Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

23

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Οδυσσέας Ελύτης Τικ Τοκ: Το σπάνιο βίντεο για το ψευδώνυμό του που γίνεται viral
ΕΛΛΑΔΑ

Οδυσσέας Ελύτης Τικ Τοκ: Το σπάνιο βίντεο για το ψευδώνυμό του που γίνεται viral

Οδυσσέας Ελύτης Τικ Τοκ: Ο Ελύτης αναφέρεται στο 1935

Έχοντας κερδίσει μια θέση μέσα στο Πάνθεον των σπουδαίων λογοτεχνών, με το βραβείο Νόμπελ που του απονεμήθηκε το 1979, ο Οδυσσέας Ελύτης παραχώρησε μια συνέντευξη στην ΕΡΤ. Στη συνέντευξη μιλά μεταξύ άλλων για τις αναφορές του και τους κεντρικούς άξονες της ποίησής του, για την «ελληνικότητα» και τη «διαφάνεια», τους τόπους που τον διαμόρφωσαν και τον επηρέασαν, την αιγαιοπελαγίτικη αισθητική του και την εμπειρία του στο αλβανικό μέτωπο που μετουσιώθηκε στο «Άξιον εστί». Σε ένα απόσπασμα της συνέντευξης που αναρτήθηκε στο Tik Tok με αφορμή τα 111 χρόνια από τη γέννηση του ποιητή στις 2 Νοεμβρίου, ο ποιητής εξηγεί πώς εμπνεύστηκε το ψευδώνυμό του.

Ο Ελύτης αναφέρεται στο 1935, όταν οι εκδότες του περιοδικού Νέα Γράμματα, Γιώργος Σεφέρης και Γιώργος Κατσίμπαλης, επέμεναν να δημοσιεύσουν τα πρώτα ποιήματα που ο Ελύτης τους είχε στείλει. Τελικά το έκαναν, οπότε ο Οδυσσέας Αλεπουδέλης (όπως είναι το πραγματικό του όνομα) κλήθηκε να αποφασίσει γρήγορα το καλλιτεχνικό ψευδώνυμο με το οποίο θα τα υπέγραφε.

«Ήθελα να υπάρχει κάποιο ψευδώνυμο. Κι επειδή πάντοτε οι λέξεις που άρχιζαν από “ελ” μου ασκούσαν μια μαγεία, είτε διότι ήταν η Ελλάδα, είτε ήταν η ελπίδα, είτε μια Ελένη, που ίσως ήμουν τότε ερωτευμένος, η ελευθερία, όλες αυτές οι λέξεις που αρχίζουν από “ελ”, σκέφτηκα το αρχίσω έτσι», σημειώνει. «Κατόπιν ήταν το γράμμα “υ” που για μένα είναι το πιο ελληνικό γράμμα. Άλλωστε νομίζω και οι Γάλλοι για να το λένε “i grec” θα πει ότι είναι ελληνικό. Έβαλα μετά το “ελ” το “υ”, δεν χρειαζόταν λοιπόν παρά να βάλω μια κατάληξη που να είναι και λίγο πιο αρχαιοπρεπής, αν θέλετε, “ύτης”. Ενώ έψαχνα στην αρχή να βάλω κάτι μεταξύ του “ελ” και του “της” έβαλα το “υ” και βγήκε το Ελύτης», πρόσθεσε.

Δείτε το βίντεο που έγινε viral στο Tik Tok
@editor_gr Σαν σήμερα γεννήθηκε ο μεγάλος μας ποιητής, Οδυσσέας Ελύτης. #fyp #ellada #fy #greece #fypage #mathestotiktok #tiktokgreece🇬🇷 #μαθεστοtiktok #fyoupage #tiktok #tiktokgreece #ελυτης #ποιηση #poetry ♬ Life Lessons (inspirational piano flowing touching hopeful cinematic emotional) – Valkristo

Δείτε το βίντεο (η αναφορά στο ψευδώνυμο γίνεται από το 00:44) και μετά.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις