Αθήνα

°C

kairos icon

Δευτέρα

06

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Τζιτζικώστας Σμύρνη: «Θα προβούμε σε διάβημα προς την Τουρκία», λέει ο Δένδιας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τζιτζικώστας Σμύρνη: «Θα προβούμε σε διάβημα προς την Τουρκία», λέει ο Δένδιας

Τζιτζικώστας Σμύρνη: Θα ζητηθούν εξηγήσεις από την Τουρκία για «την παρεμπόδιση εισόδου του Περιφερειάρχη Μακεδονίας», είπε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας

Την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε διάβημα διαμαρτυρίας στην Τουρκία προκειμένου να ζητήσει εξηγήσεις για την απαγόρευση εισόδου του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα στην Σμύρνη ανακοίνωσε νωρίτερα το μεσημέρι της Δευτέρας ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας. Συγκεκριμένα, ο Νίκος Δένδιας, μιλώντας στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες προσερχόμενος στην Βουλή ανέφερε η πρεσβεία μας στην Άγκυρα με ρηματική διακοίνωση θα ζητήσει εξηγήσεις από την Τουρκία για την παρεμπόδιση εισόδου του Περιφερειάρχη Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα.

Υπενθυμίζεται ότι ο Απόστολος Τζιτζικώστας,  έφτασε στη Σμύρνη το πρωί της Δευτέρας και προέκυψε αναστάτωση. «Άρχισαν να μιλούν τουρκικά και να τηλεφωνούν» (οι τουρκικές αρχές), είπε και περιέγραψε πως οι ιθύνοντες της συνδιάσκεψης στην οποία είχε προσκληθεί επιχείρησαν να τον καθησυχάσουν. «Έχει σημασία για να το καταλάβει ο κόσμος πως η εν λόγω συνδιάσκεψη είναι ευρωπαϊκός θεσμός», είπε ο κ. Τζιτζικώστας και συμπλήρωσε πως μόλις του ανακοινώθηκε πως υπάρχει απαγόρευση εισόδου στο πρόσωπό του οι αρχές τον οδήγησαν σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στον οποίο τον ακολούθησε και η πρέσβης της Ελλάδας στη Σμύρνη. «Τελικά μου είπαν ότι έχει αρθεί η απαγόρευση εισόδου μου, ωστόσο μετά από όλα αυτά είχα λάβει τις αποφάσεις μου», είπε ο κ. Τζιτζικώστας επισημαίνοντας δε πως «δεν υπήρχε καμία απαγόρευση στο πρόσωπό μου, είναι αστείες αυτές οι δικαιολογίες και υποτιμούν τη νοημοσύνη μας».

Θεοδωρικάκος: «Είμαστε απολύτως ενωμένοι απέναντι σε κάθε τουρκική πρόκληση»

Σε δηλώσεις του από την Πέλλα, όπου περιόδευσε σήμερα, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κάλεσε το γειτονικό καθεστώς «να σεβαστεί επιτέλους στοιχειώδεις κανόνες του διεθνούς δικαίου», ενώ έστειλε το το μήνυμα ότι «οι Έλληνες είμαστε απολύτως ενωμένοι απέναντι σε κάθε τουρκική πρόκληση». «Γνωρίζετε ότι τέτοιες προκλήσεις αντιμετωπίζουμε καθημερινά στα σύνορα της πατρίδας μας, στον νομό Έβρου. Εκεί που δυστυχώς η γειτονική χώρα εργαλειοποιεί καθημερινά χιλιάδες δυστυχισμένους ανθρώπους, παράτυπους μετανάστες. Η ΕΛ.ΑΣ. είναι εκεί και κάνει το καθήκον της και οι προκλήσεις του καθεστώτος της γειτονικής χώρας ξεπέρασαν κάθε όριο και προηγούμενο με την έλλειψη της δυνατότητας για τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα, ο οποίος βρέθηκε στην Σμύρνη κι ως αξιωματούχος της Ε.Ε., να συμμετέχει στην Ευρωμεσογειακή συνάντηση», σημείωσε ο κ. Θεοδωρικάκος.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις