Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

20

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / PLUS / Μπάρες δημητριακών θερμίδες: Παχαίνει το αγαπημένο μας σνακ;
ΚΟΥΖΙΝΑ

Μπάρες δημητριακών θερμίδες: Παχαίνει το αγαπημένο μας σνακ;

Μπάρες δημητριακών θερμίδες: Είναι υγιές σνακ;

Ένα από τα πιο δημοφιλή σνακ της εποχής μας είναι οι μπάρες δημητριακών. Πόσο «υγιεινές» είναι όμως; Αποτελεί μια γρήγορη, εύχρηστη, χορταστική, γευστική και θρεπτική επιλογή η οποία καταναλώνεται ως σνακ ή μικρογεύμα οποιαδήποτε ώρα της ημέρας. Ιδανική λύση για να τονώσετε τον οργανισμό με λίγες θερμίδες, αλλά με εκείνα τα θρεπτικά συστατικά που δίνουν την ενέργεια και την αντοχή που χρειάζεστε για να συνεχίσετε τη μέρα σας. Αν μάλιστα συνδυαστεί και με τρόφιμα άλλων ομάδων τροφίμων π.χ. με γάλα ή γιαούρτι και 1 φρούτο τότε μπορεί κάλλιστα να θεωρηθεί ως μίνι γεύμα.

Οι μπάρες δημητριακών αποτελούνται κυρίως από δημητριακά (προτιμήστε ολικής άλεσης, θα αναγνωρίσετε την ύπαρξή της από την ειδική σήμανση του πράσινου τικ επάνω στη συσκευασία), σάκχαρα (προτιμήστε <6γρ/μπάρα), λιπαρά (προτιμήστε αυτά με τα λιγότερα κορεσμένα), και ξηρούς καρπούς ή αποξηραμένα φρούτα (περιέχουν πρωτεΐνη και φυτικές ίνες). Όσον αφορά στα θρεπτικά συστατικά, μια μπάρα δημητριακών για να χαρακτηριστεί «υγιεινή» θα πρέπει να είναι χαμηλή σε σάκχαρα (όπως δηλαδή κρύβεται η ζάχαρη στις ετικέτες τροφίμων), πλούσια σε φυτικές ίνες (> 4 γρ / 100γρ μπάρας από συνδυασμό δημητριακών, όπως σιτάρι και βρώμη ολικής άλεσης), χαμηλή σε λίπος (< 3γρ κορεσμένα λιπαρά/ 20γρ μπάρας) και χαμηλή σε αλάτι.

stack of foods beside white ceramic bowl
Ολική άλεση και μπάρες δημητριακών

Οι μπάρες δημητριακών ολικής άλεσης φαίνεται να υπερέχουν σε θρεπτική αξία σε σχέση με τις απλές, εφόσον περιέχουν ολόκληρο το σπόρο των δημητριακών, (φύτρο, πίτουρο, ενδόσπερμα). Έτσι περιέχονται περισσότερα ωφέλιμα συστατικά όπως φυτικές ίνες, βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία, φυτοθρεπτικά συστατικά και αντιοξειδωτικά τα οποία δημιουργούν ένα πλέγμα προστασίας από νοσήματα όπως διάφοροι τύποι καρκίνου, σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2, παχυσαρκία, καρδιαγγεικά κ.α.

Επίσης, οι σύνθετοι υδατάνθρακες και οι φυτικές ίνες που περιέχονται βοηθούν στη σταδιακή απελευθέρωση της ενέργειας και το μεγαλύτερο κορεσμό στον οργανισμό, γεγονός που είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για το σύγχρονο, γρήγορο και απαιτητικό τρόπο ζωής. Οι αδιάλυτες φυτικές ίνες που περιέχονται συμβάλλουν τέλος στην ομαλή λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος.

Όσον αφορά τη θερμιδική αξία φρόντισε να έχει γύρω στις 90-100 θερμίδες μια μπάρα δημητριακών που το βάρος της κυμαίνεται στα 20-25g ή τις 150 θερμίδες για μια μπάρα περίπου 35γρ.

Μην ξεχνάτε, να διαβάζετε προσεκτικά τις ετικέτες τροφίμων και φροντίστε η μπάρα δημητριακών που θα επιλέξετε να έχει το λιγότερο ποσοστό σε λιπαρά, σάκχαρα, αλάτι, το υψηλότερο ποσοστό σε φυτικές ίνες και μικροθρεπτικά συστατικά και οι θερμίδες να μην ξεπερνούν τις 150 Kcal.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις