Αθήνα

°C

kairos icon

Κυριακή

05

Φεβρουαρίου 2023

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Τεχνητή λίμνη Λούρου – εικόνες: Εντυπωσιακά πλάνα από τα Ιωάννινα
ΕΛΛΑΔΑ

Τεχνητή λίμνη Λούρου – εικόνες: Εντυπωσιακά πλάνα από τα Ιωάννινα

Τεχνητή λίμνη Λούρου - εικόνες: Σε υψόμετρο 296 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας, το τοπίο μοιάζει να έχει ξεπηδήσει από κάποιον πίνακα ζωγραφικής

Εντυπωσιάζουν οι εικόνες από την τεχνητή λίμνη του ποταμού Λούρου στα Ιωάννινα. Πρόκειται για μια τεχνητή λίμνη δημιουργήθηκε έπειτα από κατασκευή φράγματος στον ποταμό. Η λίμνη Βρίσκεται στον νομό Πρέβεζας, ενώ η υδροηλεκτρική μονάδα του Λούρου είναι από τις παλαιότερες της Ελλάδας.

Κοντά στο χωριό Βουλιάστα, σε απόσταση περίπου 30 χλμ. από τα Ιωάννινα, στο δρόμο προς την Άρτα, συναντάται η λεγόμενη λίμνη Βηρού, την οποία οι περισσότεροι αποκαλούν και ως «γαλάζια λίμνη» λόγω του υπέροχου χρώματος των νερών της. Σε υψόμετρο 296 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας, το τοπίο μοιάζει να έχει ξεπηδήσει από κάποιον πίνακα ζωγραφική.

 Η “γαλάζια λίμνη”

Κρυμμένη στην κυριολεξία μέσα σε ένα καταπράσινο τοπίο, μόλις βρεθεί κανείς εδώ νομίζει ότι έχει ανακαλύψει τον επίγειο παράδεισό του. Το πράσινο της φύσης δίνει τη σειρά του στο συγκλονιστικό βαθύ γαλάζιο χρώμα των νερών της λίμνης, το οποίο, αναλόγως με τα χρώματα του ουρανού, μπορεί να γίνει ακόμη και ανοιχτό πράσινο. Ο ποταμός Λούρος πηγάζει από όρος Τόμαρος στο νομό Ιωαννίνων ενώ εκβάλει μετά από πορεία 80 περίπου χιλιομέτρων στον Αμβρακικό κόλπο. Υπήρξε από την αρχαιότητα σημαντικός για την ύδρευση κοντινών μεγάλων αστικών κέντρων όπως η Νικόπολη, με πληθυσμό 300 χιλιάδων κατοίκων. Γι’ αυτό το σκοπό κατασκευάστηκε το 31 π.Χ., με εντολή του Ρωμαίου αυτοκράτορα Αυγούστου Οκτάβιου, το τεράστιο για την εποχή υδραγωγείο του Λούρου. Μεγάλα και εντυπωσιακά τμήματα του βρίσκονται κοντά στο χωρίο του Αγίου Γεωργίου, μέσα σε κατάφυτη περιοχή που διασχίζει ο Λούρος.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις