Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

07

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / PLUS / Η ιστορία του κουραμπιέ
PLUS

Η ιστορία του κουραμπιέ

Ο κουραμπιές είναι το πλέον παραδοσιακό χριστουγεννιάτικο γλυκό και έχει ζωή στη σημερινή Ελλάδα μόλις ενός αιώνα.

Ο κουραμπιές είναι το πλέον παραδοσιακό χριστουγεννιάτικο γλυκό και έχει ζωή στη σημερινή Ελλάδα μόλις ενός αιώνα. Το έφεραν μαζί τους από τη Μικρασία οι πρόσφυγες του 1922, μπολιάζοντας τη νέα Ελλάδα με μια ιστορία που ξεκινά από την Περσία και περνά σε όλη τη Μικρά Ασία και από εκεί στα Βαλκάνια. Κουραμπιές από την τουρκική λέξη kurabiye που στη γλώσσα των γειτόνων σημαίνει “μπισκότο”. Kuru πάει να πει στεγνό ή ξερό ενώ το δεύτερο συνθετικό biye είναι λένε οι ειδικοί της γλωσσολογίας λατινικό δάνειο, για τη λέξη biscuit μπισκότο και δεν είναι τίποτα άλλο από το αρχαίο ελληνικό δίπυρο, το διπλοφουρνισμένο δηλαδή αρτοσκεύασμα για να χαθεί κάθε υγρασία του.

Στην Τουρκία κουραμπιέδες είναι τα κάθε λογής ξερά στεγνά βουτήγματα και όχι οι κουραμπιέδες όπως τους ξέρουμε εμείς. Ενώ στον υπόλοιπο κόσμο κουραμπιέδες με επικάλυψη ζάχαρης άχνης και παρεμφερές περιεχόμενο βρίσκει κανείς παντού σαν “ανατολίτικους κουραμπιέδες”. Αλλά στα παράλια της Τουρκίας ο κουραμπιές είναι ακόμα και σήμερα rum kurabiye (κουραμπιές των Ρωμιών) και ξεχωρίζει.

Στην Ελλάδα, ξεχώρισε από την πρώτη στιγμή και συνεχίζει να ξεχωρίζει αφού εξόν από τα Χριστούγεννα συνοδεύει πια κάθε χαρμόσυνο γεγονός γάμο ή βαφτίσια. Συνταγές κυκλοφορούν πολλές αλλά οι Σμυρνιοί κουραμπιέδες ξεχωρίζουν για το ροδόνερο που ραντίζονται σαν βγουν από το φούρνο, από το κρυμμένο γαρύφαλλο καρφάκι σε κάποιο σημείο του, το κονιάκ και το χοντροκομμένο αμύγδαλο του στο ζύμωμα.

Συνταγή για παραδοσιακούς μυρωδάτους κουραμπιέδες – Τραγανοί και αφράτοι

Για τους τέλειους κουραμπιέδες χρειάζεται καλής ποιότητας φρέσκο βούτυρο, πολλά αμύγδαλα και φυσικά άφθονη ζάχαρη άχνη. Κάποιοι όμως προσθέτουν και ροδόνερο για επιπλέον άρωμα.

Υλικά

300 γρ. αιγοπρόβειο μαλακό βούτυρο γάλακτος
600 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
120 γρ. ανάλατα αμύγδαλα
1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
2 βανιλίνες
100 γρ. άχνη ζάχαρη
1 σφηνάκι (25 γρ.) κονιάκ
Για το πασπάλισμα: Ανθόνερο
Ζάχαρη Άχνη

Εκτέλεση

Καβουρδίζουμε τα αμύγδαλα, απλώνοντάς τα σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα και ψήνοντας στου φούρνο στους 170 βαθμούς για 6-7 λεπτά. Χοντροσπάμε τα αμύγδαλα σε ένα γουδί

Βάζουμε το βούτυρο με τη ζάχαρη άχνη στον κάδο του μίξερ και χτυπάμε στη δυνατή ταχύτητα για τουλάχιστον 20’ λεπτά. Το μυστικό είναι να αφρατέψει όσο περισσότερο γίνεται το μείγμα.

Προσθέτουμε το κονιάκ, τη βανίλια και τα αμύγδαλα και ανακατεύουμε να πάνε παντού

Αλλάζουμε το εξάρτημα και προσθέτουμε εκείνο του γάντζου. Προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ και συνεχίζουμε το χτύπημα σε αργή ταχύτητα.

Συνεχίζουμε για λίγο το μείγμα με τα χέρια ώστε να ενωθούν τα υλικά. Το μείγμα θα τρίβεται, όμως αυτό είναι που θα κάνει τους κουραμπιέδες τραγανούς

Πλάθουμε ανάμεσα στα χέρια μας στρογγυλούς κουραμπιέδες περίπου 3 εκατοστών. Τους στρώνουμε σε ταψί με λαδόκολλα, πιέζοντας ελαφρά με το δάχτυλο στην κορυφή (ώστε να κάτσει η ζάχαρη άχνη).

Ψήνουμε στο φούρνο στους 170 βαθμούς για 20 λεπτά με μισή ώρα, ανάλογα με τα μέγεθος τους.

Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσουν καλά. Ραντίζουμε με το ανθόνερο (1-2 κουταλιές) και πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη άχνη

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις