Αθήνα

°C

kairos icon

Δευτέρα

29

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Παπαγάλος… έκλεψε τα ακουστικά δημοσιογράφου στον αέρα (vid)
ΚΟΣΜΟΣ

Παπαγάλος… έκλεψε τα ακουστικά δημοσιογράφου στον αέρα (vid)

Το βίντεο της ημέρας

Viral έγινε το βίντεο που δείχνει παπαγάλο να κουρνιάζει στον ώμο ενός τηλεοπτικού ρεπόρτερ κατά τη διάρκεια μιας ζωντανής μετάδοσης για το έγκλημα και την ανασφάλεια – και στην συνέχεια του κλέβει το ακουστικό και… φεύγει! Ο Χιλιανός δημοσιογράφος Nicolas Krumm ενημέρωνε τους θεατές για μια διάρρηξη σπιτιού όταν το πουλί τον ξάφνιασε.

Κάποια στιγμή κατά την διάρκεια της σύνδεσης ο δημοσιογράφος φαινόταν να κάνει νόημα στον εικονολήπτη του για να βεβαιωθεί ότι εστίασε στον απροσδόκητο καλεσμένο.

Ωστόσο δευτερόλεπτα αργότερα, ο παπαγάλος αποφάσισε ότι… ήθελε το ακουστικό του Nicolas και το έβγαλε από το αριστερό του αυτί.

Ο έκπληκτος δημοσιογράφος, που εργάζεται για την Chilevision, προσπάθησε να το πιάσει, αλλά ήταν πολύ αργός και το πουλί εξαφανίστηκε με το… έπαθλό του! Όπως ήταν φυσικό το βίντεο έγινε viral.

Δέκα πράγματα για να γνωρίσεις καλύτερα τους παπαγάλους

Υπάρχουν τόσα πολλά και διαφορετικά θέματα που θέλουμε να ξέρουμε για τους υπέροχους παπαγάλους αλλά θα ξεκινήσουμε με τα δέκα πιο γνωστά χαρακτηριστικά τους, που βρήκαμε στο pet2u.gr.

Έχουν ανεστραμμένη αίσθηση γεύσης

Οι γευστικοί τους αδένες βρίσκονται στο πίσω μέρος του φάρυγγα τους αλλά διαθέτουν γευστικούς κάλυκες και στον ουρανίσκο τους.

Έχουν χρωστική ουσία στο φτέρωμά τους

Οι παπαγάλοι είναι το μόνο αποδεδειγμένο είδος που παράγει μια ανθεκτική στα βακτήρια χρωστική ουσία και αυτή βρίσκεται, πού αλλού, στα έντονα χρωματισμένο φτερά τους.

orange parrot
Μπορούν να ζήσουν παραπάνω από τους ανθρώπους

Ανάλογα με το είδος τους οι παπαγάλοι έχουν διαφορετικά προσδόκιμα ζωής. Όσο μεγαλύτεροι σε μέγεθος, τόσο πιο πιο πολλά χρόνια ζούν.  Οι Μακάο φθάνουν  μέχρι και τα 90 χρόνια ζωής, με πολύ αγάπη και φροντίδα φυσικά από τον φροντιστή τους.

Τα σαγόνια τους είναι ιδιαίτερα καλοσχεδιασμένα και ικανά

Όταν λέμε σαν άνθρωποι ότι θα δαγκώσουμε κάτι, εννοούμε ότι πρακτικά θα μετακινήσουμε την κάτω γνάθο μας για να το επιτύχουμε. Σε αντιθέση με εμάς, οι περισσότεροι παπαγάλοι είναι ικανοί να κινούν τόσο την κάτω όσο και την άνω γνάθο τους λόγω της δομής αρθρωτού ράμφους που διαθέτουν.

Ποικίλουν σε μεγέθη

Υπάρχουν για κάθε γούστο. Από extra small έως extra large, όπως ο τεράστιος Υάκινθος Μακάο (Hyancinth Macaw) που φτάνει το 1 μέτρο μήκος, είναι ιδιαίτερα ευφυής και έχει έντονη προσωπικότητα.

Γεννιούνται στο…απόλυτο σκοτάδι

Για την ακρίβεια, τις δύο πρώτες εβδομάδες της ζωής τους δεν ανοίγουν τα μάτια τους. Παρόλα αυτά την περίοδο εκείνη έχουν ιδιαίτερα οξυμένη αντίληψη του περιβάλλοντος γύρω τους χρησιμοποιώντας τις υπόλοιπες αισθήσεις τους.

close up of a yellow and blue macaw
Πανδαιμόνιο ή στα αγγλικά pandemonium είναι η λέξη που περιγράφει το σμήνος τους

Οι σκύλοι σχηματίζουν αγέλη, τα πρόβατα κοπάδι, κάποια πτηνά σμήνος αλλά οι παπαγάλοι «έρχονται» σε πανδαιμόνιο!

Και το γένος αυτού;

Δεν είναι εύκολο να διακρίνεις το γένος ενός παπαγάλου, με ελάχιστα είδη να αποτελούν εξαίρεση. Συνήθως πρέπει ο παπαγάλος να επισκεφτεί τον κτηνίατρο ή κάποιον ειδικό για να μάθουμε εαν είναι αρσενικός ή θηλυκός.

Οι πολυλογάδες δεν έχουν φωνητικές χορδές

Αν και φημίζονται για το πόσο «ομιλητικοί» μπορεί να είναι, οι παπαγάλοι δεν έχουν φωνητικές χορδές αλλά παράγουν ήχους ελέγχοντας του μύες στο λαιμό τους και τη ροή του αέρα που μπαίνει και βγαίνει στους πνεύμονες τους.

Ανήκουν στα πτηνά που έχουν ζυγοδακτυλία

Και αυτός είναι και ένας από τους λόγους που είναι τόσο επιδέξιοι με τα πόδια τους, έχοντας δυνατή λαβή και ακριβή χειρισμό. Οι 4 δάκτυλοι των ποδιών τους χωρίζονται σε ζεύγη. Ο 2ος και ο 3ος κατευθύνονται προς τα εμπρός ενώ ο 1ος και ο 4ος προς τα πίσω. Η διάταξη αυτή ευνοεί γενικότερα τη στήριξη σε κάθετες επιφάνειες. Παρόμοια πόδια έχουν κάποιες κουκουβάγιες, ενώ, σε αντίθεση, τα αρπακτικά πτηνά, όπως τα γεράκια και οι αετοί, έχουν ανισοδακτυλία, με τρεις δάκτυλους μπροστά και μόνο έναν προς τα πίσω.

blue yellow and orange macaw
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις