχνά «κόκκινο», οπότε όλοι μπορούμε να φανταστούμε πόσο θα πολωθεί το κλίμα όταν ο πρωθυπουργός ανακοινώσει την ημερομηνία των εκλογών.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις