Αθήνα

°C

kairos icon

Κυριακή

05

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / PLUS / Τηγανητές πατάτες θερμίδες: Αλήθεια, πόσο παχαίνουν;
PLUS

Τηγανητές πατάτες θερμίδες: Αλήθεια, πόσο παχαίνουν;

Τηγανητές πατάτες θερμίδες: Σοκ!

Οι πατάτες είναι το αγαπημένο φαγητό μικρών και μεγάλων. Είναι ένα πιάτο που μπορείς να συνοδεύσει σχεδόν κάθε γεύμα: τη μπριζόλα, το μπιφτέκι, το κοτόπουλο, τα αυγά, το σουβλάκι κ.α. Είναι όμως υγιεινές; Το τηγάνισμα θεωρείται ο πιο ανθυγιεινός τρόπος μαγειρέματος καθώς, αναπτύσσεται υψηλή θερμοκρασία 175-200 οC. Με τον τρόπο αυτό μαγειρέματος καταστρέφεται μεγάλο μέρος των αντιοξειδωτικών και των βιταμινών συγκριτικά με το βράσιμο. Καθώς το μέσο που χρησιμοποιείται είναι το λίπος, και συνήθως κακής ποιότητας λίπος, το ποσό της λιπαρής ύλης που απορροφάται εξαρτάται από τον τρόπο τηγανίσματος αλλά, και από το μέγεθος των κομματιών του τροφίμου που τηγανίζεται.

Καλό θα είναι, όταν θελήσουμε να τηγανίσουμε πατάτες, αυτές να είναι χοντροκομμένες καθώς απορροφούν τη μισή ποσότητα σε λίπος απ’ ότι οι λεπτοκομμένες ή τα τσιπς, ενώ χρησιμοποιώντας απορροφητικό χαρτί, απομακρύνεται ακόμη περισσότερη ποσότητα λαδιού. Καλό θα είναι, το λάδι που θα χρησιμοποιείται στο τηγάνισμα να είναι ελαιόλαδο. Το ελαιόλαδο, λόγω της σύστασής του, δεν οξειδώνεται όσο τα υπόλοιπα λάδια και, αντέχει στις πολύ υψηλές θερμοκρασίες του τηγανίσματος (πάνω από 180° C). Επομένως, δεν παράγονται τα διάφορα ανεπιθύμητα παραπροϊόντα του τηγανίσματος. Βέβαια, κατά το τηγάνισμα τα αντιοξειδωτικά του ελαιόλαδου, χάνονται σε μεγάλο βαθμό.

Τώρα όσον αφορά τα πάχη μας… 10 πατάτες τηγανητές αντιστοιχούν σε 215 θερμίδες. Για να κάψετε τις θερμίδες θα πρέπει να κάνετε γρήγορο βάδισμα για 43 λεπτά!

potato fries and sliced potato on white ceramic plate
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις