Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

04

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / PLUS / Μαύρη οθόνη στον υπολογιστή: Τι μπορεί να φταίει
PLUS

Μαύρη οθόνη στον υπολογιστή: Τι μπορεί να φταίει

Μαύρη οθόνη στον υπολογιστή: Ίσως το λύσεις μόνος

Η πιο συχνή βλάβη σε έναν υπολογιστή είναι να τον ανοίξετε κάποια στιγμή και η οθόνη να μη δείχνει τίποτα. Εδώ τα αίτια μπορεί να είναι πολλά.

Αιτία: Φταίει η οθόνη

Το πρώτο που θα πρέπει να ελέγξετε είναι αν λειτουργεί σωστά εκτός από αυτό ο υπολογιστής. Αν έχει πρόβλημα η οθόνη θα πρέπει ο υπολογιστής να δουλεύει σαν να μην υπάρχει κάποιο άλλο πρόβλημα (εκτός από τη μαύρη οθόνη φυσικά). Οπότε θα πρέπει να ακούτε τον ήχο ενός υπολογιστή που δουλεύει, δηλαδή να ακούτε το δίσκο να διαβάζει (αν είναι σκληροί δίσκοι), να βλέπετε τα ενδεικτικά φωτάκια του δίσκου να αναβοσβήνουν και να ακούτε τους ήχους από την εκκίνηση του λειτουργικού (αν τους έχετε ενεργοποιήσει). Αν τα βλέπετε όλα αυτά τότε σίγουρα είναι πρόβλημα οθόνης.

Αν πρόκειται για Dekstop, ελέγξτε το φωτάκι ένδειξης λειτουργίας και αν το καλώδιο είναι συνδεδεμένο σωστά. Αν δείτε οποιαδήποτε ένδειξη στην οθόνη τότε σημαίνει ότι λειτουργεί κανονικά. Αν αποσυνδέσετε το καλώδιο που συνδέεται με τον υπολογιστή θα πρέπει να δείτε ένα μήνυμα που να λέει ότι δεν υπάρχει σήμα ή κάτι παρόμοιο. Αν το δείτε σημαίνει ότι η οθόνη σας δεν έχει κάποιο πρόβλημα, οπότε ελέγξτε αν το καλώδιο είναι συνδεδεμένο σωστά. Για σιγουριά ξεσυνδέστε το και επανασυνδέστε.

Τώρα αν πρόκειται για Laptop και βλέπετε ότι ο υπολογιστής δουλεύει εκτός από την οθόνη κανονικά, θα πρέπει να βρείτε ένα καλώδιο και να συνδέσετε το Laptop με μια εξωτερική οθόνη/τηλεόραση. Αν στην εξωτερική οθόνη είναι και εκεί μαύρο, τότε δεν ευθύνεται η οθόνη.

Αν τώρα και στις δύο περιπτώσεις ευθύνεται η οθόνη, τότε μπορεί να είναι διαφορετικά τα αίτια.

near full mug near unlit candle and laptop
Inverter/Backlight

Καταρχάς σε ένα σκοτεινό δωμάτιο δείτε με ένα φακό αν η οθόνη λειτουργεί αλλά με πολύ λίγη φωτεινότητα. Θα πρέπει να δείτε έστω και αμυδρά κάποια γράμματα. Αν τα δείτε τότε ευθύνεται ο φωτισμός της οθόνης και μάλλον έχει καεί το inverter ή το backlight. Η οθόνη χρίζει επιδιόρθωσης με το κόστος των ανταλλακτικών να κυμαίνεται από 10-40 ευρώ (αναλόγως την οθόνη). Αν πρόκειται για οθόνη Desktop η οποία έχει μεγάλη παλαιότητα (>=5 χρόνια) το κόστος ανταλλακτικών μαζί με τα εργατικά ίσως ξεπεράσει τη πραγματική αξία της οθόνης, οπότε ίσως καλό είναι να σκεφτείτε την αγορά νέας. Βέβαια η αλλαγή του inverter δεν είναι κάτι το οποίο εξαιρετικά δύσκολο και ίσως μπορέσετε να το κάνετε μόνοι σας αν πιάνουν τα χέρια σας.

Καλώδιο/Πυκνωτής άλλη βλάβη

Αν δοκιμάσατε το κόλπο με το φακό και δεν είδατε κάτι, τότε δεν είναι το inverter ή κάποιο στοιχείο του φωτισμού της οθόνης. Είναι πιθανό η βλάβη να είναι κάτι εξαιρετικά απλό (όπως μια καλωδιοταινία ή ένας καμένος πυκνωτής). Σε αυτή τη περίπτωση η βλάβη κατά πάσα πιθανότητα θα έχει πιο μικρός κόστος, αλλά θα είναι πιο δύσκολο να την βρείτε και να την επισκευάσετε μόνοι σας.

Drivers

Υπάρχει μια μικρή πιθανότητα το πρόβλημα να σχετίζεται με τους drivers της κάρτας γραφικών. Εφόσον ο υπολογιστής δουλεύει με εξωτερική οθόνη ελέγξτε αν οι driver λειτουργού χωρίς πρόβλημα.

Αιτία: Κάρτα γραφικών/RAM/Ανάλυση

Αν στην περίπτωση που δοκιμάσατε σε εξωτερική οθόνη/τηλεόραση και εκεί υπήρχε μαύρο, τότε τα αίτια μπορεί να είναι αρκετά

Hard Reset

Ας τα πάρουμε ένα ένα. Το πρώτο που θα πρέπει να κάνετε είναι να δοκιμάσετε να κάνετε ένα hard reset στον υπολογιστή. Για να κάνετε το hard reset θα πρέπει σε

Aποσυνδέστε το καλώδιο από το τροφοδοτικό (αν είναι Laptop αποσυνδέστε και τη μπαταρία)
αφαιρέστε όλες τις συσκευές που είναι συνδεδεμένες σε αυτόν

Πατήστε και κρατήστε πατημένο το κουμπί Power για τουλάχιστον 15 δεύτερα

Επανασυνδέστε την τροφοδοσία ρεύματος και τις συσκευές που αποσυνδέσατε πριν και ξεκινήστε τον υπολογιστή

RAM

Αν το Hard Reset δεν έδωσε λύση τότε θα πρέπει να ελέγξετε τη μνήμη RAM. Αν πρόκειται για Desktop θα πρέπει να ανοίξετε το κουτί, ενώ αν είναι Laptop θα πρέπει να ανοίξετε το ειδικό καπάκι κάτω από το οποίο είναι η RAM.

Κακή επαφή

Το πρώτο που θα πρέπει να κοιτάξετε είναι αν γίνεται καλή επαφή στην/ις RAM. Βγάλτε με προσοχή όσες μνήμες RAM έχει το σύστημά σας και ξαναβάλτε τες στη θέση τους (reseat). Προσοχή τις μνήμες RAM θα πρέπει να τις πιάνετε πάντα από τα πλαϊνά και ποτέ από το κάτω μέρος.

white ceramic mug on wooden surface
Καμένη μνήμη

Υπάρχει δυστυχώς το ενδεχόμενο να σας έχει καεί κάποιο module μνήμης. Αν έχετε παραπάνω από ένα module μνήμης, μπορείτε να το ελέγξετε εύκολα δοκιμάζοντας εναλλάξ τα modules. Αν έχετε δυστυχώς μόνο ένα και δεν έχετε κάποιο άλλο εύκαιρο, τότε είναι λίγο δύσκολο να το επιβεβαιώσετε (εκτός και αν σας δώσει τους αντίστοιχους beep codes). Αν έχετε παραπάνω από ένα modules, η πιθανότητα να σας έχουν καεί όλα είναι πολύ πολύ μικρή.

mug beside MacBook
Κάρτα γραφικών

Ίσως το πιο πιθανό ενδεχόμενο όταν βλέπεται μαύρη οθόνη δυστυχώς είναι να έχει πρόβλημα η κάρτα γραφικών.

Αν η κάρτα γραφικών είναι εξωτερική υπάρχει μια μικρή πιθανότητα να έχει κουνηθεί και να μην κάνει καλή επαφή, οπότε δοκιμάστε να κάνετε reseat.

Αν παρόλο το reseat εξακολουθεί να έχει πρόβλημα τότε έχει πρόβλημα. Είναι αρκετά πιθανό να έχει καεί κάποιος πυκνωτής. Ο καμένος πυκνωτής [^1] φαίνεται εύκολα, καθώς είναι παραμορφωμένος. H αλλαγή καμένου πυκνωτή αν και δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολη, σίγουρα απαιτεί εμπειρία στις κολλήσεις.

Η αλλαγή καμένης εξωτερική κάρτας γραφικών είναι ακόμα πιο εύκολη και μπορεί να την κάνει ο καθένας (αν φυσικά υπάρχει η δυνατότητα).

Αν η κάρτα γραφικών είναι on-board, τότε τα πράγματα περιπλέκονται αρκετά. Αν ο υπολογιστής είναι Desktop, μπορείτε να βάλετε (αν δεν έχετε) μια εξωτερική κάρτα γραφικών, αν και θα δυσκολευτείτε λίγο. Ο λόγος είναι ότι η on-board κάρτα είναι επιλεγμένη είτε λειτουργεί είτε όχι. Οπότε θα πρέπει στα τυφλά να επιλέξετε στο BIOS τη εξωτερική κάρτα γραφικών.

Αν ο υπολογιστής είναι Laptop τότε δεν μπορείτε να βάλετε εξωτερική κάρτα γραφικών και θα πρέπει ή να την επιδιορθώσετε ή να αλλάξετε μητρική. Υπάρχει και η λύση της εξωτερικής κάρτας γραφικών με USB αλλά εκτός του ότι είναι κοστοβόρα έχει και κάποια άλλα μειονεκτήματα

Επεξεργαστής

Υπάρχει μια πιθανότητα να έχει καεί ή να μην κάνει καλή επαφή ο επεξεργαστής. Αν έχει συμβεί αυτό τότε ο υπολογιστής θα σας δώσει σίγουρα ηχητικά σήματα. Πάντως το να καεί ο επεξεργαστής χωρίς να έχετε κάνει κάτι ιδιαίτερο (πχ overclocking) είναι εξαιρετικά απίθανο. Οι επεξεργαστές είναι το πιο αξιόπιστο κομμάτι στον υπολογιστή.

white ceramic teacup beside the laptop
Πηγή: https://parts-for-laptop.gr/

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις