Αθήνα

°C

kairos icon

Δευτέρα

24

Ιουνίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Δίδυμα γεννήθηκαν από έμβρυα που καταψύχθηκαν πριν από 30 χρόνια
ΚΟΣΜΟΣ

Δίδυμα γεννήθηκαν από έμβρυα που καταψύχθηκαν πριν από 30 χρόνια

Εσπασαν ρεκόρ

Τα δίδυμα που γεννήθηκαν πρόσφατα στο Νόξβιλ του Τενεσί, μπορεί να προέρχονται από τα μακροβιότερα κατεψυγμένα έμβρυα που οδήγησαν σε γέννηση. Όταν η Ρέιτσελ Ρίτζγουεϊ γέννησε στις 31 Οκτωβρίου, τα υγιή δίδυμα προήλθαν από έμβρυα που είχαν δωρηθεί πριν από 30 χρόνια, σύμφωνα με το CNN. «Υπάρχει κάτι μυστηριώδες σε όλο αυτό», λέει ο σύζυγός της, Φίλιπ. «Κατά μία έννοια, είναι τα μεγαλύτερα παιδιά μας, παρόλο που είναι τα μικρότερα». Η οικογένεια έχει άλλα τέσσερα παιδιά, ηλικίας 8, 6, 3 και περίπου 2 ετών, αλλά κανένα δεν συνελήφθη μέσω εξωσωματικής γονιμοποίησης ή δωρητών. Τα έμβρυα ανήκαν αρχικά σε ένα ανώνυμο παντρεμένο ζευγάρι σε μια κλινική γονιμότητας στη Δυτική Ακτή, προερχόμενα από το σπέρμα του συζύγου και τα ωάρια μιας 34χρονης δότριας. Το ζευγάρι δώρισε αργότερα τα έμβρυα στο Εθνικό Κέντρο Δωρεάς Εμβρύων, σύμφωνα με το CNN.

Όταν οι Ρίτζγουεϊ ξεκίνησαν το ταξίδι τους για να αποκτήσουν περισσότερα παιδιά, συμβουλεύτηκαν το κέντρο στο Νόξβιλ του Τενεσί. «Ποτέ δεν είχαμε στο μυαλό μας συγκεκριμένο αριθμό παιδιών που θα θέλαμε να αποκτήσουμε», εξηγεί ο Φίλιπ. «Πάντα σκεφτόμασταν ότι θα έχουμε όσα θέλει να μας δώσει ο Θεός και όταν ακούσαμε για την υιοθεσία εμβρύων, σκεφτήκαμε ότι είναι κάτι που θα θέλαμε να κάνουμε». Τα πέντε έμβρυα αποψύχθηκαν στις 28 Φεβρουαρίου και τα τρία ήταν βιώσιμα, σύμφωνα με το CNN. Η Ρέιτσελ επέλεξε να κυοφορήσει και τα τρία, είπε. «Μόλις μου έδειξες μια φωτογραφία των τριών παιδιών μου», θυμήθηκε. «Πρέπει να τα αποκτήσω όλα». Ωστόσο, μόνο δύο από τα έμβρυα μεταφέρθηκαν με επιτυχία. Σύμφωνα με μελέτες, περίπου το 25% έως 40% των κατεψυγμένων εμβρύων καταλήγουν σε γέννηση.

Δίδυμα γεννήθηκαν από έμβρυα που καταψύχθηκαν πριν από 30 χρόνια- και έσπασαν ρεκόρ
Μπορεί να διατηρηθεί για δεκαετίες

Παρά τη διάρκεια αποθήκευσης των εμβρύων, το υγρό άζωτο μπορεί να τα διατηρήσει για δεκαετίες, σύμφωνα με γιατρούς γονιμότητας. «Φαίνεται πως ένα σπερματοζωάριο ή ένα ωάριο ή ένα έμβρυο αποθηκευμένο σε υγρό άζωτο δεν βιώνει ποτέ το χρόνο», σημειώνει ο Δρ.Τζιμ Τόνερ, ειδικός γονιμότητας στην Ατλάντα. Πρόσφατα, τα δίδυμα Λίντια και Τίμοθι, περίπου 2,5 κιλά το καθένα, ήρθαν επισήμως στον κόσμο – μετά από περίπου 30 χρόνια προετοιμασίας και κατέρριψαν το προηγούμενο ρεκόρ για τα παλαιότερα έμβρυα που κατέληξαν σε γέννηση. Το 2020, περισσότερα από 27 χρόνια μετά την πρώτη κατάψυξη του εμβρύου της, η Μόλι Έβερετ Γκίμπσον γεννήθηκε από τους γονείς Τίνα και Μπεν Γκίμπσον. «Η Μόλι συνελήφθη και καταψύχθηκε πριν από 28 χρόνια, μόλις ενάμιση χρόνο μετά τη γέννηση της ίδιας της Τίνα», δήλωσε τότε στο περιοδικό People ο Μαρκ Μέλινγκερ, διευθυντής μάρκετινγκ του NEDC. «Τουλάχιστον εντυπωσιακό».

Δίδυμα γεννήθηκαν από έμβρυα που καταψύχθηκαν πριν από 30 χρόνια- και έσπασαν ρεκόρ
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις