Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

30

Μαρτίου 2023

alphafreepress.gr / PLUS / Πόσες φορές την εβδομάδα να κάνουμε σεξ: Οι επιστήμονες μίλησαν
PLUS

Πόσες φορές την εβδομάδα να κάνουμε σεξ: Οι επιστήμονες μίλησαν

Πόσες φορές την εβδομάδα να κάνουμε σεξ:

Το σεξ κάνει καλό και το ξέρουμε. Έχει πολλά οφέλη για την υγεία μας και μας δίνει ικανοποίηση και ευχαρίστηση. Πόσες φορές όμως την εβδομάδα είναι αρκετές; Ο ειδικός σε θέματα σχέσεων Τζέικ Μάντοκ λέει ότι το ιδανικό είναι να κάνουμε σεξ δύο με τρεις φορές την εβδομάδα. «Υπάρχουν ένα σωρό επιστημονικά τεκμηριωμένα στοιχεία. Έχει αποδειχθεί με μελέτες ότι είναι πολύ καλό για τις γυναίκες να έχουν οργασμό τρεις φορές την εβδομάδα. Είναι καλό για την ψυχική, τη σωματική τους υγεία και καλό για το σώμα τους», δήλωσε σε ένα βίντεο που ανέβασε στο TikTok. Παρόμοια όμως είναι τα οφέλη και για άνδρες, καθώς το σεξ τους κάνει καλό σε όλα τα επίπεδα.  «Το να κάνετε σεξ δύο με τρεις φορές την εβδομάδα θα σας βοηθήσει επίσης στο δέσιμο των δύο συντρόφων», σημείωσε.

Πώς έκαναν σεξ στον Μεσαίωνα

Επίσης, ανέφερε ότι με την πάροδο του χρόνου, επειδή τα ζευγάρια νιώθουν άνετα μεταξύ τους, αρχίζουν να αποκτούν «τεμπέλικες» συνήθειες κάνοντας σεξ όλο και λιγότερο. «Οι άνθρωποι σε μακροχρόνιες σχέσεις φαίνεται να τεμπελιάζουν και να λένε «μια φορά την εβδομάδα είναι μια χαρά», «μια φορά το μήνα είναι μια χαρά», απλά γίνονται όλο και πιο τεμπέληδες και τα ζευγάρια απομακρύνονται. Έτσι, δύο με τρεις φορές την εβδομάδα πραγματικά κρατάει τους ανθρώπους σε καλό δρόμο», εξήγησε.

«Μην κάνετε fexting»

Επίσης, ο Μάντοκ αναφέρθηκε στο «fexting» και τόνισε ότι καταστρέφει τις σχέσεις και την ερωτική ζωή. Πρόκειται για τους τσακωμούς που γίνονται μέσω γραπτών μηνυμάτων. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι οι σύντροφοι πρέπει να κάνουν συζητήσεις πρόσωπο με πρόσωπο, αντί να εκτοξεύουν προσβολές, επιθετικές ατάκες και απαιτήσεις μέσω μηνυμάτων. «Τα οργισμένα μηνύματα σπάνια φιλτράρονται. Αυτό το καθιστά πιο επικίνδυνο από το να έχεις δεσμό», είπε για το «fexting» στο «Femail».

«Το γραπτό μήνυμα είναι παρορμητικό και δημιουργεί ψεύτικη μαγκιά. Είναι πιο πιθανό να ξεστομίσουμε κάτι που δεν θα ήμασταν αρκετά γενναίοι, ή ηλίθιοι, για να το πούμε πρόσωπο με πρόσωπο», συμπλήρωσε. Παραδέχεται ότι το γράψιμο μπορεί να είναι ένα χρήσιμο εργαλείο για διαφωνίες, καθώς δίνει στους ανθρώπους την ευκαιρία να σκεφτούν τι θέλουν να πουν – αλλά αυτό δεν λειτουργεί για τα γραπτά μηνύματα. «Η επικοινωνία βασίζεται σε πολλές ενδείξεις – έκφραση του προσώπου, γλώσσα του σώματος και τόνο της φωνής καθώς και στις λέξεις που χρησιμοποιούνται. Το fexting σας στερεί την πρόσβαση στα τρία από αυτά. Το νόημα και τα συναισθήματα στα κείμενα μπορούν να παρερμηνευτούν σε μεγάλο βαθμό», δήλωσε.

Το fexting σας επιτρέπει να τσακώνεστε σε στιγμές που δεν θα έπρεπε

«Όταν οι άνθρωποι διαφωνούν μέσω κειμένου μπορούν να καθυστερήσουν τις απαντήσεις τους – αφήνοντας τον θυμό του συντρόφου τους να φουντώσει», εξήγησε ακόμη. Από την άλλη πλευρά, οι άνθρωποι μπορούν να αλληλοεξοντώνονται από μια σειρά από οργισμένα μηνύματα που θα ενοχλήσουν και θα εξοργίσουν το άλλο τους μισό. Είπε ότι πάρα πολλοί τρίτοι μπορούν να εμπλακούν σε διαφωνίες που γίνονται μέσω μηνυμάτων, γεγονός που απλώς κάνει τα πράγματα χειρότερα.

«Το fexting σας επιτρέπει να τσακώνεστε σε στιγμές που δεν θα έπρεπε – όταν εργάζεστε και είστε μόνο μισοσυγκεντρωμένοι σε αυτά που σας λέει ο άλλος, όταν είστε έξω με φίλους και αισθάνεστε απερίσκεπτοι, όταν είστε με κάποιον που μπορεί να παρέμβει και να φουντώσει τη διαφωνία». Σε μια διαφωνία πρόσωπο με πρόσωπο είστε αναγκασμένοι να ακούσετε τι λέει ο άλλος πράγμα που σημαίνει ότι προσλαμβάνετε την άποψή του. Ο Μάντοκ πιστεύει ότι μια «καλή διαφωνία» καταλήγει σε μια αγκαλιά, ή και κάτι παραπάνω. «Η σωματική επαφή αναβιώνει την οικειότητα μεταξύ σας, για να μην αναφέρουμε τη σεξουαλική επιθυμία που σας ενώνει και διαλύει τα άσχημα συναισθήματα», κατέληξε.

Τι λένε οι ειδικοί για όσους το… ξέχασαν

Η σεξολόγος και ψυχίατρος Kimberly Resnick Anderson εργάζεται με ζευγάρια που έχουν «κολλήσει» σε γάμους χωρίς σεξ για μήνες, χρόνια, ίσως και δεκαετίες. Ποια είναι η συμβουλή της σε όσους βρίσκονται σε τέτοια κατάσταση; Να απευθυνθούν σε ειδικό όσο είναι νωρίς, παρά αργότερα. «Όταν το ζευγάρι σταματά να έχει ενεργή σεξουαλική ζωή ή σταματά να εκτιμά την αξία του σεξ ως ένα σημαντικό παράγοντα για τη διατήρηση της σχέσης, αυτό είναι μια απότομη κατηφόρα και καμπανάκι για το μέλλον του γάμου», λέει η Resnick.

Παρακάτω παρουσιάζουμε κάποιες συμβουλές από ειδικούς, για όσους έχουν βρεθεί σε τέτοια κατάσταση:
Αν «καταγράφετε» το πόσες φορές κάνετε σεξ, τότε και ο σύντροφός σας κάνει το ίδιο

«Αν καταγράφετε τη μείωση στη συχνότητα του σεξ ή την ικανοποίηση αλλά δεν γνωρίζετε αν και ο σύντροφός σας βρίσκεται στην ίδια κατάσταση με εσάς όσον αφορά στο σεξ, τότε να ξέρετε ότι το κάνει. Μην νομίζετε ότι αισθάνεστε μόνοι σε αυτό γιατί πολύ πιθανόν και ο σύντροφός σας να βρίσκεται σε παράλληλη διαδικασία. Μάλιστα, ο σύντροφος που δεν επικοινωνεί το πρόβλημα, να ξέρετε ότι το γνωρίζει πολύ καλά», λέει η Resnick.

Το πόσο πολύ καιρό έχετε να κάνετε σεξ, το κάνει δυσκολότερο για να «πάρετε μπρος»

«Όσο πιο πολύς καιρός περνάει χωρίς να κάνετε σεξ, τόσο περισσότερο αισθάνεστε ότι δεν σας ενδιαφέρει. Αυτό μπορεί να λειτουργήσει και αντίστροφα, καθώς το σεξ είναι το καλύτερο αφροδισιακό. Όσο πιο πολύ σεξ κάνετε, τόσο περισσότερο σεξ επιθυμείτε. Το σεξ μπορεί να σας βάλει σε έναν ρυθμό και να επιτρέψει στο σώμα σας να ξεκινήσει την παραγωγή περισσότερων ορμονών που θα σας θυμίσουν ότι σας αρέσει το σεξ και να κάνετε πιο συχνά».

Όσο πιο γρήγορα το συζητήσετε με τον σύντροφό σας, τόσο το καλύτερο

«Εργάζομαι με ζευγάρια σε καθημερινή βάση που παραδέχονται ότι δεν γνωρίζουν τον σωστό τρόπο που μπορούν να συζητήσουν αυτό το θέμα με τον σύντροφό τους ή αν το συζητήσουν, μπορεί να δημιουργήσει ρήξη στη σχέση. Τα ζευγάρια πιστεύουν ότι είναι πιο εύκολο να μείνουν χωρίς σεξ στη σχέση, παρά να το συζητήσουν και να αποκαλύψουν τα πληγωμένα και απρόβλεπτα συναισθήματά τους. Πείτε στον σύντροφό σας ότι εκτιμάτε τη δική σας και τη δική του σεξουαλική υγεία και τη φυσική κατάσταση και θυμηθείτε ότι το να κάνετε σεξ συχνά, μπορεί να βελτιώσει τα συναισθήματά σας».

Σταματήστε τις δικαιολογίες και ξεκινήστε τις προσπάθειες

«Οι δικαιολογίες του τύπου “δεν έχω όρεξη, δεν αισθάνομαι καλά ή σέξι” καθυστερούν ή αναβάλλουν το σεξ με τον/την σύντροφο. Η επιθυμία έρχεται με μικρές κινήσεις. Προσπαθήστε να κάνετε πράγματα που δείχνουν τον σέξι εαυτό σας, να έχετε αυτοπεποίθηση, λέγοντας και πιστεύοντας ότι θα αισθανθείτε ωραία με το σώμα σας γιατί αυτό είναι και η αλήθεια και θα το επιβραβεύσετε με αυτή την απόλαυση».

Σχεδιάστε μια ερωτική βραδιά όπου το σεξ είναι προαιρετικό

«Ένας τρόπος να τελειώσετε ή να αντιστρέψετε έναν γάμο χωρίς σεξ είναι σχεδιάζοντας μια ερωτικό ραντεβού με τον σύντροφό σας. Μπορεί να σας φαίνεται δύσκολο και αγχωτικό καθήκον και συνεπώς μια βραδιά άβολη αλλά πρέπει να κάνετε το πρώτο βήμα. Στο πρώτο ερωτικό ραντεβού ως παντρεμένο ζευγάρι μπορεί να μείνετε μόνο στα “αγγίγματα” ή να ξαπλώσετε γυμνοί στο κρεβάτι αλλά κάντε ένα βήμα τη φορά και απολαύστε τη διαδικασία», συμβουλεύει η Resnick.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις