Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

28

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Πλαφόν στο φυσικό αέριο: Η πρόταση της Κομισιόν
ΚΟΣΜΟΣ

Πλαφόν στο φυσικό αέριο: Η πρόταση της Κομισιόν

Πλαφόν στο φυσικό αέριο: Η Κομισιόν προτείνει ανώτατο όριο τιμής στα 275 ευρώ/MWh

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε ένα «φρένο» έκτακτης ανάγκης για τις τιμές του φυσικού αερίου, με σκοπό να αποφευχθούν οι υπερβολικές αυξήσεις, την στιγμή που η Ρωσία συνεχίζει να πιέζει στον τομέα της ενέργειας. Μετά από μήνες διαμάχης και επίπονων διαπραγματεύσεων, η Επιτροπή πρότεινε ένα ανώτατο όριο τιμών στα 275 ευρώ ανά μεγαβατώρα, το οποίο θα ενεργοποιηθεί μόνο εφόσον πληρούνται μια σειρά από προϋποθέσεις, αναφέρει δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg. Το όριο αυτό είναι πολύ πάνω από τα σημερινά επίπεδα των περίπου 120 ευρώ ανά μεγαβατώρα, αλλά κάτω από τα ρεκόρ που σημειώθηκαν στην ήπειρο το καλοκαίρι.

Το συγκεκριμένο εργαλείο εκτιμάται ότι θα χρησιμοποιηθεί εάν τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης στο TTF της Ολλανδίας υπερβούν αυτό το επίπεδο για δύο εβδομάδες και το χάσμα μεταξύ των τιμών TTF και υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) είναι μεγαλύτερο από 58 ευρώ για 10 ημέρες διαπραγμάτευσης. Η πρόταση θα χρειαστεί την καθολική έγκριση από τις κυβερνήσεις τις Ευρώπης, αλλά έρχεται μετά από μήνες πίεσης από ορισμένα κράτη μέλη για δράση για τον περιορισμό του ενεργειακού κόστους που έχει αποδειχθεί καταστροφικό για ορισμένα τμήματα της ευρωπαϊκής οικονομίας. Και ενώ οι τιμές έχουν υποχωρήσει τις τελευταίες εβδομάδες, η Μόσχα απείλησε την Τρίτη να μειώσει περαιτέρω τις ροές φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, αυξάνοντας την προοπτική μιας νέας ανόδου στις τιμές. Ενδεικτικό είναι ότι οι τιμές εκτινάχθηκαν, μόλις δημοσιοποιήθηκαν οι προθέσεις της Ρωσίας.

Διχασμένη η ΕΕ για τα μέτρα αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης

Όπως έχει καταστεί σαφές, η Ευρώπη είναι διχασμένη ως προς τον τρόπο αντιμετώπισης της κρίσης και αγωνίστηκε να βρει μέτρα που μπορούν να εφαρμοστούν από όλα τα μέλη. Καθώς το μπλοκ δίσταζε, η Γερμανία προχώρησε με το δικό της πρόγραμμα για την προστασία των καταναλωτών, εξοργίζοντας τους γείτονες που ζήτησαν μια ενιαία προσέγγιση. Η ΕΕ έχει ήδη κινηθεί για να περιορίσει τη ζήτηση -με εθελοντικούς κυρίως στόχους- και έχει σχεδιάσει μέτρα ώστε οι κυβερνήσεις να μπορούν να εκμεταλλευτούν τους απροσδόκητους φόρους των ενεργειακών εταιρειών για να μειώσουν το βάρος των νοικοκυριών. Ωστόσο, η Κομισιόν μέχρι στιγμής έχει αποτύχει να εφαρμόσει κάποιο πλαφόν, παρά τους πολλούς μήνες με συνόδους κορυφής και διαπραγματεύσεις.

Πιέσεις στην Κομισιόν για περαιτέρω μέτρα για το φυσικό αέριο

Έθνη υπό την καθοδήγηση Ελλάδας, Ιταλίας, Πολωνίας και Βελγίου ζήτησαν δράση από την Κομισιόν πριν από την απόφαση για ένα ευρύτερο πακέτο για τον περιορισμό της εκτίναξης των τιμών του φυσικού αερίου που είχε προγραμματιστεί για την Πέμπτη. Οι αρχηγοί κυβερνήσεων του μπλοκ τον περασμένο μήνα κάλεσαν ομόφωνα τον εκτελεστικό βραχίωνα της ΕΕ να προτείνει μέτρα, συμπεριλαμβανομένου ενός προσωρινού «δυναμικού διαδρόμου τιμών» στις συναλλαγές φυσικού αερίου. Η επιτροπή -η οποία επεξεργάζεται τη νομοθεσία στο μπλοκ- έχει επίγνωση των κινδύνων που μπορεί να εγκυμονεί ο περιορισμός των τιμών στην ασφάλεια του εφοδιασμού, ακριβώς τη στιγμή που τα ξράτη επιδιώκουν να αντικαταστήσουν το ρωσικό φυσικό αέριο με άλλες πηγές. Τέτοιες ανησυχίες έχει εκφράσει και η Γερμανία. Η πρόταση πρόκειται να συζητηθεί πρώτα από τους υπουργούς Ενέργειας στην έκτακτη σύνοδό τους στις Βρυξέλλες την Πέμπτη. Οι εθνικές κυβερνήσεις έχουν το δικαίωμα να προτείνουν τροποποιήσεις στον κανονισμό.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις