Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

20

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Πότε θα γίνουν εκλογές – Τι λένε στην κυβέρνηση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πότε θα γίνουν εκλογές – Τι λένε στην κυβέρνηση

Εκλογές 2023: Οι πολίτες πρέπει από την πρώτη κάλπη να επιλέξουν αυτούς με τους οποίους θέλουν να οδηγηθούν στην επόμενη ημέρα.

Με ένα στόμα όλοι στην κυβέρνηση λένε: «Οι εκλογές θα γίνουν το 2023, στο τέλος της τετραετίας. Αυτό έχουμε πει από την αρχή, αυτό λέγαμε επίμονα, σε πείσμα όλων όσων έφτιαχναν σενάρια το προηγούμενο διάστημα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν ζυγίζει και δεν μετράει τον εκλογικό και πολιτικό χρόνο με μικροκομματικά φίλτρα. Τον μετράει ανάλογα με το πώς πρέπει να ανταποκριθούμε καλύτερα στις απαιτήσεις της κοινωνίας. Οι εκλογές θα γίνουν το 2023, θα γίνουν κοντά στο τέλος της τετραετίας. Για τους επόμενους μήνες υπάρχει ακόμη αρκετή και πολύ ουσιαστική δουλειά που έχει να γίνει για κομβικά για τη χώρα και για την Πατρίδα θέματα. Σε αυτήν την τροχιά προχωράμε, όπως είχαμε δεσμευτεί από την αρχή. Οι εκλογές θα γίνουν όσο πιο κοντά στο τέλος της τετραετίας, το 2023».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τονίζει ότι «από την Άνοιξη και μετά αντιλαμβάνεται ο καθένας ότι είναι πιθανόν να έχουμε τις εκλογικές διαδικασίες, δεδομένου ότι θα έχουμε μία εκλογική αναμέτρηση που πιθανότατα θα είναι δύο φάσεων, δύο γύρων. Είναι εφικτή η αυτοδυναμία. Όλα τα δεδομένα σήμερα και κυρίως η διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, εκεί που θα τεθούν πολύ καθαρά και πολύ άμεσα τα διλήμματα και τα διακυβεύματα, μας επιτρέπουν να πιστεύουμε ότι η Νέα Δημοκρατία μπορεί στο περιβάλλον της δεύτερης εκλογικής διαδικασίας να διεκδικήσει την αυτοδυναμία, για μια σταθερή και αποτελεσματική νέα περίοδο διακυβέρνησης, απολύτως απαραίτητο στοιχείο, σ’ έναν κόσμο με τα χαρακτηριστικά αστάθειας και αβεβαιότητας που έχει ο κόσμος που ζούμε».

«Η κάλπη είναι μία»

«Η κάλπη είναι μία, η κάλπη είναι εθνική. Και επειδή ακριβώς το εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής εγκυμονεί διάφορους κινδύνους, αυτό που λέμε από την πρώτη στιγμή είναι ότι αντιμετωπίζουμε και τις δύο εκλογικές διαδικασίες με τα διαφορετικά εκλογικά συστήματα, με την ίδια σοβαρότητα. Οι πολίτες πρέπει από την πρώτη κάλπη να επιλέξουν αυτούς με τους οποίους θέλουν να οδηγηθούν στην επόμενη ημέρα. Να δηλώσουν την πεποίθησή τους ότι η χώρα δεν πρέπει να γυρίσει πίσω, ότι χρειάζεται συνθήκες ασφάλειας, σταθερότητας, ότι χρειάζεται Κυβέρνηση που να μπορεί να παίρνει γρήγορα και έγκαιρα αποφάσεις, ότι χρειάζεται συμπαγή κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Το ίδιο κρίσιμες, το ίδιο αποφασιστικές, το ίδιο καθοριστικές είναι και οι δύο εκλογικές αναμετρήσεις».

Αξιοποίηση δυνάμεων εκτός του κομματικού πυρήνα

«Από την πρώτη στιγμή, όταν ψηφιζόταν η απλή αναλογική από τον ΣΥΡΙΖΑ κι όταν φέραμε τον εκλογικό νόμο τους πρώτους μήνες της δικής μας θητείας, είπαμε ότι η Νέα Δημοκρατία θα διεκδικήσει την εντολή καθαρής αυτοδύναμης διακυβέρνησης. Αυτοδύναμη Κυβέρνηση ενός κόμματος, όχι όμως Κυβέρνηση μιας οπτικής ή ενός χρώματος. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε αυτήν την πρώτη μας τετραετία έχει αποδείξει πως ενσωματώνει αξιοποιεί δυνάμεις, ανθρώπους, απόψεις, που δεν προέρχονται μόνο από τον δικό μας κομματικό πυρήνα και με αυτόν τον τρόπο διευρύνει την απήχηση της Νέας Δημοκρατίας. Αυτή θα είναι η τακτική μας και για τη δεύτερη τετραετία. Δεν υπάρχει καμία περίπτωση συνεργασίας της Νέας Δημοκρατίας με το κόμμα του κ. Βελόπουλου».

Η προοπτική

«Πιστεύουμε ότι η δουλειά που έχουμε κάνει όλο το προηγούμενο διάστημα, αλλά και η προοπτική που μπορούμε να δώσουμε, βάσει αυτής της δουλειάς στην ελληνική κοινωνία για την επόμενη τετραετία, είναι τέτοια που θα κάνει τους πολίτες να μας εμπιστευτούν πάλι. Όλα όσα πετύχαμε αυτήν την τετραετία, θα κατατεθούν στο τραπέζι κατά την εκλογική διαδικασία και ο κόσμος θα κρίνει ποια Κυβέρνηση και ποιον Πρωθυπουργό θα έχει. Ο κ. Τσίπρας διετέλεσε Πρωθυπουργός από το ’15 έως το ’19 με τα γνωστά προβλήματα οπισθοδρόμησης της χώρας. Και ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο Πρωθυπουργός που κράτησε την Πατρίδα και την κοινωνία όρθια, εν μέσω κατακλυσμιαίων κρίσεων.

Η σύγκριση αυτή, είναι μπροστά στα μάτια του κάθε πολίτη που ξέρει πώς πέρασε και ξέρει πώς περνά. Που ξέρει ποιες κρίσεις δημιουργήθηκαν, εξαιτίας της Κυβέρνησης του ’15 – 19 και ποιες κρίσεις εξωγενείς, πρωτοφανείς, παγκόσμιες διαχειριστήκαμε αυτήν την περίοδο. Η σύγκριση είναι καταλυτική. Επίσης, η σύγκριση αυτή δεν είναι μόνο για τα πόσα πετύχαμε, αλλά και για τα πόσα μπορούμε να καταφέρουμε για την ελληνική κοινωνία, όταν θα είμαστε απαλλαγμένοι από την πίεση αυτών των διεθνών κρίσεων την επόμενη περίοδο, αλλά και από τις συνέπειες της δεκαετούς μνημονιακής πορείας, που κι αυτή δυσκόλεψε τα πρώτα βήματα της νέας τετραετίας στην εξέλιξή της, όπως επιβαρύνθηκε και από τις εξωγενείς κρίσεις».

Τι κυβέρνηση θέλουμε

«Τις απαντήσεις για τις Κυβερνήσεις και τους Πρωθυπουργούς τις δίνει ο ελληνικός λαός, τις δίνουν οι εκλογικοί συσχετισμοί έτσι όπως θα διαμορφωθούν. Πιστεύουμε ότι η χώρα μέσα στις συνθήκες διεθνούς αστάθειας χρειάζεται μια Κυβέρνηση η οποία δεν θα εξαντλεί τον χρόνο της σε αέναες εσωτερικές διαβουλεύσεις για να παίρνει κρίσιμες αποφάσεις, για το πώς θα διαχειρίζεται τις έξωθεν επιβουλές, για το πώς θα ανταποκρίνεται στις πρωτοφανείς προκλήσεις. Χρειάζεται μια Κυβέρνηση συμπαγή, αποτελεσματική, με γνώση, με επαγγελματισμό, με κατανόηση της διεθνούς εικόνας της. Αυτό θα θέσουμε ενώπιον των Ελλήνων πολιτών κι ελπίζουμε ότι ο κόσμος θα μας ξαναεμπιστευθεί, για να σχηματίσουμε μια Κυβέρνηση σαν αυτή που είχαμε την προηγούμενη τετραετία».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις