Αθήνα

°C

kairos icon

Κυριακή

26

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / ΑΠΟΔΗΜΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ / Πώς μπορούν να ψηφίσουν οι ομογενείς στις επικείμενες εκλογές
ΑΠΟΔΗΜΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ

Πώς μπορούν να ψηφίσουν οι ομογενείς στις επικείμενες εκλογές

Εκλογές 2023: Σε αυτές τις εκλογές ψηφίζει και ο απόδημος ελληνισμός – Ποια η διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσουν.

Οι εθνικές εκλογές πλησιάζουν καθώς το 2023 θα στηθούν κάλπες στη συμπλήρωση της τετραετίας της κυβέρνησης. Το υπουργείο Εσωτερικών, μέσω της ιστοσελίδας apodimoi.gov.gr, γνωστοποίησε τις απαραίτητες διαδικασίες που πρέπει να ακολουθήσουν οι κάτοικοι του εξωτερικού για να ψηφίσουν. Υπενθυμίζουμε πως ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, είχε τηλεδιάσκεψη με τους προέδρους Ομοσπονδιών και Ενώσεων Ελλήνων Ομογενών των ΗΠΑ , με βασικό αντικείμενο συζήτησης την άσκηση των δικαιωμάτων των Ελλήνων του εξωτερικού στην εκλογική διαδικασία από τον τόπο κατοικίας τους, μια κίνηση που δείχνει ότι οδεύουμε προς εκλογές.

Ο κ. Βορίδης, αφού επισήμανε ότι το δικαίωμα του εκλέγειν είναι συνταγματικώς κατοχυρωμένο για όλους τους Έλληνες ανά τον κόσμο που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους της πατρίδας μας, τόνισε ότι ο υφιστάμενος νόμος, με τις προϋποθέσεις που αυτός περιλαμβάνει, αποτελεί προϊόν συμβιβασμού με τα κόμματα της Αριστεράς τα οποία επέβαλαν περιορισμούς. Την ίδια στιγμή, πριν λίγες μέρες κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο που αφορά την εκλογική διαδικασία των κατοίκων εξωτερικού.

Οι οδηγίες για τη συμμετοχή των απόδημων στις εκλογές

Απαραίτητη προϋπόθεση για την εγγραφή στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους ψηφοφόρων εξωτερικού είναι οι εκλογείς να συγκεντρώνουν σωρευτικά τα παρακάτω κριτήρια για τις εκλογές:

  • να έχουν διαμείνει συνολικά δύο (2) έτη εντός της Ελληνικής Επικράτειας κατά το χρονικό διάστημα των τελευταίων τριάντα πέντε (35) ετών από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης εγγραφής,
  • να έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση κατά το τρέχον ή το προηγούμενο φορολογικό έτος.

Ως «φορολογική δήλωση», νοείται η υποβολή στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων δήλωσης φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων (Έντυπο Ε1), αναλυτικής δήλωσης εισοδημάτων από μίσθωση ακινήτων (Έντυπο Ε2), κατάστασης οικονομικών στοιχείων από επιχειρηματική δραστηριότητα (Έντυπο Ε3) ή δήλωσης στοιχείων ακινήτων (Έντυπο Ε9), όπως κάθε φορά ισχύουν. Εξαρτώμενα μέλη των οικογενειών εξαιρούνται του περιορισμού της υποβολής φορολογικής δήλωσης εφόσον: α) δεν έχουν συμπληρώσει τα τριάντα (30) έτη και β) έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση συγγενείς α’ βαθμού, κατά το τρέχον ή το προηγούμενο φορολογικό έτος.

Εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους του εξωτερικού

Ο εκλογέας μπορεί να εγγραφεί στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού οποτεδήποτε και για χρονικό διάστημα οκτώ (8) ετών από την ημερομηνία αποδοχής της αίτησης. Εφόσον η αίτηση εγγραφής γίνει αποδεκτή, οι εκλογικοί κατάλογοι θα ενημερωθούν με τα επικαιροποιημένα στοιχεία εντός δύο μηνών. Ο εκλογέας μπορεί οποτεδήποτε να μεταβάλει τα προσωπικά στοιχεία του, να αναστείλει την εγγραφή του για ορισμένο χρονικό διάστημα και να ακυρώσει την εγγραφή του στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού. Οι εκλογικοί κατάλογοι θα ενημερωθούν με τα επικαιροποιημένα στοιχεία εντός δύο μηνών.

Ο εκλογέας μπορεί οποτεδήποτε να μεταβάλει τα στοιχεία της αίτησής του. Εισέρχεται στην εφαρμογή apodimoi.gov.gr και υποβάλλει αίτηση μεταβολής στοιχείων, καταχωρίζοντας τη νέα διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του και τους νέους τηλεφωνικούς αριθμούς επικοινωνίας. Οι εκλογικοί κατάλογοι θα ενημερωθούν με τα επικαιροποιημένα στοιχεία εντός δύο μηνών. Ο εκλογέας μπορεί οποτεδήποτε να αναστείλει την εγγραφή του στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού. Εισέρχεται στην εφαρμογή apodimoi.gov.gr και υποβάλλει αίτηση αναστολής εγγραφής εκλογέα. Μπορεί να ενεργοποιήσει εκ νέου την εγγραφή του, μέσω της εφαρμογής apodimoi.gov.gr, υποβάλλοντας αίτηση άρσης αναστολής εγγραφής εκλογέα. Ο εκλογέας μπορεί οποτεδήποτε να ακυρώσει την εγγραφή του στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού.

Αποδεικτικό επιτυχούς υποβολής 

Μετά την οριστική υποβολή της αίτησης, ο εκλογέας λαμβάνει στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο του αποδεικτικό επιτυχούς υποβολής της αίτησης με αριθμό πρωτοκόλλου και ξεκινά η διαδικασία ελέγχου και οριστικοποίησης της αίτησης για τις εκλογές. Σε περίπτωση αποδοχής της αίτησης, ο εκλογέας καταχωρίζεται εντός δύο μηνών στον ειδικό εκλογικό κατάλογο εξωτερικού και για χρονικό διάστημα οκτώ (8) ετών. Σε περίπτωση απόρριψης της αίτησης, ο εκλογέας ενημερώνεται για το δικαίωμα προσφυγής.

Οι εκλογείς, εφόσον αδυνατούν οι ίδιοι να συμπληρώσουν και να υποβάλουν την ηλεκτρονική αίτηση εγγραφής, μεταβολής, αναστολής ή διαγραφής εκλογέα, έχουν τη δυνατότητα να απευθύνονται στις αρμόδιες προξενικές αρχές της χώρας. Με αυτοπρόσωπη παρουσία, τον ΑΦΜ τους και με την αρωγή διαπιστευμένου υπαλλήλου των προξενικών αρχών, μπορούν να συμπληρώσουν και να υποβάλουν την αίτησή τους στην εφαρμογή.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις