Αθήνα

°C

kairos icon

Κυριακή

26

Μαρτίου 2023

alphafreepress.gr / ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ / Εκτέλεση τρανς θανατοποινίτη ΗΠΑ: Το πρώτο πρόσωπο που εκτελέστηκε το 2023 στη χώρα
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εκτέλεση τρανς θανατοποινίτη ΗΠΑ: Το πρώτο πρόσωπο που εκτελέστηκε το 2023 στη χώρα

Εκτέλεση τρανς θανατοποινίτη ΗΠΑ: Άλλες δύο διαφυλικές κινδυνεύουν με θανατική ποινή

Η καταδικασμένη σε θάνατο για τον φόνο της πρώην συντρόφου της Άμπερ Μακλάφλιν έγινε χθες Τρίτη η πρώτη διαφυλική που εκτελέστηκε στην ιστορία των ΗΠΑ. Η Αμερικανίδα, 49 ετών, είναι επίσης το πρώτο πρόσωπο που εκτελέστηκε το 2023 στη χώρα. Στην Αμερικανίδα έγινε ένεση θανατηφόρου διαλύματος. Ο θάνατός της διαπιστώθηκε στις 18:51 (τοπική ώρα) στη φυλακή Μπον Τερ, στην πολιτεία Μιζούρι (κεντρικές ΗΠΑ). Είχε καταδικαστεί για φόνο που διαπράχθηκε το 2003, προτού κάνει την αλλαγή φύλου. Σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης, κρατείτο στην πτέρυγα των ανδρών θανατοποινιτών. Καταδικάστηκε για τον φόνο της πρώην συντρόφου της σε προάστιο του Σεντ Λιούις, της μεγαλούπολης του Μιζούρι.

Η Μακλάφλιν δεν άντεχε τον χωρισμό τους και παρενοχλούσε το θύμα, σε βαθμό που η πρώην φίλη της προσέφυγε στις αρχές και ζήτησε να ληφθούν μέτρα για την προστασία της. Όμως, την ημέρα του εγκλήματος, η Μακλάφλιν της έστησε ενέδρα έξω από τη δουλειά της, οπλισμένη με κουζινομάχαιρο. Τη βίασε, τη μαχαίρωσε και πέταξε το πτώμα του θύματος κοντά στον ποταμό Μισισιπή. Στη δίκη της, το 2006, οι ένορκοι την έκριναν ένοχη, αλλά δεν μπόρεσαν να συμφωνήσουν στην ποινή που έπρεπε να της επιβληθεί. Με απόφαση του δικαστή, καταδικάστηκε σε θάνατο.

Οι πολιτείες Μιζούρι και Ιντιάνα είναι οι μόνες όπου οι δικαστές επιτρέπεται να επιβάλουν θανατικές καταδίκες αν οι ένορκοι αδυνατούν να αποφασίσουν ομόφωνα για την ποινή. Επικαλούμενοι αυτήν την ιδιαιτερότητα, οι συνήγοροι υπεράσπισης της Μακλάφλιν ζήτησαν από τον Ρεπουμπλικάνο κυβερνήτη Μάικ Πάρσον να μετατρέψει την ποινή σε ισόβια κάθειρξη, αφού «δεν αντικατόπτριζε τη βούληση της κοινότητας αλλά του δικαστή και μόνο». Επικαλέστηκαν επίσης τη δύσκολη παιδική ηλικία και τα ψυχιατρικά προβλήματα της εντολέα τους. Πολλές προσωπικότητες, μεταξύ των οποίων δυο βουλευτές του Μισούρι, οι Κόρι Μπους και Εμάνιουελ Κλίβερ, υποστήριζαν το αίτημα.

Άλλες δύο διαφυλικές κινδυνεύουν με θανατική ποινή

Σύμφωνα με το Κέντρο Πληροφόρησης για την Θανατική Ποινή (DPIC), μέχρι χθες δεν είχε εκτελεστεί κανένα ανοιχτά διαφυλικό άτομο στη χώρα. Το θέμα ωστόσο «προσελκύει την προσοχή τους τελευταίους μήνες, αφού το Ανώτατο Δικαστήριο του Οχάιο επικύρωσε τη θανατική ποινή της Βικτόριας Ντρέιν, ενώ στο Όρεγκον μετατράπηκε η ποινή της Τάρας Ζάιστ». Πρόκειται για άλλες δυο διαφυλικές. Αφότου εξελέγη κυβερνήτης του Μιζούρι, το 2018, ο Ρεπουμπλικάνος Μάικ Πάρσον δεν έχει κάνει δεκτό κανένα αίτημα να δείξει επιείκεια, να απονείμει χάρη σε θανατοποινίτες.

Η συγκλονιστική ιστορία της τρανς Άμπερ Μακλάφλιν

Η ιστορία της Άμπερ Μακλάφλιν είναι συγκλονιστική. Ως ανήλικο αγόρι, η Μακλάφλιν γύρισε διάφορες ανάδοχες οικογένειες. Ένας θετός γονέας έτριψε περιττώματα στο πρόσωπό της σε πολύ μικρή ηλικία και ο θετός πατέρας της χρησιμοποίησε αναισθητικό όπλο εναντίον της, σύμφωνα με το αίτημα χάριτος που είχε κατατεθεί. Λέει ότι πάσχει από κατάθλιψη και ότι πολλές φορές αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει, όπως ανέφερε η υπεράσπιση. Η αίτηση περιελάμβανε, επίσης, αναφορές για διάγνωση δυσφορίας φύλου, μια κατάσταση που προκαλεί οδύνη και άλλα συμπτώματα ως αποτέλεσμα της ασυμφωνίας μεταξύ της ταυτότητας φύλου ενός ατόμου και του φύλου που του αποδόθηκε κατά τη γέννησή του.

«Πιστεύουμε ότι η Άμπερ Μακλάφλιν επέδειξε απίστευτο θάρρος, γιατί μπορώ να σας πω ότι υπάρχει πολύ μίσος όταν πρόκειται για αυτό το θέμα», είπε η υπεράσπιση. Αλλά, πρόσθεσε, η σεξουαλική ταυτότητα της Μακλάφλιν «δεν ήταν το κύριο θέμα» του αιτήματος χάριτος.

https://twitter.com/TheCitizen_News/status/1610536632574255104

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις