Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

20

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / PLUS / Μπαγιάτικο ψωμί – τι να το κάνω: Μην το πετάτε, σας έχουμε ιδέες!
PLUS

Μπαγιάτικο ψωμί – τι να το κάνω: Μην το πετάτε, σας έχουμε ιδέες!

Μπαγιάτικο ψωμί - τι να το κάνω: Λαχταριστοί τρόποι να το αξιοποιήσετε

Καθημερινά, η αγορά του ψωμιού είναι απαραίτητη και σχεδόν πάντα μας περισσεύει, οπότε καταλήγουμε σε 2-3 ημέρες να έχουμε στην ψωμιέρα μπαγιάτικα κομμάτια ή ακόμα και ολόκληρες φρατζόλες που θα καταλήξουν στα σκουπίδια. Και όπως έλεγαν οι σοφές γιαγιάδες μας: «Είναι μεγάλη αμαρτία». Αλλά και μεγάλη σπατάλη, θα συμπληρώσω εγώ. Γι’ αυτό σας έχω τις τέλειες λύσεις για να το αξιοποιήσετε και σας εγγυώμαι ότι δεν θα μείνει ούτε ψίχουλο!

Κρουτόν για τις σαλάτες σας

Υλικά:
500γρ. ψωμί χωρίς κόρα, σε κύβους 1×1 εκ.
30ml ελαιόλαδο
1 κουτ. γλυκού αλάτι χοντρό
1 κουτ. γλυκού μυρωδικό (π.χ. ρίγανη, θυμάρι, δεντρολίβανο…)

Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύετε το ελαιόλαδο, το αλάτι και το μυρωδικό. Ρίχνετε τους κύβους ψωμιού και ανακατεύετε καλά με τα χέρια. Τους απλώνετε σε λαμαρίνα στρωμένη με αντικολλητικό χαρτί και ψήνετε για 10-12 λεπτά μέχρι να ροδίσουν. Αφού κρυώσουν καλά, τα φυλάτε σε μεταλλικό κουτί για 1 εβδομάδα περίπου.

Παξιμάδια

Κόψτε το μπαγιάτικο ψωμί σε μέτριες φέτες, ψήστε το στους 60°C Κελσίου για 40 λεπτά και απολαύστε τέλεια παξιμάδια!
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κάθε τύπου ψωμί ειδικά ολικής, πολύσπορο ή σίκαλης, αν θέλετε μπορείτε να αρωματίσετε, πασπαλίζοντας με ξερά μυρωδικά ή μπαχαρικά όπως γλυκάνισο, κανέλα, θυμάρι ή να κόψετε μια σκελίδα σκόρδο στην μέση και να την τρίψετε ελαφρά σε κάθε φέτα!

a loaf of bread with olives and a jar of pickles
Φρυγανιά Τριμμένη

Ψήστε το ψωμί, αφού το κόψετε σε μικρές φέτες, για 30 λεπτά στους 100°C Κελσίου.
Κατόπιν το βάζετε στο multi και το κάνετε τρίμματα.
Ξαναβάζετε τα τρίμματα στο ταψί και τα ψήνετε άλλα 20 λεπτά στους 120°C Κελσίου, επαναλαμβάνετε την διαδικασία, βάζοντας τα τρίμματα στο multi και πάλι πολτοποιείτε μέχρι να γίνουν τα ψίχουλα λεπτή φρυγανιά!

Κρούστα για ψητό ή πανάρισμα

Τρίψτε την ψίχα του ψωμιού στο multi και δημιουργήστε μικρά ψίχουλα!Μπορείτε να φτιάξετε μια τέλεια κρούστα που θα κρατήσει το ψητό σας ζουμερό! Μπορείτε επιπλέον να την αρωματίσετε με φρέσκα ή ξερά μυρωδικά, ανακατέψτε τα ψίχουλα με 1 κουταλιά της σούπας μουσταρδα, καλύψτε το ψητό σας με την κρύστα και δώσετε ξεχωριστή γεύση! Τα ψίχουλα του μπαγιάτικου ψωμιού, μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε για να πανάρετε σνίτσελ ή φιλέτο ψαριού, αντικαθιστώντας την φρυγανιά, ακολουθώντας την συνηθισμένη διαδικασία παναρίσματος! Τέλος μπορείτε να πανάρετε, με τραγανά ψημένα ψίχουλα που θα ανακατέψετε με μυρωδικά, μαλακά επιτραπέζια τυριά, δίνοντάς τους εμφάνιση και επιπλέον γεύση!

Ορεκτικά

Κόψτε το μπαγιάτικο ψωμί σε φέτες, ραντίστε τις με λίγο ελαιόλαδο φρυγανίστε το για μερικά λεπτά, προσθέστε αλλαντικά, τυριά ή λαχανικά και μυρωδικά, απολαύστε στο άψε σβήσε υπέροχες μπρουσκέτες! Φτιάξτε ατομικά πιτσάκια χρησιμοποιώντας το ψωμί ως βάση, προσθέστε λίγη κέτσαπ, τυρί και ό,τι άλλο σας αρέσει, ψήστε και απολαύστε τα! Κόψτε το μπαγάτικο ψωμί σε λεπτέ φέτες και κατόπιν σε κάθετα λεπτά στίκς, ψήστε τα για μερικά λεπτά σε δυνατό φούρνο να ξεροψηθούν και σερβίρετε τα μαζί με ντιπ και κρεμώδη σάλτσες, σαν κριτσίνια!

sliced bread on table
Πανεύκολο σουφλέ

Κόψτε το ψωμί σε λεπτές φέτες και αφαιρέστε την κόρα, αλείψτε τις ελαφρά με βούτυρο. Στρώστε το σε πυρέξ πασπαλίστε με τριμμένα τυριά ή αλλαντικά και δημιουργήστε 2-3 στρώσεις με τα υλικά.

Χτυπήστε 5 αυγά, 2 φλυτζάνια γάλα και περιχύστε το σουφλέ, ψήνετε για 30 λεπτά στους 180°C Κελσίου και έχετε ένα υπέροχο σουφλέ!

Πανεύκολη σκορδαλιά

Μουσκέψτε 4-5 φέτες ψίχα μπαγιάτικου ψωμιού και αφού το “στίψετε” βάλτε το στο multi με 2-3 σκελίδες σκόρδο, 3-4 κουταλιές της σούπας λευκό ξύδι και 50 ml. ελαιόλαδο.
Πολτοποιήστε και έχετε μια σκορδαλιά πεντανόστιμη σε 2 μόλις λεπτά!

Αυγόφετες ή French Toast

Κόψτε το μπαγιάτικο ψωμί σε φέτες. Μουλιάστε ελαφρά τις φέτες σε γάλα που θα προσθέσετε αν θέλετε ξύσμα λεμονιού ή πορτοκαλιού. Χρησιμοποιήστε 3 αυγά και χωρίστε τα ασπράδια από τους κρόκους. Χτυπήστε τους κρόκους, περάστε τις φέτες τους ψωμιού τέλος περνάμε τις φέτες από τα ασπράδια, τα οποία έχετε χτυπήσει σε μαρέγκα. Τηγανίζετε σε δυνατή φωτιά και να ροδίσουν. Σερβίρετε τις φέτες πασπαλισμένες με ζάχαρη άχνη, μέλι ή φρέσκα φρούτα!

sliced breads
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις