Αθήνα

°C

kairos icon

Δευτέρα

29

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Νάξος: Ένας «θησαυρός» σε σπίτι αποβιώσαντος
ΕΛΛΑΔΑ

Νάξος: Ένας «θησαυρός» σε σπίτι αποβιώσαντος

Νάξος: Βρέθηκαν αρχαία αντικείμενα και νομίσματα

Πώς ένας αιφνίδιος θάνατος στη Νάξο έφερε στα χέρια της Πολιτείας θησαυρό αρχαίων και νομισμάτων. Τα αρχαία και τα νομίσματα βρέθηκαν στην οικία 84χρονου Γερμανού γλύπτη, ο οποίος διέμενε πολλές δεκαετίες στο νησί.

Πέτρος Καρσιώτης
Του Πέτρου Καρσιώτη

Ενας αιφνίδιος θάνατος, στη Νάξο, έφερε στο φως και στα χέρια της Πολιτείας έναν θησαυρό από αρχαία αντικείμενα και νομίσματα διαφόρων εποχών! Ο λόγος, για τον Γερμανό καλλιτέχνη Κlaus Pheifer, ο οποίος επί σειρά δεκαετιών διέμενε σε σπίτι στο Κάστρο της Νάξου, με κύρια ασχολία τη γλυπτική, μόνιμος κάτοικος του νησιού, το οποίο θαύμαζε για την ομορφιά και την ιστορία του. Ο ξαφνικός θάνατός του, στα 84χρόνια του, μέσα στο σπίτι του Κάστρου, όπου διέμενε μόνος, έφερε την Αστυνομία του νησιού στην οικία του Γερμανού για τις απαραίτητες ενέργειας, αυτοψίας του χώρου, νεκροψίας-νεκροτομής, προκειμένου να γνωστοποιηθούν τα αίτια του θανάτου. Είχε προηγηθεί η ειδοποίηση περιοίκων, φίλων και γνωστών του στην Αστυνομία, καθώς τον αναζητούσαν στο τηλέφωνο η χτυπούσαν την πόρτα αλλά απάντηση δεν λάμβαναν.

Το Υπουργείο Πολιτισμού

Όταν οι αστυνομικοί, με την άδεια εισαγγελέα, μπήκαν στο σπίτι του Κάστρου, βρήκαν τον 84χρονο Γερμανό νεκρό, αλλά παρατήρησαν και κάτι άλλο που τράβηξε την προσοχή τους. Διάσπαρτα μέσα στους χώρους του σπιτιού, βρήκαν, όπως έγινε γνωστό, πλήθος αρχαίων αντικειμένων(μαρμάρινα, πήλινα, χάλκινα), αλλά και 215 αρχαία νομίσματα. Επί τόπου κλήθηκε ειδικός αρχαιολόγος της Εφορίας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, ο οποίος από την πρώτη προσέγγιση, αποφάνθηκε ότι όλα τα ανευρεθέντα στην οικία του Γερμανού εμπίπτουν στις προστατευτικές διατάξεις του Νόμου περί Προστασίας της Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Έτσι, αποφασίστηκε η προσεκτική μεταφορά τους στην αρμόδια Υπηρεσία του Υπουργείου Πολιτισμού, όπου θα ακολουθήσει και ειδική μελέτη προκειμένου να χρονολογηθούν τόσο τα αρχαία αντικείμενα, όσο και τα αρχαία νομίσματα. Σε όλη αυτή τη διαδικασία, η οικία φρουρείτο από αστυνομικούς ενώ στη συνέχεια διατάχθηκε η σφράγιση της οικίας με δεδομένο ότι στο εσωτερικό της παραμένουν έργα γλυπτικής.

Νομίσματα και στις Σέρρες

Αρχαία νομίσματα, όμως, βρήκαν οι αστυνομικοί του τμήματος Ασφαλείας Λαγκαδά, στην κατοχή και 58χρονου, σε βάρος του οποίου σχηματίσθηκε δικογραφία για παράβαση της νομοθεσίας που αφορά στην «Προστασία Αρχαιοτήτων και της εν γένει Πολιτιστικής Κληρονομιάς», καθώς και του Νόμου «Περί Όπλων». Συγκεκριμένα, σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε, παρουσία δικαστικού λειτουργού, στην οικία του 58χρονου, σε περιοχή των Σερρών, εντοπίστηκαν 38 νομίσματα, τα οποία σύμφωνα με αρχαιολόγο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Σερρών είναι ελληνιστικών, ρωμαϊκών και οθωμανικών χρονών.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις