Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

27

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ / Yesterday Ana de Armas: Γιατί οι θαυμαστές της, μηνύουν τη Universal
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Yesterday Ana de Armas: Γιατί οι θαυμαστές της, μηνύουν τη Universal

Yesterday Ana de Armas:Παραπλανητικό το τρέιλερ του «Yesterday» με την ηθοποιό

Μπορεί να γίνει η δίκη, είναι η απάντηση του δικαστηρίου σε δύο Αμερικανούς θαυμαστές της Κουβανοισπανής ηθοποιού Άνα ντε Άρμας οι οποίοι κατέθεσαν μήνυση κατά της Universal Studios, υποστηρίζοντας πως εξαπατήθηκαν, καθώς νοίκιασαν την ταινία «Yesterday» του 2019, αφότου είδαν την ηθοποιό στο τρέιλερ. Οι Conor Woulfe και Peter Michael Rosza υποστηρίζουν πως πλήρωσαν ο καθένας 3,99 δολάρια για την ταινία «Yesterday», για ν’ ανακαλύψουν, όμως, προς μεγάλη τους απογοήτευση, πως οι σκηνές με την αγαπημένη τους ηθοποιό είχαν αφαιρεθεί στο final cut της ταινίας.

Έτσι, αποφάσισαν να ζητήσουν αποζημίωση 5 εκατ. δολαρίων για λογαριασμό όλων των θεατών. Σύμφωνα με τους ίδιους, έγιναν θύματα ενός παραπλανητικού μάρκετινγκ, με τα Universal Studio «να χρησιμοποιούν τη φήμη, την ακτινοβολία και το ταλέντο της Άρμα» για να προωθήσουν μια ταινία, στην οποία δεν έπαιζε. Υποστήριξαν ότι δεν θα πλήρωναν τα χρήματα για να νοικιάσουν την ταινία, αν γνώριζαν ότι η ηθοποιός δεν εμφανίζεται σε αυτήν.

«Παρότι οι εναγόμενοι συμπεριέλαβαν σκηνές με την κυρία Ντε Άρμας στο διαφημιστικό τρέιλερ για την προώθηση του Yesterday και την προσέλκυση πωλήσεων και ενοικιάσεων της ταινίας, η κα. Άρμας δεν παίζει στην ταινία και δεν έπαιζε ποτέ στη βερσιόν της ταινίας που έχει κυκλοφορήσει δημόσια» αναφέρεται στη μήνυση που κατατέθηκε στην Καλιφόρνια, τον Γενάρη του 2022. Τώρα λοιπόν έγινε γνωστό πως το κινηματογραφικό στούντιο Universal μπορεί να μηνυθεί για ψευδή διαφήμιση, αφού οι θαυμαστές παραπονέθηκαν ότι ένα τρέιλερ της ταινίας ήταν παραπλανητικό, αποφάνθηκε ο Αμερικανός δικαστής Stephen Wilson, τονίζοντας πως μπορεί να γίνει η δίκη.

Η αντίδραση των Universal Studio

Από την πλευρά τους, τα Universal Studio ζήτησαν να απορριφθεί η αγωγή, υποστηρίζοντας ότι τα τρέιλερ ταινιών δικαιούνται ευρείας προστασίας και προστατεύονται τα δικαιώματα της ελευθερίας του λόγου και του Τύπου. Οι δικηγόροι του στούντιο υποστήριξαν ότι ένα τρέιλερ είναι ένα «καλλιτεχνικό, εκφραστικό έργο» που αφηγείται μια τρίλεπτη ιστορία που μεταφέρει το θέμα της ταινίας και επομένως θα πρέπει να θεωρείται «μη εμπορικός» λόγος. Όμως ο δικαστής απέρριψε αυτό το επιχείρημα, κρίνοντας ότι ένα τρέιλερ είναι εμπορική ομιλία και υπόκειται στον νόμο περί ψευδών διαφημίσεων της Καλιφόρνια και στον νόμο περί αθέμιτου ανταγωνισμού της πολιτείας.

«Η Universal έχει δίκιο ότι τα τρέιλερ εμπεριέχουν κάποια δημιουργικότητα και εκδοτική διακριτική ευχέρεια, αλλά αυτή η δημιουργικότητα δεν αντισταθμίζει τον εμπορικό χαρακτήρα ενός τρέιλερ», έγραψε ο Wilson στην απόφασή του. «Στον πυρήνα του, ένα τρέιλερ είναι μια διαφήμιση που έχει σχεδιαστεί για να πουλήσει μια ταινία παρέχοντας στους καταναλωτές μια προεπισκόπηση της ταινίας». Στην ενημέρωση για το θέμα, οι δικηγόροι της Universal υποστήριξαν ότι δεν είναι ασυνήθιστο για τα τρέιλερ ταινιών να περιλαμβάνουν αποσπάσματα που δεν εμφανίζονται στην τελική ταινία. Μάλιστα, αναφέρθηκαν στο Jurassic Park, μια άλλη ταινία της Universal, ένα τρέιλερ για το οποίο, όπως είπαν, αποτελούνταν εξ ολοκλήρου από πλάνα που δεν υπάρχουν στην ταινία.

Τι είπε ο δικαστής

Η Universal υποστήριξε επίσης ότι ο χαρακτηρισμός των τρέιλερ ως «εμπορικού λόγου» θα μπορούσε να ανοίξει την πόρτα σε πολλές περισσότερες αγωγές από δυσαρεστημένους θεατές, οι οποίοι θα μπορούσαν να προβάλουν υποκειμενικά τον ισχυρισμό ότι μια ταινία δεν ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες που δημιούργησε το τρέιλερ. Ο Wilson προσπάθησε να «απαντήσει» σε αυτή την ανησυχία, λέγοντας ότι ο νόμος περί ψευδούς διαφήμισης εφαρμόζεται μόνο όταν ένα «σημαντικό μέρος των λογικών καταναλωτών θα μπορούσε να παραπλανηθεί». Ο δικαστής δήλωσε ότι η απόφαση του δικαστηρίου περιορίζεται σε περιπτώσεις όπου ένας ηθοποιός ή μια σκηνή από το τρέιλερ δεν εμφανίζεται στην τελική ταινία. Στην περίπτωση του τρέιλερ του «Yesterday», είπε, ήταν εύλογο ότι οι θεατές θα περίμεναν ότι η ντε Άρμας θα είχε σημαντικό ρόλο στην ταινία.

Η ταινία «Yesterday»

Η Άνα ντε Άρμας που πρωταγωνίστησε στην ταινία «Knives Out», είχε αρχικά οριστεί να εμφανιστεί ως ερωτικό ενδιαφέρον για τον πρωταγωνιστή της ταινίας, τον οποίο υποδύεται ο Himesh Patel. Ο χαρακτήρας του, Patel, επρόκειτο να τη γνωρίσει στο πλατό του talk show του James Corden, όπου θα της έκανε καντάδα με το τραγούδι «Something» των Beatles. Μερικά πλάνα από αυτές τις σκηνές παρουσιάστηκαν στο τρέιλερ.

Ο Richard Curtis, ο σεναριογράφος, εξήγησε ότι η ντε Άρμας κόπηκε επειδή δεν άρεσε στο κοινό η ιδέα ότι ο χαρακτήρας του Patel απομακρύνεται από το βασικό ερωτικό του ενδιαφέρον, που υποδύεται η Lily James. Το «Yesterday» αφηγείται την ιστορία ενός νεαρού άνδρα που ξυπνά μετά από ένα ατύχημα με ποδήλατο και διαπιστώνει ότι κανείς στη γη δεν φαίνεται να θυμάται τους Beatles. Ο ίδιος ερμηνεύει τότε, τα τραγούδια κερδίζοντας φήμη και περιουσία αλλά αντιμετωπίζει ένα ηθικό δίλημμα όταν τον αναγνωρίζουν ως συγγραφέα.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις