Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

01

Φεβρουαρίου 2023

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Σεισμικές έρευνες Κρήτη – Πελοπόννησος: Πού θα «ψάξουν» για φυσικό αέριο
ΕΛΛΑΔΑ

Σεισμικές έρευνες Κρήτη – Πελοπόννησος: Πού θα «ψάξουν» για φυσικό αέριο

Σεισμικές έρευνες Κρήτη - Πελοπόννησος: Εκδόθηκε η NAVTEX για το πλοίο Sanco Swift

Εκδόθηκε η σχετική NAVTEX για τις σεισμικές έρευνες του πλοίου «Sanco Swift» σε Κρήτη και Πελοπόννησο που ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής του συνέντευξης στον ΑΝΤ1. Η NAVTEX εκδόθηκε από τον σταθμό Ηρακλείου του ΠΝ. Προβλέπει ότι από σήμερα 8 Νοεμβρίου και μέχρι νεωτέρας δεσμεύονται περιοχές στο Ιόνιο Πέλαγος, στο Δυτικό Πέλαγος και δυτικά και ανατολικά της Κρήτης, προκειμένου το πλοίο «Sanco Swift» να πραγματοποιήσει ανάπτυξη εξοπλισμού και σεισμικές έρευνες. Με την ίδια navtex προτρέπονται τα παραπλέοντα πλοία να τηρούν απόσταση ασφαλείας.

Όπως προαναφέρθηκε, η εν λόγω αποκάλυψη έγινε διά στόματος του πρωθυπουργού στη συνέντευξη που έδωσε χθες στον ΑΝΤ1. «Ίσως εδώ να αιφνιδιάσουμε εμείς αυτή τη φορά. Είμαστε σε θέση να σας πω ότι σεισμικές έρευνες για τη διερεύνηση κοιτασμάτων φυσικού αερίου θα ξεκινήσουν άμεσα. Όταν λέω άμεσα, εννοώ τις επόμενες ημέρες, στα δύο οικόπεδα τα οποία βρίσκονται νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου και της Κρήτης, από την Exxon Mobil. Η χώρα μας -όπως έχω πει πολλές φορές-, ασχέτως της προσήλωσης την οποία έχει στη γρήγορη πράσινη μετάβαση, πρέπει να διερευνήσει αν έχει αυτή τη στιγμή τη δυνατότητα να εξορύξει φυσικό αέριο, το οποίο θα συμβάλει όχι μόνο στην ενεργειακή ασφάλεια τη δική μας, αλλά και στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης» δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, απαντώντας σε σχετική ερώτηση που του έγινε για τις συνεχείς έρευνες που διεξάγει η Τουρκία για υδρογονάνθρακες.

Σε ποιες περιοχές ξεκινούν οι σεισμικές έρευνες για υδρογονάνθρακες

Θαλάσσια περιοχή εμβαδού 40.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων καλύπτουν τα δύο «οικόπεδα» δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης στα οποία, όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός, ξεκινούν τις επόμενες ημέρες σεισμικές έρευνες για τη διερεύνηση ύπαρξης κοιτασμάτων υδρογονανθράκων. Και στις δύο περιοχές η πλειονότητα των δικαιωμάτων έρευνας ανήκει στην Exxon Mobil, η οποία, μετά την αποχώρηση της γαλλικής Τotal Energies, ελέγχει το 70% των δικαιωμάτων, ενώ το υπόλοιπο 30% ανήκει στην Hellenic Energy (ΕΛΠΕ).

Οι συμβάσεις μίσθωσης των δύο περιοχών είχαν κυρωθεί από τη Βουλή το 2019

Σύμφωνα με πρόσφατη ενημέρωση από την Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (ΕΔΕΥΕΠ), η κοινοπραξία Exxon Mobil – ΕΛΠΕ έχει υποβάλει ποσοτικά και ποιοτικά αναβαθμισμένο πρόγραμμα σεισμικών ερευνών με στόχο την ολοκλήρωση των ερευνών σε δύο αντί για τρία χρόνια, ώστε να υπάρχει σαφής εικόνα στα τέλη του 2023. Οι σεισμικές έρευνες παρέχουν στις εταιρείες την πληροφορία που είναι απαραίτητη για να αποφασίσουν αν θα προχωρήσουν σε ερευνητική γεώτρηση, η οποία σε περιοχές όπως αυτές δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης είναι υψηλού κόστους, λόγω του μεγάλου βάθους της θάλασσας. Σύμφωνα με την ΕΔΕΥΕΠ, «πρόκειται για την πιο υποσχόμενη περιοχή για την ύπαρξη μεγάλων κοιτασμάτων φυσικού αερίου, αλλά και ταυτόχρονα για τη λιγότερο ώριμη, όπου είναι επιτακτική η άμεση πρόσκτηση σεισμικών δεδομένων».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις