Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

20

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Κωνσταντίνος Φλώρος: Ευχαριστώ τον πρωθυπουργό για την εμπιστοσύνη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κωνσταντίνος Φλώρος: Ευχαριστώ τον πρωθυπουργό για την εμπιστοσύνη

Συνεχίζω απερίσπαστος την εκτέλεση των καθηκόντων -Ευχαριστώ τον πρωθυπουργό για την εμπιστοσύνη

Μετά την απόφαση του ΚΥΣΕΑ για την ανανέωση της θητείας του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, ο Κωνσταντίνος Φλώρος ανέφερε πως θα συνεχίσει απερίσπαστος την εκτέλεση των καθηκόντων του, ενώ ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Εθνικής Αμυνας για την εμπιστοσύνη στο πρόσωπό του. Επ’ ευκαιρία της εξαιρετικά τιμητικής ανανέωσης της θητείας μου ως Αρχηγού ΓΕΕΘΑ και της εμπιστοσύνης στο πρόσωπό μου, ευχαριστώ τον κ. Πρωθυπουργό, τον κ. υπουργό Εθνικής Άμυνας και το ΚΥΣΕΑ.

Στο πλαίσιο των κατευθύνσεων της Πολιτικής Ηγεσίας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και της Κυβέρνησης, συνεχίζω απερίσπαστος την εκτέλεση των καθηκόντων μου που απορρέουν από την εκ του νόμου αποστολή μου επ’ ωφελεία της Πατρίδας και των Ενόπλων της Δυνάμεων, όπως και κατά την προηγούμενη τριετία.

Κωνσταντίνος Φλώρος, ο σκληροτράχηλος στρατηγός των κρίσεων
Ο Κωνσταντίνος Φλώρος γεννήθηκε στις 24 Ιουνίου 1961, στη Χαλκίδα Ευβοίας. Εισήχθη στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων το 1979 και αποφοίτησε το 1983, ως Ανθυπολοχαγός Πεζικού. Περάτωσε επιτυχώς τις προβλεπόμενες από τον βαθμό του εκπαιδεύσεις και τοποθετήθηκε Διμοιρίτης στη Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών του Στρατού Ξηράς, και στη συνέχεια Διοικητής Λόχου σε Μονάδα Πεζικού στη Σάμο.

Το 1986 επελέγη για τις Ειδικές Δυνάμεις του Στρατού Ξηράς και αποφοίτησε επιτυχώς από όλα τα υποχρεωτικά και μη Σχολεία των Ελληνικών Ειδικών Δυνάμεων. Επιπλέον αυτών, το 1989 διήλθε επιτυχώς της εκπαιδεύσεως Υποβρυχίου Καταστροφέα, στη Μονάδα Υποβρυχίων Καταστροφών του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, και το 1992 του Σχολείου Ειδικών Δυνάμεων των ΗΠΑ, στο Φορτ Μπραγκ της Βόρειας Καρολίνας.

Από το 1986 έως το 1994 υπηρέτησε ως Διοικητής Λόχου στο 575 Τάγμα Πεζοναυτών

Από το 1986 έως το 1994 υπηρέτησε ως Διοικητής Λόχου στο 575 Τάγμα Πεζοναυτών, στο 3ο Ειδικό Τμήμα Εθνοφυλακής και στη 2α Μοίρα Αλεξιπτωτιστών. Το 1994 τοποθετήθηκε στο 505 Τάγμα Πεζοναυτών (505 ΤΠΝ), στο οποίο παρέμεινε έως το 1997 με την ολοκλήρωση των καθηκόντων του Διοικητού, οπότε και μετατέθηκε στη Διοίκηση Δυνάμεων Καταδρομών της Κύπρου. Το 1999 φοίτησε στην Ανωτάτη Σχολή Πολέμου και το καλοκαίρι του 2000 μετά την αποφοίτηση του τοποθετήθηκε στο 13ο Σύνταγμα Αμφιβίων Καταδρομών. Το 2003 τοποθετήθηκε στη Διεύθυνση Ειδικών Δυνάμεων του Γενικού Επιτελείου Στρατού ως επιτελής και το 2004 ως Διοικητής της Ζ΄ Μοίρας Αμφιβίων Καταδρομών.

Το 2005 μετατέθηκε, στην Εθνική Αντιπροσωπεία στο Ανώτατο Συμμαχικό Στρατηγείο Δυνάμεων Ευρώπης στη Μονς, με την επιστροφή του δε στην Ελλάδα το 2008, φοίτησε στην Σχολή Εθνικής Αμύνης. Το 2009 τοποθετήθηκε στο Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας, στη Διεύθυνση Ειδικών Επιχειρήσεων και το καλοκαίρι του 2011 ανέλαβε τα καθήκοντα του Επιτελάρχη της XVI Μ/Κ ΜΠ.

Το 2012 προήχθη στο βαθμό του Ταξιάρχου και τοποθετήθηκε ως Διοικητής της 13ης Διοικήσεως Ειδικών Επιχειρήσεων και ακολούθως το Μάρτιο του 2014 στο Γενικό Επιτελείο Στρατού ως Διευθυντής της Διευθύνσεως Επιχειρήσεων. Το Μάρτιο του 2015 προήχθη στο βαθμό του Υποστρατήγου και τοποθετήθηκε στο ΓΕΕΘΑ ως Διευθυντής Α΄ Κλάδου. Από το Φεβρουάριο του 2016 ανέλαβε το γενικό συντονισμό του Μεταναστευτικού – Προσφυγικού θέματος από πλευράς του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας.

Κατόπιν σχετικών αποφάσεων του ΚΥΣΕΑ, το 2017 ανέλαβε τα καθήκοντα του Επιτελάρχη ΓΕΕΘΑ και κατόπιν της προαγωγής του σε Αντιστράτηγο, του Υπαρχηγού ΓΕΕΘΑ. Τον Ιανουάριο του 2019 ανέλαβε τα καθήκοντα του Διοικητή της 1ης ΣΤΡΑΤΙΑΣ/ΕU-OHQ «ΑΧΙΛΛΕΑΣ».

Αρχηγός ΓΕΕΘΑ

Τον Ιανουάριο του 2020 και κατόπιν αποφάσεως του ΚΥΣΕΑ, ανέλαβε τα καθήκοντα του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας. Κατέχει όλα τα προβλεπόμενα από το βαθμό του Μετάλλια των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και το Μετάλλιο συμμετοχής σε Ειρηνευτικές Αποστολές του ΝΑΤΟ. Τον Μάϊο 2021 του απονεμήθηκε από τον Αρχηγό ΓΕΕΔ του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας το Μετάλλιο της Τιμής Εξαίρετης Τάξεως του Βασιλέα Αμπντουλαζίζ, σύμφωνα με σχετική απόφαση του Βασιλέα Σαλμάν της Σαουδικής Αραβίας.

Τον Οκτώβριο 2021 του απονεμήθηκε από τον Αρχηγό Άμυνας της Γαλλίας Στρατηγό Thierry Burkhard το Μετάλλιο του Διοικητού της Λεγεώνας της Τιμής, σύμφωνα με σχετική απόφαση του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας. Τον Νοέμβριο 2021 του απονεμήθηκε από τον Διευθυντή του Γραφείου Νομικών Υποθέσεων της Συμμαχικής Διοίκησης Επιχειρήσεων του SHAPE κ. Andrés B. Muñoz Mosquera (Office of Legal Affairs, Allied Command Operations – OLA ACO) ως εκπρόσωπος του Ανώτατου Συμμαχικού Διοικητή Δυνάμεων στην Ευρώπη (Supreme Allied Commander Europe – SACEUR) Πτεράρχου Tod D. Wolters, το Μετάλλιο «Serge Lazareff Prize – Legal Services». Τον Ιούλιο του 2022 του απονεμήθηκε από τον Διοικητή των Ειδικών Επιχειρήσεων των ΗΠΑ, Στρατηγό Richard D. Clarke το Μετάλλιο “United States Special Operations Command”.

Ο Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού στις «Διεθνείς Σχέσεις και Στρατηγικές Σπουδές» του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου, καθώς και Τίτλου Σπουδών στη «Στρατηγική και Χειρισμό και Επίλυση Κρίσεων» του Strategic Center for International Security του Πανεπιστημίου του Αμπερντίν.

Είναι παντρεμένος με την Άννα-Μαρία Τσικρικώνη, οικονομολόγο και έχει 2 κόρες

Ομιλεί την Αγγλική. Τον Δεκέμβριο του 2022, ήρθαν στο φως δημοσιεύματα που τον κατέτασσαν σε αυτούς που περιλαμβάνονταν στη λίστα των επισυνδέσεων της ΕΥΠ. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Documento, ήταν -τουλάχιστον από το πρώτο τρίμηνο του 2022- στόχος παρακολούθησης από την ΕΥΠ με τον κωδικό «519c» ως επικίνδυνος για την εθνική ασφάλεια, στην πραγματικότητα, όμως, για λόγους σχετιζόμενους με τις προμήθειες οπλικών συστημάτων.

Η είδηση προκάλεσε πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ αντιπολίτευσης και κυβέρνησης, δίχως, ωστόσο, να σχολιαστεί από τους αρμόδιους πολιτικούς αξιωματούχους ή να προσδιοριστεί ποιος και για ποιους λόγους διέταξε την παρακολούθησή του στρατηγού Φλώρου. Λίγες μέρες νωρίτερα είχε γνωστοποιηθεί ότι τον Ιανουάριο του 2023 θα παραταθεί για ένα έτος η τριετής θητεία του στη θέση του αρχηγού ΓΕΕΘΑ.

Ευαίσθητος, με αγάπη στα ζώα και στην ποίηση

Ισως ακούγοντας πολλοί τον στρατηγό να δηλώνει ότι «όποιον πατήσει στο έδαφός μας πρώτα θα τον κάψουμε, μετά θα ρωτήσουμε ποιος είναι», ή όταν τον άκουσαν στα Γιάννενα να λέει ότι «τα σκυλιά στη γειτονιά μας αλυχτάνε», θα νομίζουν πως πρόκειται για έναν σκληροτράχηλο στρατιωτικό με σιδερένια πυγμή και απόλυτα προσηλωμένο στο στράτευμα. Και έτσι είναι. Αλλά πίσω από τη γεμάτη με παράσημα στρατιωτική στολή του κρύβεται ένας ευαίσθητος άνθρωπος με αγάπη προς την ποίηση, τη λογοτεχνία και τα ζώα, καλός οικογενειάρχης…

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις