Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

26

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / PLUS / Πόσο ρεύμα καίνε οι ηλεκτρικές συσκευές στην πρίζα: Αναλυτικά παραδείγματα
PLUS

Πόσο ρεύμα καίνε οι ηλεκτρικές συσκευές στην πρίζα: Αναλυτικά παραδείγματα

Πόσο ρεύμα καίνε οι ηλεκτρικές συσκευές στην πρίζα: Ακόμα και ξεχασμένες στην πρίζα χωρίς απαραίτητα να λειτουργούν, καταναλώνουν μεγάλη ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας

Όλοι μας λίγο ή πολύ γνωρίζουμε ποιες συσκευές στο σπίτι μας ανεβάζουν τον λογαριασμό του ρεύματος. Πολλές συσκευές που χρησιμοποιούμε στην καθημερινότητα μας μοιάζουν να έχουν “κρυφή ζωή”. Ίσως κάποιες από αυτές, να μη γνωρίζουμε πως “καίνε” πολύ περισσότερο ρεύμα από αυτό που πιστεύουμε. Άλλες πάλι συνεχίζουν να “καίνε” ρεύμα ακόμη και όταν είναι κλειστές. Και οι 2 περιπτώσεις κάνουν κακό στο περιβάλλον αλλά και στη τσέπη μας.

Την ώρα που η ενεργειακή κρίση καλπάζει ωθώντας τις τιμές ενέργειας σε πρωτοφανή ύψη και ο Χειμώνας αναμένεται να δύσκολος, οι καταναλωτές αναζητούν τρόπους για εξοικονόμηση ρεύματος, ξεκινώντας από τη χρήση ηλεκτρικών συσκευών του σπιτιού. Εκτός, όμως, από τον περιορισμό της χρήσης ενεργοβόρων συσκευών, θα πρέπει να προσέχουν και αυτές που βρίσκονται συνεχώς στην πρίζα ακόμα και όταν δεν χρησιμοποιούνται.

Ποιες συσκευές ξεχνάμε στην πρίζα

  • Φορτιστής χωρίς κινητό

Πρώτος στη λίστα, με αμελητέα κατανάλωση ρεύματος, είναι όταν αφήνουμε τον φορτιστή μας στο ρεύμα χωρίς να φορτίζουμε κάποιο κινητό. Η κατανάλωση είναι περίπου στα 1,2 βατ/ημέρα δηλαδή 2-3 ευρώ τον χρόνο. Εναλλακτικά, μπορούμε να τον έχουμε σε συγκεκριμένο ράφι ή συρτάρι κοντά στη πρίζα που φορτίζουμε το κινητό μας.

  • Τηλεόραση και ψηφιακό τηλεκοντρόλ

Το να κλείσουμε απλά την τηλεόραση, δεν μας σώζει από τη σπατάλη στο ρεύμα. Βάζει απλά τη τηλεόραση μας σε κατάσταση αναμονής. Μια τηλεόραση συνεχώς στο ρεύμα προσθέτει 30ευρώ τον χρόνο στον λογαριασμό του ρεύματος. Μόνο το τηλεκοντρόλ ξοδεύει 22βατ/ημέρα.

  • Υπολογιστές και λάπτοπ

Ακόμη και όταν απενεργοποιούμε τους υπολογιστές, αυτοί συνεχίζουν να λειτουργούν. Αυτό αντιστοιχεί σε 20-30 ευρώ τον χρόνο.

  • Εκτυπωτής

Ο εκτυπωτής είναι πολλές φορές χρήσιμος. Τον συνδέουμε με τον υπολογιστή και τον αφήνουμε έτσι. Τον ξεχνάμε αλλά και γλιτώνουμε χρόνο την επόμενη φορά. Η σπατάλη αυτή κοστίζει από 15 ευρώ τον χρόνο.

  • Συσκευές με χρονομετρητή

Ίσως οι συσκευές με χρονομετρητή να μας βολεύουν ή να μας λύνουν τα χέρια. Όμως, κάθε συσκευή που έχει χρονομετρητή, είναι ενεργή ακόμη και αν δεν τη χρησιμοποιούμε. Η κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος είναι περίπου 108 βατ/ώρα.

  • Κλιματιστικό

Το κλιματιστικό είναι μια συσκευή ενεργοβόρα σε χρήση. Όταν δεν τη χρησιμοποιούμε και είναι στη πρίζα, ο λογαριασμός της ΔΕΗ, αυξάνεται κατά περίπτωση 10-20ευρώ τον χρόνο.

Θα πρέπει να βγάζουμε τις συσκευές από τη πρίζα;

Κάποιοι μπορεί να πιστεύουν πως τα ποσά είναι μικρά και να μη τους ενοχλεί κάτι τέτοιο. Σε κάποια απότομη αύξηση της τάσης του ρεύματος, οι συσκευές αυτές δεν θα κινδυνεύουν να καούν.Υπενθυμίζω πως από 1η Σεπτεμβρίου αυξήθηκε η τιμή της κιλοβατώρας σε ποσοστό από 16,4 έως 19,4%. Ταυτόχρονα, μειώθηκε η έκπτωση συνέπειας από 10% σε 5%.

Συγκεκριμένα, για κατανάλωση έως 2000 κιλοβατώρες το τετράμηνο, η νέα τιμή είναι 0,11058 ευρώ ανά κιλοβατώρα. Από 2000 κιλοβατώρες και πάνω η νέα τιμή διαμορφώνεται σε 0,11936 ευρώ ανά κιλοβατώρα. Και για το νυχτερινό ρεύμα η νέα τιμή διαμορφώνεται σε 0,07897 ευρώ ανά κιλοβατώρα.

Πόσο ρεύμα καίνε οι συσκευές που βρίσκονται  στην πρίζα

Τηλεόραση: 30 ευρώ τον χρόνο
Φορτιστής: 2-3 ευρώ τον χρόνο
Εκτυπωτής: Πάνω από 15 ευρώ τον χρόνο
Υπολογιστής: 20-30 ευρώ τον χρόνο
Τοστιέρα (1 kW): Κόστος 0,08-0,20 ευρώ
Κλιματιστικό: 10-20 ευρώ τον χρόνο
Βραστήρας (2kW): Για 10 λεπτά χρήσης, το κόστος είναι 0,15 ευρώ-0,35 ευρώ
Πιστολάκι (2kW): Για 10 λεπτά χρήσης, το κόστος είναι 0,15 ευρώ-0,35 ευρώ
Φούρνος (3-4 kW): Τουλάχιστον 2-3 ευρώ για μία ώρα χρήσης
Κλιματιστικό: 100-300 ευρώ τον χρόνο για μέση χρήση, ενώ ένα μεγαλύτερο μπορεί να φτάσει και τα 600 ευρώ

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις