Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

02

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / PLUS / Κουραμπιέδες και μελομακάρονα – συνταγή: Τα δύο απόλυτα Χριστουγεννιάτικα γλυκά ενώνονται
PLUS

Κουραμπιέδες και μελομακάρονα – συνταγή: Τα δύο απόλυτα Χριστουγεννιάτικα γλυκά ενώνονται

Κουραμπιέδες και μελομακάρονα - συνταγή: Η ιδανική συνταγή για αυτούς που δεν μπορούν να διαλέξουν τι από τα δύο προτιμούν

Τις γιορτές σίγουρα έχουν την τιμητική τους οι κουραμπιέδες και τα μελομακάρονα, ενώ δεν λείπουν ποτέ από το εορταστικό τραπέζι. Και οι κουραμπιέδες και τα μελομακάρονα έχουν φανατικούς οπαδούς, οι οποίοι χωρίζονται σε… στρατόπεδα. Βέβαια και τα δυο γλυκά είναι πεντανόστιμα και λαχταριστά και δύσκολα κανείς μπορεί να πει ποιο είναι το πιο ωραίο.

Εμείς βρήκαμε μια απίθανη συνταγή από την σεφ Ντίνα Νικολάου, η οποία «πάντρεψε» τα δύο απόλυτα γλυκίσματα των γιορτών σε μια μπουκίτσα. Οι γεμιστοί κουραμπιέδες με μελομακάρονα κρύβουν μέσα τους όλη η μαγεία των Χριστουγέννων και είναι το τέλειο γλύκισμα για όποιον δεν μπορεί να διαλέξει ανάμεσα σε μελομακάρονο και κουραμπιέ. Αν φέτος τις γιορτές θέλεις να φτιάξεις κάτι διαφορετικό στην κουζίνα σου, με αυτή την  ιδιαίτερη συνταγή μπορείς να συνδυάσεις τα μελομακάρονα με τους κουραμπιέδες.

Υλικά που θα χρειαστείς

500 γρ. βούτυρο
125 γρ. ζάχαρη άχνη
120 ml κονιάκ
1 κουτάκι σκόνη βανίλιας
15 γρ. μπέικιν πάουντερ
700-750 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, καλά κοσκινισμένο
150 γρ. αμύγδαλα φιλέ καβουρδισμένα

Για τη γέμιση

10 μελομακάρονα κομμένα στα τέσσερα

Για την επικάλυψη

Ζάχαρη άχνη

Εκτέλεση

Προσαρμόζω στο μίξερ πάγκου το εξάρτημα «φτερό» και χτυπάω το βούτυρο και τη μετρημένη ζάχαρη άχνη πολύ καλά, για 15 – 20 λεπτά (ανάλογα με την ισχύ του μίξερ), μέχρι να φτιάξω ένα πολύ αφράτο και λείο μείγμα. Αρχικά χτυπάω σε χαμηλή ταχύτητα και, σταδιακά, την αυξάνω, μέχρι τη μέτρια προς δυνατή ισχύ. Προσθέτω το κονιάκ, το μπέικιν πάουντερ και τη βανίλια και χτυπάω για λίγο ακόμα, μέχρι να ενωθούν καλά στο μείγμα. Αλλάξω εξάρτημα στο μίξερ και προσαρμόζω τον «γάντζο», ειδικό για ζύμες. Ρίχνω σταδιακά το αλεύρι και τα αμύγδαλα και συνεχίζω να χτυπάω αρχικά σε δυνατή ταχύτητα, μέχρι να φτιάξω μια ζύμη μαλακή, εύπλαστη και αρκετά αφράτη.

Προθερμαίνω το φούρνο στους 170°C αερόθερμο. Στρώνω με λαδόκολλες δύο μεγάλα και ρηχά ταψιά ή τις λαμαρίνες του φούρνου. Πλάθω μπαλάκια από τη ζύμη κουραμπιές βάρους 30 γρ. Πιέζω ένα μπαλάκι στις παλάμες μου και τοποθετώ στο κέντρο του το ¼ από ένα μελομακάρονο. Κλείνω καλά τη ζύμη και βάζω το κουραμπιεδάκι στη λαμαρίνα. Συνεχίζω μέχρι να τελειώσω όλους τους κουραμπιέδες. Τους ψήνω για 20 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν απαλά. Τους αφήνω να κρυώσουν καλά. Πασπαλίζω με ζάχαρη άχνη και τα τοποθετώ σε πιατέλα.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις