Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Μαρί Αρενά – Καϊλή: Το τηλεφώνημα μετά τη σύλληψη Παντσέρι και Τζόρτζι
ΚΟΣΜΟΣ

Μαρί Αρενά – Καϊλή: Το τηλεφώνημα μετά τη σύλληψη Παντσέρι και Τζόρτζι

Μαρί Αρενά - Καϊλή: Η Βελγίδα ευρωβουλευτής ήταν η πρώτη που κάλεσε η Εύα Καϊλή

Στην ευρωβουλευτή Μαρί Αρενά, την διάδοχο του φερόμενου ως «εγκεφάλου» του Κατάρ-gate, Αντόνιο Παντσέρι, στην θέση του επικεφαλής της υποεπιτροπής ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εστιάζει το κεντρικό θέμα της βελγικής εφημερίδας Le Soir το πρωί της Πέμπτης (5/1). Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, στο οποίο περιγράφεται και το τηλεφώνημα που έκανε η Εύα Καϊλή στην Μαρί Αρενά μετά την επιχείρηση της 9ης Δεκεμβρίου που αποκάλυψε τις βαλίτσες με τα χρήματα, η Βελγίδα ευρωβουλευτής είχε τουλάχιστον 389 τηλεφωνικές επαφές με τον Παντσέρι στο διάστημα από τα μέσα Δεκεμβρίου 2021 έως τα μέσα Σεπτεμβρίου 2022, ελάχιστα λιγότερες από τις 437 που είχαν την ίδια περίοδο ο Παντσέρι με τον σύντροφο της κυρίας Καϊλή, Φραντσέσκο Τζόρτζι.

«Ο Αντόνιο Παντσέρι ήταν συνάδελφος στην προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο και είναι, επίσης, φίλος μου» είχε απαντήσει στις 11 Δεκεμβρίου στη Le Soir η Αρενά για τη σχέση της με τον ιδρυτή της «αμαρτωλής» ΜΚΟ Fight Impunity. Ωστόσο, τώρα, επισημαίνεται στο δημοσίευμα της Πέμπτης, η Βελγίδα ευρωβουλευτής κάνει λόγο για «επαγγελματική φιλία». «Δεν είναι τυχαίο, ωστόσο, ότι ήταν σε αυτή την μακροχρόνια φίλη του Παντσέρι που στράφηκε η Εύα Καϊλή στις 9 Δεκεμβρίου ανήσυχη για το γεγονός ότι δεν μπορούσε να εντοπίσει ούτε τον σύντροφό της, ούτε τον προϊστάμενό του» σημειώνει η Le Soir υπενθυμίζοντας την κατάθεση της Ελληνίδας ευρωβουλευτή λίγο μετά τη σύλληψή της: «Πρώτα προσπάθησα να επικοινωνήσω με τον Παντσέρι – που μιλά μόνο ιταλικά – αλλά δεν τον βρήκα. Στη συνέχεια προσπάθησα να επικοινωνήσω με τον Μαρκ Ταραμπελά και μετά με τη Μαρί Αρενά. Μου απάντησαν ότι δεν γνώριζαν γιατί δεν απαντούσε ο Παντσέρι».

Στη συνομιλία αυτή αναφέρθηκε και η Μαρί Αρενά,

«Ναι η Εύα Καϊλή με κάλεσε. Ήμουν σε ένα συνέδριο και δεν καταλάβαινα τι μου έλεγε. Της είπα να ηρεμήσει και να περιμένει να ξεκαθαρίσουν τα πράγματα. Υποθέτω ότι ήταν σε πανικό και γι’ αυτό επιχείρησε να προσεγγίσει τους Βέλγους συναδέλφους της». Σύμφωνα με το δημοσίευμα που επικαλείται αποσπάσματα από την αναφορά των βελγικών υπηρεσιών που ασχολήθηκαν με το Κατάρ-gate, «η Μαρί Αρενά αξιοποιούσε τις συμβουλές και την επιρροή του Παντσέρι και εκείνος χρησιμοποιούσε τη θέση της Αρενά ως προέδρου της επιτροπής ανθρωπίνων δικαιωμάτων μέσα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβουλίου για να ασκήσει την επιρροή του».

Στο ίδιο έγγραφο υποστηρίζεται ότι «Αρενά και Παντσέρι εργαζόταν στενά εκ μέρους του Κατάρ. Δεν πρόκειται για απλές επαφές των δύο που θα μπορούσαν να δικαιολογηθούν από τη θέση της Αρενά αλλά σε αρκετές περιπτώσεις είναι το Κατάρ που υπαγορεύει τι θα πει ως πρόεδρος της επιτροπής». Γίνεται, δε, αναφορά στην επίμαχη συνεδρίαση της 14ης Νοεμβρίου 2022 παρουσία του υπουργού Εργασίας του Κατάρ στην οποία ο Παντσέρι «κουνούσε τα νήματα» και μάλιστα στο τέλος της κάλεσε την Αρενά για να την συγχαρεί για την παρέμβασή της.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις