Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

19

Ιουνίου 2024

alphafreepress.gr / ΑΠΟΔΗΜΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ / Ρόμπερτ Μενέντεζ: Παραμένει πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας
ΑΠΟΔΗΜΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ

Ρόμπερτ Μενέντεζ: Παραμένει πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας

Ρόμπερτ Μενέντεζ: Τι σημαίνει αυτό για την Ελλάδα

Η διατήρηση του ελέγχου της Γερουσίας των ΗΠΑ από τους Δημοκρατικούς είναι ιδιαίτερα σημαντική και για τα εθνικά θέματα της Ελλάδας, αφού αυτό επιτρέπει και στον φιλέλληνα γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ να παραμείνει πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων, που έχει μεγάλη δύναμη. Ειδικότερα, η νίκη της γερουσιαστού Κάθριθν Κορτές Μάστο επί του Ρεπουμπλικανού αντιπάλου της Ανταμ Λάξαλτ (ο οποίος υποστηρίχθηκε από τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ) στη Νεβάδα, όσο οριακή κι αν ήταν, στάθηκε αρκετή για να κρατήσουν οι Δημοκρατικοί υπό τον έλεγχό τους τουλάχιστον το ένα από τα δύο νομοθετικά Σώματα στο Κογκρέσο, ενώ οι αντίπαλοί τους Ρεπουμπλικανοί, θα έχουν, όπως φαίνεται, μια εύθραυστη πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Αν και η σύνθεση της Γερουσίας μπορεί να μην είναι ακόμη επίσημη, φαίνεται ότι ο γερουσιαστής Μπομπ Μενέντεζ θα παραμείνει πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων. Σημειώνεται πως ακόμα και ως υψηλόβαθμο στέλεχος θα μπορούσε να είχε σημαντική εξουσία -συμπεριλαμβανομένου του βέτο στις πωλήσεις στρατιωτικού εξοπλισμού σε ξένες χώρες-, αλλά ως πρόεδρος η ικανότητά του να ορίζει την ατζέντα και να επηρεάζει τη διοίκηση είναι μεγαλύτερη. Ο Μενέντεζ, ως γνωστόν, αντιτίθεται στο αίτημα της Τουρκίας για την αγορά 40 αεροσκαφών F-16 και την αναβάθμιση άλλων 80, τα περισσότερα εκ των οποίων είναι καθηλωμένα σε στρατιωτικά αεροδρόμια. Υπενθυμίζεται πως, όταν η Άγκυρα κατέθεσε το αίτημα για την αγορά και την αναβάθμιση των F-16, ελάχιστοι στην Ουάσινγκτον το συνέδεσαν με τις τουρκικές υπερπτήσεις και τις παραβιάσεις στο Αιγαίο, ωστόσο ο Μενέντεζ και ο βουλευτής Κρις Πάπας πρόκριναν σχετικές τροπολογίες.

Επανεξελέγησαν όλοι οι ομογενείς που είχαν κατέβει υποψήφιοι,

Εξίσου σημαντικό, ειδικά για το Κογκρέσο, είναι ότι επανεξελέγησαν όλοι οι ομογενείς που είχαν κατέβει υποψήφιοι, από τον Γκας Μπιλιράκη, τον Τζον Σαρμπάνη και την Ντάινα Τίτους μέχρι τον Κρις Πάπας -ο οποίος στις επόμενες εκλογές αναμένεται να διεκδικήσει μια θέση γερουσιαστή που ανοίγει στην πολιτεία του- και τη Νικόλ Μαλλιωτάκη. Ο πιο σημαντικός φιλέλληνας που διεκδικούσε την επανεκλογή του στη Γερουσία, ο Κρις Βαν Χόλεν, πέτυχε μια εύκολη νίκη. Και ο επόμενος μεγάλος φιλέλληνας της αμερικανικής πολιτικής, ο γιος του γερουσιαστή Μενέντεζ, ο Ρόμπερτ Μενέντεζ ο νεότερος, κατέγραψε μια αποφασιστική νίκη στο Νιου Τζέρσεϊ και θα πάρει τη θέση του στη Βουλή των Αντιπροσώπων τον Ιανουάριο.

Οι νίκες αυτές ενισχύθηκαν από τις απώλειες που υπέστησαν η Άγκυρα και ο Ερντογάν, που προσέβλεπαν σε ένα «κόκκινο κύμα», αφότου ο πρόεδρος της Τουρκίας είχε πει ότι ήταν θετικές οι συζητήσεις με «Ρεπουμπλικάνους» για την πώληση των F-16. Ιδιαίτερα σημαντική ήταν η ήττα του Τουρκοαμερικανού γιατρού δρος Μεχμέτ Οζ, που έχει σχέσεις με τον Ερντογάν – η αρχή ενός εφιάλτη για τον Τούρκο πρόεδρο, που είδε όλους εκείνους που ηγούνται των προσπαθειών να μπει φρένο στις πωλήσεις των F-16 στην Τουρκία να επανεκλέγονται.


Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις