Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

26

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Απαγόρευση σεξ εκτός γάμου: Νέο ποινικό κώδικα ετοιμάζει η Ινδονησία
ΚΟΣΜΟΣ

Απαγόρευση σεξ εκτός γάμου: Νέο ποινικό κώδικα ετοιμάζει η Ινδονησία

Απαγόρευση του σεξ εκτός γάμου ετοιμάζουν στην Ινδονησία

Είναι τρομακτικό κι όμως αληθινό ότι στην Ινδονησία είναι έτοιμοι να γυρίσουν πολλά χρόνια πίσω απαγορεύοντας το σεξ εκτός γάμου, δια νόμου. Το κοινοβούλιο της Ινδονησίας αναμένεται να ψηφίσει νέο ποινικό κώδικα που θα τιμωρεί τις προγαμιαίες σχέσεις, με ποινή φυλάκισης έως και ενός έτους, όπως επιβεβαίωσαν αξιωματούχοι. Η νομοθετική αναθεώρηση θα απαγορεύσει επίσης την προσβολή του προέδρου ή των κρατικών θεσμών και την έκφραση οποιωνδήποτε απόψεων αντίθετων προς την επίσημη ιδεολογία της Ινδονησίας. Αλλά η πολιτική ηγεσία της Ινδονησίας δεν σταμάτα εκεί. Σύμφωνα με το Reuters, προβλέπεται ακόμα και η απαγόρευση της συγκατοίκησης πριν από το γάμο. Ο νέος ποινικός κώδικας, που ετοιμάζεται εδώ και δεκαετίες, αναμένεται να ψηφιστεί στις 15 Δεκεμβρίου, δήλωσε στο Reuters ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης της Ινδονησίας, Έντουαρντ Ομάρ Σαρίφ Χιαρέι.

«Είμαστε υπερήφανοι που έχουμε έναν ποινικό κώδικα που συνάδει με τις ινδονησιακές αξίες», δήλωσε στο Reuters. Ο νέος κώδικας θα μπορούσε να ψηφιστεί ήδη από την επόμενη εβδομάδα. Το σχέδιο έχει την υποστήριξη ορισμένων ισλαμικών ομάδων σε μια χώρα όπου ο συντηρητισμός βρίσκεται σε άνοδο, αν και οι αντίπαλοι υποστηρίζουν ότι αντιστρέφει τις φιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις που θεσπίστηκαν μετά την πτώση του αυταρχικού ηγέτη Σουχάρτο το 1998. Ένα προηγούμενο σχέδιο του κώδικα επρόκειτο να ψηφιστεί το 2019, αλλά προκάλεσε διαδηλώσεις σε εθνικό επίπεδο. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν τότε κατά μιας σειράς νόμων, ιδίως εκείνων που θεωρούνταν ότι παραβίαζαν ηθικές αξίες και την ελευθερία του λόγου, οι οποίοι, όπως είπαν, θα περιόριζαν τις πολιτικές ελευθερίες.

silhouette photo of woman drinking water

Σκοταδισμός στην Ινδονησία

Η ποινικοποίηση της άμβλωσης, με εξαίρεση τα θύματα βιασμού, και η φυλάκιση για «μαύρη μαγεία» παραμένουν στον ποινικό κώδικα της χώρας. Η προσβολή του προέδρου, κατηγορία που μπορεί να καταγγελθεί μόνο από τον πρόεδρο, επισύρει μέγιστη ποινή τριών ετών. Η Ινδονησία, το πολυπληθέστερο μουσουλμανικής πλειοψηφίας έθνος στον κόσμο, έχει εκατοντάδες κανονισμούς σε τοπικό επίπεδο που εισάγουν διακρίσεις εις βάρος των γυναικών, των θρησκευτικών μειονοτήτων και των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων.

Οι αλλαγές στον κώδικα θα αποτελέσουν «τεράστιο πλήγμα για την ινδονησιακή δημοκρατία», δήλωσε ο Andreas Harsono από το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης απέρριψε την κριτική, λέγοντας ότι η τελική έκδοση του σχεδίου θα διασφαλίσει ότι οι περιφερειακοί νόμοι θα συμμορφώνονται με την εθνική νομοθεσία και ότι ο νέος κώδικας δεν θα απειλήσει τις δημοκρατικές ελευθερίες. Μια αναθεωρημένη έκδοση του ποινικού κώδικα συζητείται από τότε που η Ινδονησία κήρυξε την ανεξαρτησία της από τους Ολλανδούς το 1945.

brown wooden round decors on road during daytime
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις