Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

04

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Γνωμοδότηση Ντογιάκου παρακολουθήσεις: Άγρια κόντρα κυβέρνησης με ΣΥΡΙΖΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γνωμοδότηση Ντογιάκου παρακολουθήσεις: Άγρια κόντρα κυβέρνησης με ΣΥΡΙΖΑ

Γνωμοδότηση Ντογιάκου παρακολουθήσεις: «Σεισμός» στο πολιτικό σκηνικό

«Σεισμό» στην πολιτική σκηνή της χώρας έχει προκαλέσει η γνωμοδότηση του εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, Ισίδωρου Ντογιάκου, με την οποία ουσιαστικά βάζει φρένο στην ενημέρωση των πολιτών από την ΑΔΑΕ για τις παρακολουθήσεις. Κυβέρνηση και αντιπολίτευση διασταύρωσαν τα ξίφη τους μετά τη δήλωση του Αλέξη Τσίπρα ο οποίο κάλεσε τον δικαστικό λειτουργό να τον… συλλάβει. Άμεσα ήρθε η απάντηση του Γιάννη Οικονόμου που κατηγόρησε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ότι «τιμά τη Δικαιοσύνη όταν τον συμφέρει», ενώ είχε προηγηθεί σκληρή επίθεση του προέδρου της ΑΔΑΕ κατά του κ. Ντογιάκου.

Καμπαγιάννης: Το περιεχόμενο της γνωμοδότησης είναι αμιγώς πολιτικό

Ο Θανάσης Καμπαγιάννης, δικηγόρος και σύμβουλος στο Δ.Σ. του ΔΣΑ σχολίασε πως ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ισίδωρος Ντογιάκος, «αντί για Θεματοφύλακας της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης, αναδεικνύεται σε Εφιάλτη της εκτελεστικής εξουσίας». Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η γνωμοδότηση «αποτελεί μαύρη σελίδα στην ιστορία των εισαγγελικών και δικαστικών αρχών της χώρας» και φτάνει στο συμπέρασμα πως «το περιεχόμενο της γνωμοδότησης δεν είναι νομικό, αλλά αμιγώς πολιτικό».

Ο ίδιος σημειώνει σε δήλωσή του πως «σε μια κρίσιμη στιγμή, που η εκτελεστική εξουσία αποδείχτηκε ότι εργαλειοποίησε τη διαδικασία νόμιμων επισυνδέσεων διά της έκδοσης εισαγγελικών διατάξεων για λόγους “εθνικής ασφάλειας” με την παρακολούθηση πολιτικών προσώπων, δημοσιογράφων, κοκ, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, αντί να διερευνήσει το σκάνδαλο, απειλεί ευθέως τον Πρόεδρο και τα μέλη της ΑΔΑΕ με ποινικες κυρώσεις: φτάνει μάλιστα στην έσχατη ασχημία να επικαλείται το άρθρο του Ποινικού Κώδικα περί κατασκοπείας. Κατάσκοπος ο Ράμμος που ανταποκρίνεται στο θεσμικό του καθήκον να διερευνήσει τις υποκλοπές και όχι αυτοί που τις διέπραξαν… Τέτοια ντροπή».

Απευθυνόμενος στον κύριο Ντογιάκο αφού του επιρρίπτει ευθύνες πως «μέχρι σήμερα αδρανούσε» έρχεται και στη σήμερα λέγοντας πως «συνειδητά μετέτρεψε την ιστάμενη δικαιοσύνη σε ραβδούχο του καθεστώτος Μητσοτάκη» και προσθέτει πως «το όνομά του θα γραφτεί με μελανά γράμματα στα χρονικά της ελληνικής δικαιοσύνης». Τέλος, σημειώνει πως «οι στιγμές είναι οριακές. Όσες και όσοι σιωπούσαν ή αμφέβαλλαν, ήρθε πλέον η ώρα να μιλήσουν».

Απάντηση Τσαπανίδου σε Οικονόμου

Στις κατηγορίες του Γιάννη Οικονόμου απάντησε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Πόπη Τσαπανίδου η οποία σημείωσε: «παραπέμπουμε τον κ. Οικονόμου στη δήλωση του επικεφαλής της ΑΔΑΕ κ. Ράμμου και πλήθους νομικών επιστημόνων και συνταγματολόγων, που μιλούν για κατάφωρη παραβίαση της συνταγματικά κατοχυρωμένης ανεξαρτησίας της ΑΔΑΕ». «Αναρωτιόμαστε, μάλιστα, πώς μπορεί να επιτίθεται στον αρχηγό της αντιπολίτευσης και να επικαλείται σεβασμό στους θεσμούς, τη Δικαιοσύνη και τη Δημοκρατία, την ώρα που η κυβέρνηση που εκπροσωπεί έχει κάνει κουρέλι τα άρθρα του Συντάγματος, βάλλει ευθέως κατά των θεσμών και παρακολουθεί παράνομα πολιτικούς αντιπάλους, υπουργούς, δημοσιογράφους και τους αρχηγούς του στρατεύματος», σημείωσε ο κ. Τσαπανίδου.

«Όταν, μάλιστα, είναι και ο ίδιος ο κ. Οικονόμου θύμα παρακολουθήσεων από τον παρακρατικό μηχανισμό του κ. Μητσοτάκη», ανέφερε καταληκτικά η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Οικονόμου: Ο Τσίπρας τιμά τη Δικαιοσύνη όταν τον συμφέρει

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου έλαβε θέση για την επίμαχη γνωμοδότηση του  εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και για τις έντονες αντιδράσεις που έχουν προκληθεί τόσο από τον πρόεδρο της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ), κ. Χρήστου Ράμμου, όσο και από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης. Ο κ. Οικονόμου σχολιάζει ότι «ο κ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ συνηθίζουν να τιμούν την Δικαιοσύνη μόνο όταν οι αποφάσεις της είναι σύμφωνες με τις επιδιώξεις τους». και προσθέτει.

«Αντίθετα, η Κυβέρνηση σέβεται και τιμά σταθερά την Δικαιοσύνη και την Δημοκρατία: χωρίς ιδιοτελείς προϋποθέσεις, υποσημειώσεις και αστερίσκους. Εμείς σταθερά με τους κανόνες και τους θεσμούς της Δημοκρατίας, ο κ. Τσίπρας συνεχίζει σταθερά να αναζητά ταυτότητα μέσα στην τοξικότητα». Τέλος σε υστερόγραφο σχολιάζει το εξής: «Θα περιμέναμε από τον κ. Τσίπρα, έναν πρώην Πρωθυπουργό, να αντιλαμβάνεται ότι τέτοιους είδους θεατρινισμοί ταιριάζουν περισσότερο σε κάποιον σαν τον κ. Βαρουφάκη. Τελικά, φαίνεται ότι οι δύο τους εξακολουθούν να μοιάζουν σε πολλά».

Τσίπρας: «Παραιτούμαι της ασυλίας μου, σας περιμένω να με συλλάβετε»

Ο κ. Τσίπρας σε δήλωσή του αναφέρει πως ένα μήνα μετά την επίσκεψή του στον Ισίδωρο Ντογιάκο όπου εξέθεσε τους προβληματισμούς του για τις παρακολουθήσεις πολιτικών και μελών των Ενόπλων Δυνάμεων, ο ανώτατος εισαγγελέας όχι μόνο δεν ανταποκρίθηκε αλλά «σήμερα επιχειρεί με τρόπο πρωτόγνωρο να εμποδίσει την κατά το Σύνταγμα αρμόδια ανεξάρτητη Αρχή να ασκήσει τα καθήκοντά της και να αναζητήσει την αλήθεια».

Επιπλέον ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι η γνωμοδότηση του κ. Ντογιάκου για την ΑΔΑΕ «αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του Συντάγματος» και προσθέτει ότι «κανένας νόμος και καμία γνωμοδότηση δε μπορεί να ακυρώσει το Σύνταγμα και την εκεί οριζόμενη αποστολή της ΑΔΑΕ να ελέγχει και να διασφαλίζει το απόρρητο των επικοινωνιών». Ο Αλέξης Τσίπρας σημειώνει ότι ο εισαγγελέας «δε στέκεται μόνο στη γνωμοδότηση, αλλά επιχειρεί και να εκφοβίσει τους λειτουργούς της Ανεξάρτητης Αρχής, διατυπώνοντας απειλές περί κάθειρξης όσων τολμήσουν να πράξουν το καθήκον τους και αντισταθούν στην εκτροπή αναζητώντας την αλήθεια».

«Σας περιμένω να με συλλάβετε»

«Οι απειλές αυτές είναι γνωστές και διατυπωμένες από τους ενόχους και όσους τρέμουν την αποκάλυψη των παρανομιών που διέπραξαν, εδώ και μήνες», αναφέρει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και συνεχίζει: «Ωστόσο μιας και τις επαναλαμβάνει ο κ. Εισαγγελέας, επισημαίνοντας μάλιστα ότι ουδείς άλλος πέραν του θιγόμενου έχει δικαίωμα να αναζητήσει στοιχεία, είναι προφανές ότι οι απειλές αυτές δεν αφορούν μόνο τα στελέχη της ΑΔΑΕ αλλά και εμένα προσωπικά. Αφού ως γνωστόν, έχω καταθέσει από τις 7 Δεκεμβρίου 2022, αίτημα ενώπιον της ΑΔΑΕ προκειμένου να αναζητηθούν στοιχεία σχετικά με την άρση του απορρήτου συγκεκριμένων προσώπων με κρίσιμο ρόλο στο δημόσιο βίο». Στη συνέχεια ο κ. Τσίπρας καλεί τον κ. Ντογιάκο να τον συλλάβει: «Αν αυτή η ενέργεια, σύμφωνα με τη γνωμοδότηση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, διώκεται ποινικά, του δηλώνω ότι παραιτούμαι της βουλευτικής μου ασυλίας και τον καλώ να προβεί στα νόμιμα σε βάρος μου».

Επιπλέον αναφέρει: «Κύριε Εισαγγελέα, Πλατεία Ελευθερίας 1, είναι το γραφείο μου. Σας περιμένω να με συλλάβετε. Ας γνωρίζετε, όμως, τόσο εσείς όσο και όσοι απεργάζονται αυτές τις πρωτοφανείς και κατάφωρα αντισυνταγματικές ενέργειες πως ό,τι και να κάνετε, δεν θα εμποδίσετε την αλήθεια να λάμψει, ούτε θα καταφέρετε να φιμώσετε τη δημοκρατία. Έχει βαθιές ρίζες σε αυτόν το τόπο»

Ηχηρή παρέμβαση Ράμμου

Εκ διαμέτρου αντίθετη άποψη είχε εκφράσει ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ, Χρήστος Ράμμος, ξεκαθαρίζοντας την πρόθεση της Ανεξάρτητης Αρχής να μην μείνει απλός παρατηρητής. Ξεκάθαρα με νέα δήλωσή του σε οργισμένο ύφος επισημαίνει ότι «ο Εισαγγελεύς του Αρείου Πάγου δεν δύναται, επικαλούμενος τη γενική αρμοδιότητά του να γνωμοδοτεί επί “νομικών ζητημάτων γενικού ενδιαφέροντος”, να διατυπώνει γνώμη επί της ερμηνείας και εφαρμογής διατάξεων που αφορούν τις συνταγματικές αρμοδιότητες της ΑΔΑΕ, πολύ δε περισσότερο να απευθύνει στην Αρχή “κατευθυντήριες οδηγίες και απειλώντας μάλιστα με πρωτοφανή τρόπο τα μέλη της με βαρύτατες ποινικές κυρώσεις, αν ασκήσουν τις αρμοδιότητες τους με τρόπο διαφορετικό από τον από αυτόν υιοθετούμενο”».

«Ο θεσμός των ανεξαρτήτων αρχών προϋποθέτει την πραγματική και όχι απλώς στα χαρτιά ανεξαρτησία της λειτουργίας τους και δεν είναι συμβατός με την άσκηση των αρμοδιοτήτων αυτών υπό κηδεμόνευση ή καθ’ υπαγόρευση», υπογραμμίζει. Και όλα αυτά μάλιστα εφόσον στην προκειμένη περίπτωση η ΑΔΑΕ έχει ήδη επιληφθεί αρμοδίως συναφών υποθέσεων και διενεργεί ήδη σχετικούς ελέγχους. Ο πρόεδρος της ανεξάρτητης Αρχής καταλήγει ότι «η επίμαχη γνωμοδότηση του κ. Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, πέρα από το γεγονός ότι νομικά δεν έχει παράγει καμία απολύτως δέσμευση (ως γνωστόν δέσμευση στην ελληνική έννομη τάξη παράγουν μόνο οι δικαιοδοτικές αποφάσεις των δικαστηρίων), παραβιάζει εξόφθαλμα την ευθέως εκ του Συντάγματος εκπορευόμενη ανεξαρτησία της ΑΔΑΕ, η οποία μέχρι σήμερα είχε πάντοτε γίνει σεβαστή».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις