Αθήνα

°C

kairos icon

Κυριακή

03

Μαρτίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ / Κορονοϊός – εγκυμοσύνη: Πώς επηρεάζει ο Covid-19 την κύηση και το έμβρυο
ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ

Κορονοϊός – εγκυμοσύνη: Πώς επηρεάζει ο Covid-19 την κύηση και το έμβρυο

Κορονοϊός - εγκυμοσύνη: Ποιούς κινδύνους εγκυμονεί η λοίμωξη από Covid-19 για τις εγκυμονούσες

Η λοίμωξη από κορονοϊό σε οποιαδήποτε φάση της εγκυμοσύνης είναι άκρως επικίνδυνη, καθώς σχετίζεται με αυξημένη πιθανότητα σοβαρής νόσου όπως η πνευμονία και εισαγωγής σε ΜΕΘ τόσο της ίδιας όσο και του νεογέννητου. Ταυτόχρονα, υπάρχει ο κίνδυνος θανάτου της εγκυμονούσας. Αυτό δείχνει μια νέα διεθνής επιστημονική έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό “BMJ Global Health”. Οι επιστήμονες μάλιστα υποστηρίζουν ότι για αυτό και είναι σημαντικό οι έγκυες να εμβολιάζονται κατά του κορονοϊού, ξεπερνώντας τους όποιους αδικαιολόγητους ενδοιασμούς τους σχετικά με την ασφάλεια του εμβολίου. Οι ερευνητές, με επικεφαλής την επίκουρη καθηγήτρια Έμιλι Σμιθ της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Τζορτζ Ουάσιγκτον, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση για τον κορονοϊό και την εγκυμοσύνη ανέλυσαν στοιχεία από 12 μελέτες που αφορούσαν συνολικά 13.136 έγκυες σε 12 χώρες του κόσμου.

«Η μελέτη παρέχει τα πιο εμπεριστατωμένα στοιχεία μέχρι σήμερα που δείχνουν ότι ο κορονοϊός συνιστά απειλή στη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Τα ευρήματα μας αναδεικνύουν τη σημασία του εμβολιασμού κατά του κορονοϊού για όλες τις γυναίκες σε αναπαραγωγική ηλικία», επεσήμανε η δρ Σμιθ. Τόνισε ότι δυστυχώς, χωρίς βάσιμη αιτία, ακόμη και μερικοί γιατροί διστάζουν να χορηγήσουν το εμβόλιο στις έγκυες. Η ανάλυση έδειξε ότι οι έγκυες που μολύνονται από τον κορονοϊό, έχουν επτά φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να πεθάνουν σε σχέση με όσες δεν έχουν λοίμωξη Covid-19.

Οι κίνδυνοι που εγκυμονούν για τα έμβρυα

Επίσης οι πρώτες είναι σχεδόν τέσσερις φορές πιθανότερο να χρειαστούν εισαγωγή σε μονάδα εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) και 15 φορές πιθανότερο να έχουν ανάγκη διασωλήνωσης. Ακόμη έχουν 23 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να διαγνωσθούν με πνευμονία και είναι πέντε φορές πιθανότερο να εμφανίσουν σοβαρές θρομβώσεις στο αίμα. Τα μωρά που γεννιούνται από γυναίκες με κορονοϊό, έχουν σχεδόν διπλάσια πιθανότητα να χρειαστούν εισαγωγή σε μονάδα φροντίδας νεογνών, σχεδόν τριπλάσια να γεννηθούν πρόωρα (πριν την 34η εβδομάδα) και 19% μεγαλύτερη πιθανότητα να γεννηθούν λιποβαρή, σε σχέση με τα μωρά των γυναικών που δεν είχαν μολυνθεί από κορονοϊό κατά την εγκυμοσύνη τους. Από την άλλη, αντίθετα με τα ευρήματα προηγούμενων μελετών, δεν βρέθηκε συσχέτιση ανάμεσα στη λοίμωξη με κορονοϊό κατά την κύηση και στη θνησιγένεια του μωρού.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις