Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

02

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / PLUS / Μαρούλι πλύσιμο: Πώς θα το κάνεις σωστά, πώς διατηρείται
PLUS

Μαρούλι πλύσιμο: Πώς θα το κάνεις σωστά, πώς διατηρείται

Μαρούλι πλύσιμο: Θέλει μεγάλη προσοχή

Είτε έχετε μια σακούλα με προπλυμένο μαρούλι από το παντοπωλείο, είτε φρέσκο μαρούλι αγορασμένο από τη λαϊκή αγορά της γειτονιάς, είναι καλή ιδέα να πλύνετε τα φρέσκα λαχανικά πριν τα σερβίρετε, για να αποφύγετε την οποιαδήποτε τυχόν μόλυνση. Δεδομένου ότι το μαρούλι είναι επιρρεπές στη συσσώρευση άμμου και βρωμιάς ανάμεσα στις κορυφογραμμές των φύλλων, ένα καλό πλύσιμο είναι το κλειδί για την πρόληψη βακτηρίων, όπως το E. coli και άλλες τροφιμογενείς ασθένειες, που μεταφέρονται μέσω του εδάφους ή ακατάλληλου χειρισμού και μεταφορά μετά τη συγκομιδή. Μπορείτε να πλύνετε το μαρούλι σας πριν ή μετά την αποθήκευση στο ψυγείο. Εάν πλένετε το μαρούλι πριν από την αποθήκευση, τοποθετήστε μια χαρτοπετσέτα στην πλαστική σακούλα ή σε δοχείο που μπορεί να επαναχρησιμοποιηθεί, το οποίο μπορεί να απορροφήσει την υπερβολική υγρασία, εμποδίζοντας το μαρούλι σας να γίνει μούσκεμα. Με αυτόν τον τρόπο μπορείτε να παρατείνετε τη διάρκεια ζωής.

Πώς να πλύνετε το μαρούλι

Μπορείτε να πλύνετε τα περισσότερα χορταρικά για σαλάτα, πριν από την αποθήκευση, αλλά οι ειδικοί συνιστούν να πλένετε το μαρούλι καλύτερα πριν το σερβίρετε, επειδή έχει υψηλή περιεκτικότητα σε νερό, που μπορεί να οδηγήσει ταχύτερα στον μαρασμό, αν πλυθεί εκ των προτέρων. Η ακόλουθη μέθοδος λειτουργεί για πολλούς τύπους μαρουλιού και άλλων ζαρζαβατικών, συμπεριλαμβανομένης της ρόκας και του σπανακιού:

Γεμίστε μια μεγάλη λεκάνη, είτε τον νεροχύτη της κουζίνας σας είτε ένα μεγάλο μπολ, με κρύο νερό.

Αφαιρέστε τα κατεστραμμένα φύλλα: Πριν πλύνετε το πάνω μέρος από το μαρούλι, αφαιρέστε τυχόν κατεστραμμένα εξωτερικά φύλλα και κόψτε τα άκρα του στελέχους με ψαλίδι κουζίνας.

Μουλιάστε τα χόρτα: Ξεχωρίστε τα φύλλα μαρουλιού και προσθέστε τα στο υδατόλουτρο, περιχύνοντάς τα με τα χέρια σας. Αφήστε το μαρούλι στο νερό για ένα ή δύο λεπτά για να αφήσετε κάθε βρωμιά ή άμμο να καθίσει στον πάτο. Αφαιρέστε τα φύλλα από το νερό και στραγγίστε τυχόν περίσσεια νερού με ένα σουρωτήρι. Εάν το μαρούλι είναι ακόμα βρώμικο, αλλάξτε το νερό και ξαναπλύνετε.

Στεγνώστε καλά: Βάλτε τα φύλλα πάνω σε ένα κομμάτι χαρτί κουζίνας σε μικρές παρτίδες, όχι περισσότερο από το μισό τη φορά. Αφήστε την υγρασία να απορροφηθεί. Αν δεν έχετ χαρτί κουζίνας χρησιμοποιήστε μια πετσέτα.

Πώς να αποθηκεύσετε μαρούλι

Μόλις στεγνώσει το μαρούλι σας, μπορείτε να το αποθηκεύσετε σε ένα πλαστικό δοχείο ή μια επανασφραγιζόμενη σακούλα στο ψυγείο για να διατηρηθεί τραγανό. Ιδού πώς:

Τυλίξτε τα φύλλα σε χαρτοπετσέτες: Το κλειδί για τη διατήρηση των φυλλωδών λαχανικών σας κατά την αποθήκευση, είναι να δημιουργήσετε τις πιο ξηρές δυνατές συνθήκες. Τυλίξτε τα στεγνά φύλλα μαρουλιού σε μια χαρτοπετσέτα, για να αποφύγετε την υπερχείλιση.

Φυλάσσετε στο συρτάρι: Τοποθετήστε το τυλιγμένο μαρούλι σε μια στεγανή πλαστική σακούλα και πιέστε τον αέρα. Εάν χρησιμοποιείτε δοχείο αποθήκευσης πολλαπλών χρήσεων, σφραγίστε καλά το καπάκι. Αποθηκεύστε το μαρούλι σας στο συρτάρι του ψυγείου, αλλά κρατήστε το μακριά από φρούτα, που απελευθερώνουν αέριο αιθυλένιο, το οποίο επιταχύνει τη διαδικασία ωρίμανσης.

Φρεσκάρετε όσο χρειάζεται: Εάν το μαρούλι αρχίσει να μαραίνεται, μπορείτε να το αναζωογονήσετε σε παγωμένο νερό, αλλά απορρίψτε το μαρούλι που είναι γλοιώδες ή έχει οσμή, επειδή μπορεί να μην είναι ασφαλές για να το φάτε.

Πώς να διατηρήσετε το μαρούλι φρέσκο

Για να διατηρήσετε το μαρούλι φρέσκο ​​περισσότερο, αποφύγετε να το αποθηκεύσετε σε υπερπλήρες δοχείο ή σακούλα. Τα χόρτα σαλάτας μπορεί να μαραθούν γρηγορότερα χωρίς επαρκή κυκλοφορία αέρα, οπότε γεμίζοντας το δοχείο αποθήκευσης μέχρι το χείλος μπορεί να προκαλέσετε πρόωρη αλλοίωση.

Πόσο διαρκεί το μαρούλι στο ψυγείο;

Το τεμαχισμένο ή κομμένο μαρούλι διαρκεί περίπου μία εβδομάδα στο ψυγείο όταν φυλάσσεται σε αεροστεγή σακούλα ή δοχείο. Από την άλλη πλευρά, μια καρδιά από μαρούλι διαρκεί έως και τρεις εβδομάδες στο ψυγείο με σωστή αποθήκευση.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις