Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

26

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ / Εμβόλιο Covid – εγκεφαλικό: «Δεν σχετίζονται» λένε οι ειδικοί
ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ

Εμβόλιο Covid – εγκεφαλικό: «Δεν σχετίζονται» λένε οι ειδικοί

Εμβόλιο Covid - εγκεφαλικό: Οι επιστήμονες δεν έχουν θορυβηθεί από πρόσφατες μελέτες για την τέταρτη δόση

Καθησυχαστική σχετικά την πιθανή σύνδεση του εμβολίου κατά του κορονοϊού και συγκεκριμένα της τέταρτης δόσης με εγκεφαλικά επεισόδια, εμφανίζεται η Καθηγήτρια Παιδιατρικής και μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Βάνα Παπαευαγγέλου. Μιλώντας στο iatropedia.gr η κα. Παπαευαγγέλου, τονίζει πως περισσότερο την ανησυχούν οι ευπαθείς ομάδες που δεν έχουν εμβολιαστεί με τέταρτη δόση, παρά το εμβόλιο της Pfizer αυτό καθαυτό. Πρόκειται για το ίδιο ασφαλές εμβόλιο κατά του κορονοϊού της αρχικής φάσης του εμβολιασμού, το οποίο χορηγήθηκε σε εκατομμύρια ανθρώπους σε ολόκληρο τον πλανήτη.

«Είναι ακριβώς το ίδιο εμβόλιο, τα ίδια milligram, ίδια μεθοδολογία παρασκευής του RNA και του εμβολίου. Συνεπώς, δεν έχουμε κανένα λόγο να ανησυχούμε ότι συμβαίνει κάτι καινούργιο. Η μόνη διαφορά είναι ότι αντί να είναι όλο το RNA από ένα στέλεχος, είναι μισό RNA από το παλιό στέλεχος και μισό από το καινούργιο. Δεν έχουμε κανένα λόγο να σκεφτόμαστε ότι συμβαίνει κάτι καινούργιο σ΄ αυτό το εμβόλιο, το οποίο θα μας δημιουργούσε ανησυχία», τονίζει η ίδια. Η έκθεση – ανακοίνωση των αμερικανικών CDC και FDA αποκάλυψε πως άτομα άνω των 65 ετών που έχουν λάβει το εμβόλιο των Pfizer-BioNTech,  είχαν περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο μέσα στις 21 πρώτες ημέρες μετά τον εμβολιασμό, σε σύγκριση με τις ημέρες 22-44 (τέσσερις έως έξι εβδομάδες) μετά τον εμβολιασμό. Ωστόσο κανένας από τους 130 ανθρώπους δεν κατέληξε σε θάνατο.

«Σύμπτωση» τα αποτελέσματα της έκθεσης των CDC και FDA»

Η κα. Παπαευαγγέλου είναι κατηγορηματική: «Είναι πιθανότατα, μια σύμπτωση. Κανένα άλλο σύστημα επιτήρησης, όπως είναι τα μεγαλύτερα συστήματα της Αμερικής, δεν έχει βρει κάτι. Ούτε το σύστημα επιτήρησης της ίδιας της Pfizer, ούτε το νοσοκομείο των Βετεράνων, στο οποίο βρίσκονται μεγάλοι άνθρωποι. Αλλά ούτε και για το Moderna που είναι εμβόλιο ίδιας τεχνολογίας έχει παρατηρηθεί κάτι. Άρα είναι ένα θέμα στατιστικής σύμπτωσης, και συνεπώς περιμένουμε να δούμε στο τέλος του μήνα, στις 26 Ιανουαρίου που θα συνεδριάσουν ξανά και θα γίνει μια πραγματική ανάλυση των δεδομένων, να δούμε τι νέα αποτελέσματα θα υπάρξουν», τονίζει η ίδια. Το γεγονός ότι υπάρχει αυτή η προειδοποίηση από το αμερικανικό CDC, επιβεβαιώνει ότι τα πάντα βρίσκονται υπό διαρκή αμφισβήτηση, επιτήρηση και ενημέρωση, με απόλυτη διαφάνεια, σημειώνει η Καθηγήτρια Παιδιατρικής.

«Απαιτείται ψυχραιμία»

«Ό,τι καινούργιο προκύπτει, πρώτα βγαίνουμε και το λέμε στον κόσμο και μετά το κοιτάμε βαθύτερα. Κι αυτό θα πρέπει να αυξήσει την εμπιστοσύνη του κόσμου. Είναι καλύτερο να το λέμε έγκαιρα, παρά εκ των υστέρων να πούμε «είχαμε ένα σήμα, το ελέγξαμε και τελικά έχουμε πρόβλημα με το εμβόλιο» (γέλια). Και να το έχουν πάρει το εμβόλιο κάποια εκατομμύρια». Και μπορεί τα νέα στοιχεία για το εμβόλιο να μην έχουν θορυβήσει τους επιστήμονες, τους ανησυχούν όμως όπως λένε, τα χαμηλά εμβολιαστικά ποσοστά με το επικαιροποιημένο εμβόλιο στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. «Ίσως φταίμε κι εμείς, γιατί στην επικοινωνία μας με τον κόσμο, ίσως δεν το έχουμε τονίσει αρκετά. Όλοι χαλαρώσαμε. Αλλά εμείς που είμαστε κάτω των 65 καλά κάνουμε και χαλαρώνουμε. Οι άνω των 65 όμως οφείλουν να μην χαλαρώσουν και να κάνουν το εμβόλιο», λέει.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις