Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Τούρκοι ψαράδες: Μηχανότρατες σε Ψέριμο και Φαρμακονήσι
ΕΛΛΑΔΑ

Τούρκοι ψαράδες: Μηχανότρατες σε Ψέριμο και Φαρμακονήσι

Οι κινήσεις των Τούρκων ψαράδων καταγράφηκαν από το ραντάρ ελληνικού ψαράδικου

Οι Τούρκοι ψαράδες προκαλούν ξανά στο Αιγαίο, με νεότερο βίντεο που μεταδόθηκε στο δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού Open, να δείχνει τουρκικές μηχανότρατες που πλησιάζουν την Ψέριμο και το Φαρμακονήσι. Φαίνεται μάλιστα να πλησιάζουν και την Ψέριμο, ενώ οι κινήσεις τους ανιχνεύθηκαν από ελληνικό ψαράδικο, στο αίτημα του οποίου επέδειξαν πλήρη αδιαφορία. Η επιλογή της Ψερίμου κάθε άλλο παρά τυχαία είναι καθώς στο νησί είναι χαραγμένη σε ορατό σημείο η ελληνική σημαία κάτι που είχε προκαλέσει πολλά δημοσιεύματα στην άλλη πλευρά του Αιγαίου και το περασμένο καλοκαίρι. Τουρκικά μέσα μάλιστα είχαν στοχοποιήσει ευθέως το ελληνικό νησί χαρακτηρίζοντας «ασαφές το ιδιοκτησιακό καθεστώς του».

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του OPEN , λοιπόν, οι κινήσεις των Τούρκων ψαράδων καταγράφηκαν από το ραντάρ του ελληνικού ψαράδικου και σύμφωνα με αυτά τα καταγεγραμμένα στοιχεία χθες γύρω στις 9:30, έφτασαν σε απόσταση αναπνοής βόρεια από τις ακτές της Ψερίμου και του Φαρμακονησίου τρεις τουρκικές μηχανότρατες. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ οι τουρκικές μηχανότρατες έφτασαν κάτω από το φυλάκιο του Φαρμακονησίου, όπου βρίσκονται Έλληνες στρατιώτες.

Η μάχη της τσιπούρας

Πρέπει να σημειωθεί πως οι τουρκικές κινήσεις δεν ξενίζουν καθώς όπως κάθε χρόνο τέτοια εποχή πλησιάζει η «μάχη της κορονάτης μαύρης τσιπούρας», που παρόμοιά της είχε οδηγήσει στην κρίση των Ιμίων. Το ζήτημα είναι πέραν από κοινωνικο-οικονομκό για τον κλάδο της αλιείας και εθνικής σημασίας καθώς η «μάχη της κορονάτης μαύρης τσιπούρας»-όπως βαπτίστηκε εδώ και χρόνια- που διεξάγεται κάθε τέλη Δεκεμβρίου και τον Ιανουάριο ανάμεσα σε Έλληνες και Τούρκους ψαράδες είχε οδηγήσει στην κρίση των Ιμίων με τα επακόλουθα που όλοι γνωρίζουμε. Αξίζει να σημειωθεί τέλος πως το ζήτημα της παράνομης τουρκικής αλιείας συμπεριελήφθη και στις προβλέψεις του νέου Ποινικού Κώδικα. Πέρυσι μέσα στην περίοδο των εορτών και συγκεκριμένα στις 27 Δεκεμβρίου 2021, είχαμε νέα ένταση στα Ίμια μεταξύ Ελλήνων ψαράδων και τουρκικής ακτοφυλακής με τα σκάφη έρχονται κυριολεκτικά «μούρη με μούρη».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις