Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

07

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Εύα Καϊλή – Κατάρ: Πού οφείλεται η απουσία της από το δικαστήριο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εύα Καϊλή – Κατάρ: Πού οφείλεται η απουσία της από το δικαστήριο

Εύα Καϊλή - Κατάρ: Πήρε αναβολή για τις 22 Δεκεμβρίου

Η Εύα Καϊλή δεν παρέστη στη σημερινή ακροαματική διαδικασία στο δικαστήριο του Βελγίου, το οποίο οφείλεται «παρεξήγηση» μεταξύ Αρχών. Η πρώην αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που βρίσκεται στο επίκεντρο του σκανδάλου διαφθοράς Qatargate δεν μπόρεσε να παραστεί στην προγραμματισμένη εμφάνιση στο δικαστήριο την Τετάρτη λόγω απεργίας στη φυλακή όπου κρατείται, επιβεβαίωσαν δύο από τους δικηγόρους της στο Politico. Σχετική πληροφορία μετέδωσε μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο Twitter και ο δημοσιογράφος Τζακ Πάροκ, ο οποίος παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις. «Ο λόγος που η Καϊλήi δεν βρέθηκε στο δικαστήριο σήμερα φαίνεται να ήταν μια “παρεξήγηση” μεταξύ των αρμόδιων βελγικών αρχών. Σοβαρά, μόνο στο Βέλγιο…», έγραψε χαρακτηριστικά ο Πάροκ.

Έτσι, η υπόθεση της Εύας Καϊλή δεν εξετάστηκε και έτσι θα πρέπει να περιμένει μέχρι και τις 22 Δεκεμβρίου, όταν και έχει προγραμματιστεί η νέα ακρόαση. Ωστόσο, οι υποθέσεις των άλλων τριών υπόπτων που έχουν συλληφθεί για το σκάνδαλο Qatargate εξετάστηκαν στο σημερινό δικαστήριο, με τις ετυμηγορίες να μην έχουν δημοσιευθεί προς το παρόν. Υπενθυμίζεται ότι η εκτεταμένη έρευνα των βελγικών Αρχών αποκάλυψε σοβαρές καταγγελίες για διαφθορά, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και εγκληματικές επιχειρήσεις, κατηγορίες που εικάζεται πως πιθανώς συνδέονται με σχέδια του Κατάρ και του Μαρόκου για παράνομη επιρροή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Πώς ξετυλίχθηκε το κουβάρι της υπόθεσης Qatargate

Όπως αποκαλύπτει το ρεπορτάζ του βελγικού Knack σε συνεργασία με την γαλλική Le Soir και επιβεβαιώνει ο Βέλγος υπουργός Δικαιοσύνης, Βίνσεντ βαν Κουίκενμπορν, η δικαστική έρευνα για πιθανή διαφθορά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ξεκίνησε μετά από έρευνα πληροφοριών από την Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας του Βελγίου. Από την Παρασκευή, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο βρίσκεται στο επίκεντρο της έρευνας του ομοσπονδιακού εισαγγελέα για διαφθορά, εγκληματική οργάνωση και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος. Οι ερευνητές διερευνούν εάν το Κατάρ και το Μαρόκο προσπάθησαν να επηρεάσουν θέσεις στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με τρόπο που να ξεπερνά τις κλασικές τακτικές των λόμπι.

Όπως σημειώνουν τα διεθνή μέσα, η Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας του Βελγίου δεν διαχειρίζεται υποθέσεις πολιτικών κομμάτων ή παραγόντων, αλλά πραγματικές απειλές. Στο πλαίσιο αυτής της αποστολής, ονόματα των πολιτικών ή των κομμάτων ενδέχεται να συνεχίσουν να μπαίνουν στο στόχαστρο της υπηρεσίας πληροφοριών. Η σημαντικότερη αρμοδιότητα της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας είναι να συλλέγει πληροφορίες σχετικά με δραστηριότητες που θα μπορούσαν να αποτελέσουν απειλή για την ασφάλεια του κράτους, όπως η «παρέμβαση στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων». Ήδη από το 2021, η Υπηρεσία ξεκίνησε έρευνα πληροφοριών για παρέμβαση ξένων δυνάμεων, η οποία είναι και εκείνη που τελικά οδήγησε στη δικαστική έρευνα που κρατάει σήμερα δέσμια των αποκαλύψεων ολόκληρη την Ευρώπη.

Η έκθεση που αποτελεί τη «βάση» της δικαστικής έρευνας

Το πρωί της Τετάρτης, άλλωστε, η φλαμανδική καθημερινή εφημερίδα De Standaard ανέφερε ότι «μια έκθεση των υπηρεσιών πληροφοριών, η οποία συντάχθηκε πριν από λίγους μήνες», αποτελεί τη βάση της δικαστικής έρευνας. Η υπηρεσία, πάντως, απέφυγε να προβεί σε κάποιο σχόλιο. Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ των από τον διεθνή Τύπο, δεν είναι ασυνήθιστο για την Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας του Βελγίου να χρησιμοποιεί τις λεγόμενες Ειδικές Μεθόδους Πληροφοριών (BIM) σε τέτοιες περιπτώσεις -όπως είναι, για παράδειγμα, οι τηλεφωνικές υποκλοπές ή οι σκιώδεις επιχειρήσεις. Τέτοιες μέθοδοι πρέπει να έχουν εγκριθεί εκ των προτέρων από επιτροπή τριών δικαστών.

Με άλλα λόγια, πολύ πριν αρχίσουν οι εργασίες της εισαγγελίας και της αστυνομίας για την φερόμενη εγκληματική οργάνωση εντός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ορισμένοι αναλυτές και τοπικές υπηρεσίες της Εθνικής Ασφάλειας ήταν ήδη εξοικειωμένοι με το ζήτημα. Σύμφωνα μάλιστα, με πληροφορίες των Knack και Le Soir, η Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας του Βελγίου συνεργάστηκε με αντίστοιχες υπηρεσίες πέντε ευρωπαϊκών χωρών για το εν λόγω θέμα.

Τον Ιούλιο ξεκίνησε η συλλογή στοιχείων για τους υπόπτους για το σκάνδαλο Qatargate

Ένα κρίσιμο βήμα στην έρευνα ήταν η επιδρομή (το λεγόμενο BIM) στο σπίτι του πρώην Ιταλού ευρωβουλευτή Πιερ Αντόνιο Παντσέρι, ο οποίος είναι ο ένας εκ των τεσσάρων συλληφθέντων, μαζί με την Εύα Καϊλή, τον σύντροφό της Φραντσέσκο Τζόρτζι και ένα ακόμη άτομο. Χωρίς να έχει ακόμη επιβεβαιωθεί, το τέταρτο άτομο φέρεται να είναι ο γενικός γραμματέας της ΜΚΟ No Peace Without Justice, Νικολό Ταλαμάνκα. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ των Le Soir και Knack, στο σπίτι του Παντσέρι βρέθηκαν και κατασχέθηκαν περίπου 700.000 ευρώ σε μετρητά, προσφέροντας τα απαραίτητα στοιχεία για τα φερόμενα ποινικά αδικήματα.

Ως αποτέλεσμα, τμήματα του φακέλου πληροφοριών της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας αποχαρακτηρίστηκαν και μεταφέρθηκαν στην εισαγγελία στις 12 Ιουλίου 2022. Τότε ξεκίνησε και η νέα διαδικασία, με την αστυνομία και τον εισαγγελέα να καλούνται πλέον να συλλέξουν στοιχεία για να προσάγουν τους υπόπτους στο δικαστήριο, πράγμα που δεν είναι αρμοδιότητα της Υπηρεσίας Ασφάλειας. Σημαντικό, τέλος, είναι το γεγονός ότι, εκτός από το Κατάρ, στο στόχαστρο των ανακριτών βρίσκεται και το Μαρόκο, πράγμα το οποίο είχε αποκαλυφθεί παλαιότερα από ιταλικά μέσα ενημέρωσης και δημοσιεύθηκε ξανά την Τετάρτη από τις De Standaard και De Morgen.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις