Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

03

Δεκεμβρίου 2022

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Τσίπρας ANT1 Live: Η συνέντευξη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στο “Καλημέρα Ελλάδα”
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας ANT1 Live: Η συνέντευξη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στο “Καλημέρα Ελλάδα”

Τσίπρας ANT1 Live: Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης παραδέχθηκε ότι κρίνεται με άλλα κριτήρια από τον ελληνικό λαό

Συνέντευξη στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του ΑΝΤ1 παραχωρεί αυτή την ώρα ο Αλέξης Τσίπρας. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία περιέγραψε με τα μελανότερα χρώματα την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας. Επέρριψε την ευθύνη στην κυβέρνηση για τη διαχείριση της κρίσης. Μίλησε για ένα μοντέλο επιδότησης της αισχροκέρδειας, στράφηκε κατά της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ και της μη ρύθμισης της αγοράς ενέργειας. Ζήτησε να ακολουθηθεί το ιβηρικό μοντέλο, της αποσύνδεσης δηλαδή της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος από την τιμή του φυσικού αερίου.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης παραδέχθηκε ότι κρίνεται με άλλα κριτήρια από τον ελληνικό λαό γιατί έχει κυβερνήσει και ξέρει ότι κρίνεται κι από τις αγορές. Υπογράμμισε πως στη ΔΕΘ δεσμεύτηκε πως θα ξεριζώσει τα κλεφτόδεντρα. “Η παράταξη που μας έβαλε στα μνημόνια μάς κατηγορεί πως θα φέρουμε μνημόνιο”. Υποστήριξε πως η δική του κυβέρνηση μείωσε τις κοινωνικές ανισότητες, ενώ η κυβέρνηση Μητσοτάκη κάνει τους πλούσιους πλουσιότερους και τη μεσαία τάξη φτωχή. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ στάθηκε και στο Ταμείο Ανάκαμψης και στον αποκλεισμό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων από αυτό.

Σημείωσε, επίσης, πως η κυβέρνηση κρατά το τέλος επιτηδεύματος, αν και παραδέχθηκε ότι η κυβέρνηση έχει μειώσει φόρους. “Αδόκιμη η σύγκριση της μνημονιακής περιόδου με τη σημερινή. Αν είχα να μοιράσω 50 δισ. ευρώ κι όχι να μαζέψω 37 δισ. ευρώ θα έβγαινα για πάντα πρωθυπουργός. Πού πήγαν τα 50 δισ. ευρώ που έδωσε η σημερινή κυβέρνηση; Όχι, πάντως, στους μικρομεσαίους”. Ο κ. Τσίπρας, επίσης, παραδέχθηκε ότι αν γίνονταν εκλογές το καλοκαίρι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα ήταν πρώτο κόμμα.

Για τις εκλογές με την απλή αναλογική, επισήμανε πως θα είναι οι πρώτες βαθιά δημοκρατικές εκλογές στη χώρα.

“Η νέα μεγάλη αλλαγή θα είναι οι συνεργασίες που θα προκύψουν. Αβεβαιότητα κι αστάθεια δεν είναι κυβερνήσεις που εκφράζουν πάνω από το 50% του ελληνικού λαού. Μόνο αν κυβερνήσει με τον Κυριάκο Βελόπουλο θα μπορούσε να είναι ξανά πρωθυπουργός ο κ. Μητσοτάκης, δηλαδή με το ιταλικό μοντέλο Μελόνι”. “Τόσο για πρακτικούς όσο και για ηθικούς λόγους δεν διεκδικώ κυβέρνηση των ηττημένων, αλλά των νικητών. Διεκδικώ ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι πρώτο κόμμα και με διαφορά για να διαμορφώσει μια κυβέρνηση συνεργασίας με τις προοδευτικές δυνάμεις κι όχι δεύτερες εκλογές”.

Σε σχέση με το ποιος θα είναι πρωθυπουργός, ανάφερε με νόημα πως αυτόν τον εκλέγει ο λαός κι όχι οι παρακάμαρες, απαντώντας και στα όσα έχει πει ο Νίκος Ανδρουλάκης περί τρίτου προσώπου στην πρωθυπουργία. Όσον αφορά τα ελληνοτουρκικά, ο κ. Τσίπρας μίλησε για την ανάγκη ενός αρραγούς εθνικού μετώπου, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν μπορεί να ασκείται κριτική σε μια εξωτερική πολιτική που είναι επικίνδυνη.

“Θέλω μια εξωτερική πολιτική με αρχή, μέση και τέλος. Δεν φτάνει να δηλώνουμε τα αυτονόητα περί εθνικής κυριαρχίας. Πρέπει να μιλάμε και για τα κυριαρχικά μας δικαιώματα”. Ο πρώην πρωθυπουργός στάθηκε κατά της αποστολής πολεμικού υλικού στην Ουκρανία και της επ’ αόριστον ανανέωσης της αμυντικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ. Υπενθύμισε τις κυρώσεις που είχε επιτύχει σε βάρος της Τουρκίας, αλλά και το χαρτί του βέτο στην τελωνειακή σύνδεσή της με την ΕΕ.

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις