Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

26

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / PLUS / Η τέλεια σέλφι: Μάθε τα μυστικά για να κερδίζεις τα πιο πολλά likes
PLUS

Η τέλεια σέλφι: Μάθε τα μυστικά για να κερδίζεις τα πιο πολλά likes

Και η ανταπόκριση; Θα φανεί στα like!

Οι σέλφι είναι η μόδα της εποχής. Πριν, λοιπόν, κάνουμε το επόμενο «κλικ« με την κάμερα του κινητού μας, ας δούμε μερικές χρήσιμες – και επιστημονικά αποδεδειγμένες – συμβουλές:

1) Προσέχουμε τη γωνία λήψης

Η φωτογραφία πρέπει να λαμβάνεται από πιο ψηλά, πιο χαμηλά ή από την ευθεία στην οποία βρίσκεται το πρόσωπό μας; Εκτός από το τι κολακεύει κάθε πρόσωπο ξεχωριστά, υπάρχει και ένας γενικότερος κανόνας. Ο Farhod P. Karimov από το Πανεπιστήμιο των Βρυξελλών εξηγεί ότι, όταν βλέπουμε κάποιον από ψηλά, μας δίνει την εντύπωση ενός ατόμου πιο ευάλωτου και με ανάγκη προστασίας. Υποσυνείδητα, παραπέμπει στην οπτική γωνία από την οποία βλέπουν οι ενήλικες τα παιδιά. Το αντίθετο συμβαίνει ότι βλέπουμε κάποιον από χαμηλά. Τότε, τείνει να δείχνει άτομο μεγαλύτερης αυτοπεποίθησης, κοινωνικό και ελκυστικό. Επιλέγουμε και αποφασίζουμε, λοιπόν, με βάση την εντύπωση που θέλουμε να δώσουμε.

2) Κοιτάμε κατευθείαν στην κάμερα

Αυτό σχετίζεται με τη γλώσσα του σώματος. Όταν το πρόσωπο και το σώμα μας είναι στραμμένο απευθείας προς τον φωτογραφικό φακό, δείχνουμε πιο αξιόπιστοι, ανοιχτόμυαλοι και συμπαθείς.

woman pouting her lips while holding smartphone in front of her face
 3) Χαμογελάμε με ειλικρίνεια (και όχι ψεύτικα)

Δείχνουμε υπερβολικά «στημένοι» σε μια φωτογραφία; Αυτό φανερώνεται από μικρές εκφράσεις, οι οποίες «μαρτυρούν» πότε βρισκόμαστε σε συναισθηματική ένταση. Αντίθετα, όταν νιώθουμε πράγματι χαρούμενοι, οι μύες του προσώπου μας χαλαρώνουν και έτσι φαινόμαστε πιο αυθεντικοί, ζεστοί και αληθινοί. Συνεπώς, προτιμάμε να φωτογραφιζόμαστε όταν κάνουμε κάτι που μας ευχαριστεί. Αλλιώς, σκεφτόμαστε το αγαπημένο μας χόμπι ή ανθρώπους τους οποίους αγαπάμε και νοιαζόμαστε και, όταν το χαμόγελο έρθει αυθόρμητα στο πρόσωπό μας, κάνουμε «κλικ».

4) Αποφεύγουμε το πλάγιο χαμόγελο

Το χαμόγελο από τη μία πλευρά ή το μειδίασμα είναι εκφράσεις που, σε παγκόσμιο επίπεδο, εκλαμβάνονται ως απαξίωση ή αρνητικότητα προς τους άλλους. Τα αποφεύγουμε, λοιπόν, σε μια σέλφι, εκτός αν θέλουμε να πούμε στους άλλους να … μείνουν μακριά. Ακόμα και σε σελέμπριτι δείχνουν άσχημα, ενώ σε πολιτικούς τούς κάνουν να χάνουν πόντους!

woman in brown jumper holding white smartphone
5) Καταπραΰνουμε τον φόβο

Ο φόβος αποκαλύπτεται, επίσης, με μικροεκφράσεις. Όταν γουρλώνουμε τα μάτια, σηκώνουμε τα φρύδια και ανοίγουμε το στόμα, έστω και σε μικρό βαθμό, είναι σα να είμαστε έτοιμοι να ουρλιάξουμε. Και τότε, φαινόμαστε πιο ανασφαλείς και αγχωμένοι. Συνεπώς, αυτοφωτογραφιζόμαστε σε μια στιγμή μεγαλύτερης ασφάλειας ή, εκείνη την ώρα, κάνουμε μια ευχάριστη σκέψη για να ξεγελάσουμε το στρες.

6) «Απλωνόμαστε» στον χώρο

Η ερευνήτρια του Χάρβαρντ, Amy Cuddy, εξηγεί ότι, αν θέλουμε να δείξουμε αυτοπεποίθηση, δύναμη και ψυχικό σθένος, πρέπει να αντιληφθούμε τα εξής: Όσο περισσότερο φυσικό χώρο πιάνουμε με το σώμα μας, τόσο περισσότερη αυτοεκτίμηση δείχνουμε ότι έχουμε. Επίσης, είναι προτιμότερο να προτάσσουμε ελαφρά το μέτωπο και το στήθος και να κρατάμε τους ώμους προς τα πίσω. Τέλος, δεν σταυρώνουμε τα χέρια και τα πόδια. Κατά συνέπεια, απελευθερώνουμε το σώμα μας και δεν το κρατάμε… κουλουριασμένο.

woman taking selfie near trees
8) Διαχωρίζουμε τις προσωπικές από τις επαγγελματικές φωτογραφίες

Σε όσες θέλουμε να είναι κατάλληλες για φλερτ και διασκέδαση, οι πόζες πρέπει να εμπεριέχουν περισσότερη κίνηση, αυθόρμητες εκφράσεις προσώπου και βλέμμα μακριά από την κάμερα. Σε όσες θέλουμε να είναι πιο σοβαρές, κοιτάμε ευθεία στην κάμερα και κρατάμε το σώμα μας σταθερό.

9) Δίνουμε προσοχή στα χρώματα που φοράμε

Τα χρώματα που φοράμε στέλνουν, επίσης, πολλά μηνύματα και η επιστήμη που τα μελετά ονομάζεται «ψυχολογία των χρωμάτων». Έτσι, το κόκκινο είναι το χρώμα του πάθους, της επιθετικότητας και.. ανοίγει την όρεξη! Το γκρι δείχνει έλλειψη ενέργειας και είναι προτιμότερο να το συνδυάζουμε με πιο ζωντανά χρώματα. Το μπλε παραπέμπει σε σταθερότητα, ασφάλεια και ισορροπία. Το μωβ δίνει την εντύπωση της πολυτέλειας και της αριστοκρατικότητας. Και το πορτοκαλί είναι το χρώμα της δύναμης και της επιτυχίας. Ακολουθώντας τα συγκεκριμένα tips, λοιπόν, μπορούμε να κάνουμε τις σέλφι μας πολύ πιο δελεαστικές.

woman in red dress standing on sidewalk during daytime
www.womantoc.gr

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις