Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

27

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Βαριά “καμπάνα” στον πρώην CEO των McDonald’s λόγω… έρωτα
ΚΟΣΜΟΣ

Βαριά “καμπάνα” στον πρώην CEO των McDonald’s λόγω… έρωτα

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έκρινε ότι παραπλάνησε τους μετόχους

Πρόστιμο ύψους 400.000 δολαρίων επέβαλαν οι αμερικανικές αρχές στον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο των McDonald’s, Στιβ Ίστερμπρουκ, γιατί «απέκρυψε την έκταση της ανάρμοστης συμπεριφοράς του» αναφορικά με σχέση που διατηρούσε με εργαζόμενη στην εταιρεία. Τα McDonald’s απέλυσαν τον Ίστερμπρουκ το 2019, όταν αποκαλύφθηκε ότι είχε κρυφή σχέση με υψηλόβαθμη εργαζομένη της εταιρείας, με την οποία έδειξε «κακή κρίση» και «παραβίασε την πολιτική της εταιρείας», σύμφωνα με το διοικητικό συμβούλιο. Τώρα, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ κατηγόρησε τον Ίστερμπρουκ για «ψευδείς και παραπλανητικές δηλώσεις στους επενδυτές για τις συνθήκες που οδήγησαν στην απόλυσή του».

Ο Ίστερμπρουκ και τα McDonald’s, σύμφωνα με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, δεν ήταν ειλικρινείς με τους επενδυτές για τον λόγο που οδήγησε στην απόλυσή του και αυτό του «επέτρεψε να διατηρήσει σημαντική αποζημίωση κεφαλαίου που διαφορετικά θα είχε στερηθεί». Ο 55χρονος Βρετανός αποχώρησε από την εταιρεία με πάνω από 40 εκατομμύρια δολάρια, στο πλαίσιο συμφωνίας για τη λύση της συνεργασίας, σύμφωνα με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Με αυτό τον τρόπο, τα McDonald’s «άσκησαν μια διακριτική ευχέρεια που δεν αποκαλύφθηκε στους επενδυτές».

Όταν στελέχη εταιρειών «αλλοιώνουν εσωτερικές διαδικασίες, για να διαχειριστούν τη φήμη τους ή να εξασφαλίσουν χρήματα, παραβιάζουν τα θεμελιώδη καθήκοντά τους απέναντι στους μετόχους», επεσήμανε ο Γκάρμπιρ Γκρούαλ, εκ μέρους της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. «Με τη φερόμενη απόκρυψη της έκτασης της ανάρμοστης συμπεριφοράς του, κατά τη διάρκεια της εσωτερικής έρευνας της εταιρείας, ο Ίστερμπρουκ παραβίασε αυτή την εμπιστοσύνη και τελικά παραπλάνησε τους μετόχους», συμπλήρωσε. Από την άλλη, αποφασίστηκε να μην επιβληθεί πρόστιμο στην εταιρεία, λόγω της «ουσιαστικής συνεργασίας» με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς κατά τη διάρκεια της έρευνας, όπως και των «διαρθρωτικών μέτρων» που υιοθέτησαν τα McDonald’s, μεταξύ άλλων, την ανάκτηση της αποζημίωσης που έλαβε ο Ίστερμπρουκ στο πλαίσιο της συμφωνίας λύσης της συνεργασίας.

Με πληροφορίες από Guardian

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις