Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

26

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Πρωτάθλημα χαστουκιών: «Λες και οι 13χρονοι εφηύραν ένα άθλημα»
ΚΟΣΜΟΣ

Πρωτάθλημα χαστουκιών: «Λες και οι 13χρονοι εφηύραν ένα άθλημα»

Πρωτάθλημα χαστουκιών: Ετοιμάζεται πρωτάθλημα

Ο πολυσυζητημένος πρόεδρος του UFC (Ultimate Fighting Championship), Dana White, έχει δώσει το «πράσινο φως» για ένα νέο εγχείρημα, το Power Slap League, ένα πρωτάθλημα… χαστουκιών δηλαδή. Αν και πολλά παραμένουν αβέβαια σχετικά με το νέο πρωτάθλημα, το slap fighting είναι λίγο πολύ αυτό που ακούγεται: δύο άτομα στέκονται αντιμέτωποι και χτυπάνε εναλλάξ ο ένας τον άλλον στο πλάι του κεφαλιού με ένα ανοιχτό χέρι. Η αθλητική επιτροπή της πολιτείας της Νεβάδα ψήφισε την περασμένη εβδομάδα στο Λας Βέγκας -μια πόλη γνωστή για τις προσεκτικά μελετημένες αποφάσεις της- να επιβλέπει το πρωτάθλημα χαστουκομαχίας.

Τα φετινά βίντεο από έναν διαγωνισμό, το Slap Fighting Championship, δείχνουν μερικές αρκετά βίαιες επαφές χέρι με πρόσωπο, ενώ ο αποδέκτης απλά στέκεται και το δέχεται. Ορισμένα χτυπήματα οδηγούν σε νοκ άουτ, όπως αναφέρει ο Guardian.

Κανόνες ασφαλείας

Ο Χάντερ Κάμπελ, επικεφαλής των επιχειρήσεων του UFC, δήλωσε ότι η ομάδα του πέρασε έναν χρόνο δουλεύοντας με τους αξιωματούχους της επιτροπής για να αναπτύξει κανόνες για το πρωτάθλημα που βασίζονται σε εκείνους των μικτών πολεμικών τεχνών (ΜΜΑ). «Είχε νόημα να πάμε προς την κατεύθυνση της ρύθμισης πριν από την έναρξη του αθλήματος, για όλους τους προφανείς λόγους – Νο 1, την υγεία και την ασφάλεια των αγωνιομένων», δήλωσε στο ESPN. Οι κανόνες ασφαλείας θα περιλαμβάνουν απαιτήσεις για προστατευτικό εξοπλισμό, όπως προστατευτικά στόματος και ωτοασπίδες, και κανονισμούς σχετικά με το ποια μέρη του προσώπου μπορούν να χτυπηθούν. Ο Κάμπελ και οι αξιωματούχοι ζήτησαν επίσης εξετάσεις αίματος, σαρώσεις εγκεφάλου και ιατρικό προσωπικό επί τόπου.

Σοβαρές επιφυλάξεις για το πρωτάθλημα χαστουκιών

Αλλά ακόμη και οι λάτρεις του ΜΜΑ φαίνεται να έχουν σοβαρές επιφυλάξεις. Η κύρια ανησυχία: «Είναι όλα επίθεση και καθόλου άμυνα», γράφει ο Τρεντ Ρέινσμιθ στην ιστοσελίδα ειδήσεων του UFC Bloody Elbow. «Είναι σύνηθες να βλέπουμε αγωνιζόμενους με βαριά διάσειση ή να πέφτουν εντελώς αναίσθητοι από τα χτυπήματα». Στο Substack the Fighting Life, ο δημοσιογράφος Ben Fowlkes περιγράφει το άθλημα ως «αυτό που θα παίρνατε αν αφήνατε 13χρονα αγόρια να εφεύρουν ένα νέο άθλημα».

Στο Twitter, ο Luke Thomas, αναλυτής μαχητικών αθλημάτων για το CBS, έγραψε: «Αν το μποξ είναι να χτυπάς και να μη χτυπιέσαι, το slap fighting είναι κάπως το αντίθετο, όπου το να χτυπιέσαι είναι ειδικά κανονισμένο και γίνεται χωρίς εμπόδια. Η επιτροπή της Νεβάδα είναι αρκετά ξεδιάντροπη». Ο Simon Samano της USA Today έγραψε: «Θα μπορούσε κάλλιστα να κλωτσάει ο ένας τον άλλον στα καρύδια».

Αυξήθηκαν σε δημοτικότητα τις πρώτες μέρες της πανδημίας

Οι μάχες με χαστούκια υπάρχουν σε διάφορες μορφές εδώ και χρόνια -διακωμωδούνταν στο Fox Sports ήδη από τις αρχές της δεκαετίας του 2000. Αλλά αυξήθηκαν σε δημοτικότητα τις πρώτες μέρες της πανδημίας, με τη βοήθεια των viral βίντεο. Πέρυσι, ένας Πολωνός αθλητής, ο Artur «Waluś» Walczak, τέθηκε νοκ άουτ αρκετές φορές σε μια εκδήλωση του Οκτωβρίου και πέθανε τον επόμενο μήνα στο νοσοκομείο, αφού είχε εισέλθει σε τεχνητό κώμα, σημειώνει ο Ρέινσμιθ.

Ο ίδιος ο White έχει γίνει αντικείμενο πολλών αντιπαραθέσεων. Έχει πει στους μαχητές που ανησυχούν για τις αμοιβές του UFC να «το βουλώσουν και να αγωνιστούν» και υποστήριξε την απόφαση της οργάνωσης να παρουσιάσει τον πρώην παίκτη του NFL Γκρεγκ Χάρντι, ο οποίος είχε καταδικαστεί για ενδοοικογενειακή βία, αν και οι κατηγορίες απαλείφθηκαν μετά από έφεση. Είναι ένθερμος υποστηρικτής του Ντόναλντ Τραμπ και μίλησε στο εθνικό συνέδριο των Ρεπουμπλικανών το 2016. Ο Κάμπελ δήλωσε ότι η Power Slap League ελπίζει να έχει έναν «σημαντικό τηλεοπτικό συνεργάτη» μέχρι το τέλος του έτους. Δεν έχει αποφασιστεί ακόμη πότε θα ξεκινήσουν τα χαστούκια.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις