Αθήνα

°C

kairos icon

Κυριακή

05

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Οι ΗΠΑ εναντιώνονται στην προσέγγιση Άσαντ-Ερντογάν
ΚΟΣΜΟΣ

Οι ΗΠΑ εναντιώνονται στην προσέγγιση Άσαντ-Ερντογάν

Τουρκία-Συρία προσέγγιση: Η άλλη πλευρά του Ατλαντικού διατείνεται ότι δεν υποστηρίζει τις χώρες που αναβαθμίζουν τις σχέσεις τους με τον Σύρο πρόεδρο.

Ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ Αλ Άσαντ έχει αποδειχθεί πολύ σκληρός για να πεθάνει. Δώδεκα χρόνια μετά την έναρξη του συριακού εμφυλίου και έχοντας περάσει από 40 κυριολεκτικά κύματα, έχοντας πάντα τη στήριξη της Ρωσίας, στην οποία έχει παράσχει βέβαια αεροπορικές και ναυτικές διευκολύνσεις, βρίσκεται ακόμη αλώβητος στο τιμόνι της χώρας του. Εξίσου πολυτάραχη είναι και η σχέση του με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Σχέση που, ωστόσο, πρόσφατα έχει δείξει κάποια σημάδια ανάκαμψης και επαναπροσέγγισης. Μάλιστα, ο υπουργός Άμυνας του Άσαντ συναντήθηκε πρόσφατα με τον ομόλογό του της Τουρκίας, που σημειωτέον υποστηρίζει τους αντάρτες που επιχειρούν να ανατρέψουν τον Σύρο πρόεδρο. Αυτό βέβαια δεν εμπόδισε τον Ερντογάν να δηλώσει ανοικτός στο ενδεχόμενο να συναντηθεί με τον Σύρο ομόλογό του.

Από την πλευρά της η Ουάσιγκτον δεν είδε με καλό μάτι αυτές τις κινήσεις και κάλεσε χθες Τρίτη όλες τις κυβερνήσεις να το σκεφτούν δυο φορές προτού προχωρήσουν σε οποιαδήποτε εξομάλυνση των σχέσεων με τον πρόεδρο, ή κατ’ αυτές «βάρβαρο δικτάτορα» Μπασάρ αλ Άσαντ. «Δεν υποστηρίζουμε χώρες που αναβαθμίζουν τις σχέσεις τους ή εκφράζουν την υποστήριξή τους στην αποκατάσταση του βάρβαρου δικτάτορα Μπασάρ αλ Άσαντ», δήλωσε χθες Τρίτη στον Τύπο ο εκπρόσωπος της αμερικανικής διπλωματίας, ο Νεντ Πράις.

Φρικτό ιστορικό

«Παροτρύνουμε τα κράτη να εξετάσουν προσεκτικά το φρικτό ιστορικό του καθεστώτος Ασαντ ως προς τα ανθρώπινα δικαιώματα στην πορεία των τελευταίων δώδεκα ετών, καθώς συνεχίζει να διαπράττει ωμότητες σε βάρος του συριακού λαού και να του αρνείται την πρόσβαση σε ανθρωπιστική βοήθεια που σώζει ζωές», πρόσθεσε.

Σε ισχύ οι κυρώσεις

Μετά τη συνάντηση των υπουργών Άμυνας στη Μόσχα, η τουρκική κυβέρνηση υποδέχθηκε μορφές της συριακής αντιπολίτευσης για να τις καθησυχάσει, επαναβεβαιώνοντας πως υποστηρίζει την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την πολιτική διευθέτηση της κρίσης στη Συρία.

Την περασμένη χρονιά καταγράφηκε ο χαμηλότερος αριθμός νεκρών από την έναρξη του πολέμου και αυξανόμενος αριθμός χωρών θεωρεί τον κ. Άσαντ τον νικητή της σύρραξης. Τον Μάρτιο του 2022, ο Σύρος πρόεδρος ταξίδεψε στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, σύμμαχο των ΗΠΑ, στην πρώτη του επίσκεψη σ’ άλλο αραβικό κράτος αφότου ξέσπασε ο πόλεμος. Από το 2020 οι ΗΠΑ λένε πως οι κυρώσεις σε βάρος του Μπασάρ αλ Άσαντ θα παραμείνουν σε ισχύ όσο το καθεστώς δεν έχει λογοδοτήσει για τις φρικαλεότητες που διαπράχθηκαν.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις