Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

27

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Ρόλεξ ληστεία – Ροζ Πάνθηρες: Οι ομοιότητες των δραστών με τους διαβόητους κακοποιούς
ΕΛΛΑΔΑ

Ρόλεξ ληστεία – Ροζ Πάνθηρες: Οι ομοιότητες των δραστών με τους διαβόητους κακοποιούς

Ρόλεξ ληστεία - Ροζ Πάνθηρες: Οι δράστες φέρονται να μιλούσαν ελληνικά, ενώ χρειάστηκαν μόλις λίγα δευτερόλεπτα για να διαπράξουν τη ληστεία

Την κινηματογραφική ληστεία σε κατάστημα με ρολόγια πολυτελείας Rolex στο κέντρο της Αθήνας, από το οποίο 4 δράστες απέσπασαν 23 πανάκριβα ρολόγια της ελβετικής φίρμας, ερευνά η ΕΛΑΣ. Οι αστυνομικοί προσπαθούν να εντοπίσουν κάποιο ίχνος των δραστών, ενώ αναλύουν από το κύκλωμα ασφαλείας του καταστήματος το υλικό που συνέλεξαν. Σύμφωνα με το MEGA, οι δράστες έχουν καταγραφεί από πολλές κάμερες ασφαλείας, αλλά έκαναν και ένα άλλο μεγάλο λάθος. Κατά τη διάρκεια της διαφυγής τους, έπεσε πίσω τους το σφυρί με το οποίο έσπασαν οι ληστές την τζαμαρία του καταστήματος με τα πολυτελή ρολόγια. Οι δράστες έχουν καταγραφεί από πολλά κυκλώματα ασφαλείας κι έτσι οι αστυνομικοί θα προσπαθήσουν να δημιουργήσουν όλο το σχέδιο της διαδρομής της διαφυγής των δραστών από τον τόπο τέλεσης της κινηματογραφικής ληστείας που διέπραξαν.

Οι ληστές είχαν ετοιμάσει με κάθε λεπτομέρεια το σχέδιό τους και έδρασαν αστραπιαία. Αφού λήστεψαν το κατάστημα, οι τέσσερις ένοπλοι επιβιβάστηκαν σε δύο μοτοσυκλέτες μεγάλου κυβισμού και με ταχύτητα διέφυγαν από το σημείο, πριν φτάσει ισχυρή αστυνομική δύναμη. Σύμφωνα με τη μαρτυρία της υπαλλήλου του καταστήματος, με τις μοτοσυκλέτες έφυγαν από την οδό Κολοκοτρώνη, διέσχισαν με ιλιγγιώδη ταχύτητα τη Σταδίου, ανέβηκαν στην Αμερικής μέχρι την Πανεπιστημίου. Από εκεί χάθηκαν τα ίχνη τους. Οι αστυνομικοί αναζητούν οπτικό υλικό από τη διαδρομή που ακολούθησαν οι δράστες προκειμένου να χαρτογραφήσουν και το πώς έφτασαν ως το κατάστημα και μπήκαν σε αυτό αλλά και τις οδούς διαφυγής τους.

Και στο φόντο… Ροζ Πάνθηρες

Σύμφωνα με την εκπομπή “Live News” του Mega, οι αστυνομικοί έχουν εξετάσει το ενδεχόμενο η ληστεία να έχει γίνει από τους “Ροζ Πάνθηρες”, τη διαβόητη συμμορία που αρπάζει με παρόμοιο τρόπο πανάκριβα ρολόγια και τα διακινεί σε χώρες των Βαλκανίων, και όχι μόνο. Οι αστυνομικοί στέκονται κυρίως σε δύο σημεία για αυτήν τη ληστεία. Πρώτον, οι τέσσερις δράστες φέρονται να μιλούν ελληνικά και δεύτερον, είναι συγκεκριμένος ο τρόπος που εισβάλλουν. Περίμεναν να βγει κάποιος πελάτης ώστε να μπουν, και δεν υποδύθηκαν ότι είναι πελάτες πλούσιοι και με οικονομική ευχέρεια. Όλα έγιναν μέσα σε ένα λεπτό, αφού το σχέδιο ακολουθήθηκε κατά γράμμα…

Αυτό παραπέμπει σε δράση ημεδαπών με εντολή από διεθνές κύκλωμα. Στην ΕΛΑΣ θεωρούν ότι οι εμπνευστές του σχεδίου δεν θα το έθεταν σε εφαρμογή εάν δεν γνώριζαν εκ των προτέρων το πού θα μπορούσαν να διοχετεύσουν τη λεία τους, τα πανάκριβα αυτά ρολόγια. Πρόκειται για ανθρώπους, δηλαδή, που πιθανόν έχουν διαπράξει και στο παρελθόν ανάλογες ληστείες.

Η ληστεία του 20ο3

Να σημειωθεί ότι το ίδιο κατάστημα το είχαν ληστέψει το 2003, ενώ το 2018 ένας Mολδαβός είχε ληστέψει κατάστημα επίσης της Rolex στην οδό Βαλαωρίτου. Τότε ο δράστης είχε συλληφθεί και τα ρολόγια που είχαν κλαπεί είχαν εντοπιστεί στην Ελλάδα ενώ ένα είχε πωληθεί στην Αγγλία. Οι “Ροζ Πάνθηρες” είναι οι νούμερο 1 ύποπτοι για τη σημερινή ληστεία, καθώς “ειδικεύονται” στις κλοπές πανάκριβων ρολογιών και κοσμημάτων. Υπενθυμίζεται ότι τον Νοέμβριο του 2017 είχαν χτυπήσει κοσμηματοπωλείο στην Κοπεγχάγη και είχαν κλέψει 50 πανάκριβα ρολόγια, ένα εκ των οποίων εντοπίστηκε από το Τμήμα Εγκλημάτων Ιδιοκτησίας της Ασφάλειας Αττικής στην Αθήνα τον περασμένο Μάιο.

Η ληστεία είχε διαπραχθεί από τρεις δράστες οι οποίοι μπήκαν στο κοσμηματοπωλείο ως πελάτες, αλλά με την απειλή πιστολιού και σπρέι πιπεριού, ακινητοποίησαν τους υπαλλήλους. Μάλιστα ο δράστης με το σπρέι ψέκασε στο πρόσωπο έναν από τους υπαλλήλους, όταν επιχείρησε να αντιδράσει. Οι ληστές, οι οποίοι όπως εκτιμούν οι αρχές, ήταν γνώστες του αντικειμένου, άρπαξαν 50 πολυτελή ρολόγια διαφόρων εταιρειών και διέφυγαν με κλεμμένο αυτοκίνητο, το οποίο βρέθηκε αργότερα από την δανική αστυνομία, αλλά οι ίδιοι είχαν γίνει “καπνός”.

Μια συμμορία με μυθιστορηματική δράση

Η ιστορία των “Ροζ Πανθήρων” ξεκινάει στα μέσα της δεκαετίας του ’80 και συνεχίζεται εδώ και τρεις δεκαετίες. Περιλαμβάνει περισσότερες από 350 ληστείες και συνολικό τζίρο που αγγίζει τα 280 εκατομμύρια ευρώ. Η καταγωγή τους προέρχεται από την Ποντγκόριτσα, μια πόλη της πρώην Γιουγκοσλαβίας όπου γεννήθηκαν ουκ ολίγα μέλη της διαβόητης συμμορίας. Τα μέλη της υπολογίζονται σε πάνω από 200 και είναι οργανωμένα σε υπο-ομάδες. Μάλιστα, σύμφωνα με την Interpol είναι πολλοί οι πυρήνες που συγκροτούν τους “Ροζ Πάνθηρες”, οι οποίοι “δουλεύουν” τις περισσότερες φορές ανεξάρτητα ο ένας από τον άλλο.

Το χαρακτηριστικό τους είναι οι μασκοφόροι δράστες και το γεγονός ότι ποτέ δεν έχουν αφήσει πίσω τους νεκρό: “Μας αρέσει να ληστεύουμε τους πλούσιους που έχουν τα πάντα, όταν όχι απλά δεν το περιμένουν, αλλά ούτε καν το φαντάζονται” έχει δηλώσει μέλος τους. Η συμμορία πήρε το ψευδώνυμο έπειτα από μία ληστεία που διέπραξε στο Λονδίνο το 2003. Τότε ένας από τους δράστες και μέλος της συμμορίας έκρυψε ένα διαμάντι αξίας 700.000 ευρώ σε βαζάκι από κρέμα ομορφιάς, όπως γίνεται και στο σενάριο της ταινίας “Ροζ Πάνθηρας” με τον Peter Sellers.

Το δαχτυλίδι με το τεράστιο μπλε διαμάντι

Αυτό συνέβη όταν μετά από ληστεία στον διάσημο οίκο κοσμημάτων Graff στο Λονδίνο, όπου δύο άντρες μπήκαν και έφυγαν με 47 κομμάτια συνολικής αξίας 20 εκατομμυρίων ευρώ, η αστυνομία έκανε επιδρομή στο σπίτι ενός υπόπτου. Εκεί, ανοίγοντας ένα βαζάκι κρέμας προσώπου βρήκε ένα δαχτυλίδι με ένα τεράστιο μπλε διαμάντι.

“Είμαστε ένα δίκτυο από ομάδες που δουλεύουν μαζί” έχει πει σε δημοσιογράφο του Guardian ένα από τα μέλη της συμμορίας προσθέτοντας ότι υπάρχει ένας στενός κύκλος που το κάνει αυτό για πάρα πολλά χρόνια και πολλοί πιστεύουν ότι είναι μια οικογένεια, αλλά υπάρχουν και αυτοί που παίρνουν μέρος χωρίς να ξέρουν ποιος είναι ο αρχηγός. Κατά καιρούς έχουν συλληφθεί κάποια μέλη, αλλά αυτό ποτέ δεν εμπόδισε τους υπόλοιπους να συνεχίσουν το έργο τους από το Λονδίνο και το Τόκιο, μέχρι την Σιγκαπούρη. Ανάλογα με την δουλειά επιλέγουν να ντυθούν γκόλφερ, τουρίστες με Χαβανέζικα πουκάμισα ή ακόμη και εργάτες, πάντα με επιτυχή αποτελέσματα, χάρη στη μεθοδικότητα και την ακρίβεια των χτυπημάτων τους.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις