Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

07

Δεκεμβρίου 2022

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Ελληνοτουρκικά – Δένδιας: «Η Ελλάδα θα υπερασπιστεί τα νόμιμα συμφέροντά της εφόσον παραστεί ανάγκη»
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ελληνοτουρκικά – Δένδιας: «Η Ελλάδα θα υπερασπιστεί τα νόμιμα συμφέροντά της εφόσον παραστεί ανάγκη»

Ελληνοτουρκικά - Δένδιας: Η απάντηση του ΥΠΕΞ στην Τουρκία

Απάντηση στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας έδωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας αλλά και οι ΗΠΑ . Σε ανακοίνωσή του, μετά τα όσα ανακοίνωσε η Άγκυρα, το ΥΠΕΞ επισημαίνει πως η Τουρκία «έχει κάθε δικαίωμα να υπερασπίζεται με κάθε νόμιμο μέσο τα συμφέροντά της, υπό τη βασική αίρεση ότι αποδέχεται τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου», ωστόσο δεν έχει κανένα δικαίωμα να παραβιάζει κατάφωρα το Διεθνές Δίκαιο και να απειλεί την Ελλάδα με πόλεμο. «Η Ελλάδα δεν προβάλει καμία διεκδίκηση έναντι της Τουρκίας. Θα υπερασπιστεί, όμως, τα νόμιμα συμφέροντα και δικαιώματά της εφόσον παραστεί η ανάγκη» καταλήγει στην ανακοίνωσή του το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.

Αναλυτικά η απάντηση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών:

«Η Τουρκία έχει κάθε δικαίωμα να υπερασπίζεται με κάθε νόμιμο μέσο τα συμφέροντά της, υπό την βασική αίρεση ότι αποδέχεται τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου.

Δεν έχει, όμως, κανένα δικαίωμα να παραβιάζει κατάφωρα το Διεθνές Δίκαιο και να απειλεί την Ελλάδα με πόλεμο (casus belli).

Η Ελλάδα δεν προβάλει καμία διεκδίκηση έναντι της Τουρκίας.

Τάσσεται υπέρ του διαλόγου στη βάση του Διεθνούς Δικαίου.

Θα υπερασπιστεί, όμως, τα νόμιμα συμφέροντα και δικαιώματά της εφόσον παραστεί η ανάγκη.»

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Η κυριαρχία της Ελλάδας στα νησιά δεν αμφισβητείται

Ηχηρή εξάλλου ήταν και η νέα απάντηση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην Άγκυρα. Ερωτηθείς σχετικά ο εκπρόσωπος του Αμερικανικού ΥΠΕΞ «Η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών πρέπει να γίνονται σεβαστές και να προστατεύονται. Η κυριαρχία της Ελλάδας σε αυτά τα νησιά δεν αμφισβητείται» είπε ο Νεντ Πράις, εκπρόσωπος του αμερικανικού Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού ΥΠΕΞ πρόσθεσε: «Συνεχίζουμε να ενθαρρύνουμε όλες τις πλευρές, την Τουρκία και την Ελλάδα στην προκειμένη περίπτωση, να συνεργαστούν για τη διατήρηση της ειρήνης και ασφάλειας στην περιοχή και για τη διπλωματική επίλυση των διαφορών τους. Αλλά καλούμε όλες τις χώρες, συμπεριλαμβανομένων και των συμμάχων μας, να σέβονται την εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία και να αποφεύγουν ενέργειες που μπορεί να κλιμακώνουν την ένταση».

Το ίδιο μήνυμα εξάλλου είχε στείλει και χθες το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών προς την Τουρκία. Σημειώνεται ότι η Άγκυρα, μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας υπό τον Ερντογάν, είχε αφήσει σαφείς αιχμές κατά της Ελλάδος αλλά και των συμμάχων της, ιδίως των ΗΠΑ. «Οι κύκλοι που ενθαρρύνουν την Ελλάδα να εξοπλίσει τα νησιά με μη στρατιωτικό καθεστώς, καλούνται να επιστρέψουν στην κοινή λογική», σημειώνει το ανακοινωθέν που εκδόθηκε ενώ επαναλαμβάνονται οι απειλές κατά τις Ελλάδος.

Ερντογάν σε ΗΠΑ: Απαράδεκτο να στέλνουν εξοπλισμό στα νησιά

Μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε συνέντευξή του στο CNN Turk το επανέλαβε κατονομάζοντας ανοικτά τις ΗΠΑ: «Οι ΗΠΑ δεν ενεργούν δίκαια μεταξύ των χωρών με τις οποίες είναι στο ΝΑΤΟ. Είναι απαράδεκτο για τις ΗΠΑ να στέλνουν τέτοια όπλα, οχήματα και εξοπλισμό αε αυτά τα νησιά», δήλωσε αναφερόμενος στα νησιά που πρέπει – κατά την Τουρκία – να είναι αποστρατιωτικοποιημένα.

«Η Ελλάδα είναι μια χώρα με την οποία είμαστε στο ΝΑΤΟ, αλλά εμείς είμαστε στο top 5 του ΝΑΤΟ. Είμαστε μια χώρα που είναι τόσο σημαντική για τη Συμμαχία, τόσο με τις πληρωμές που κάνουμε, όσο και με τις χερσαίες δυνάμεις. Κάναμε τις απαραίτητες προειδοποιήσεις σε Αμερική και Ελλάδα μέσω του Υπουργείου Εξωτερικών. Δεν θα βρείτε σύμμαχο σαν την Τουρκία». Επανέλαβε δε την αξίωση πως «είναι επιτακτική ανάγκη να αποστρατιωτικοποιηθούν τα νησιά. Σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λωζάνης, τα νησιά αυτά υπόκεινται σε ειδικό καθεστώς. Η προσδοκία μας από τις ΗΠΑ είναι να μην υπολογίσουν λάθος την Ελλάδα».

Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας Τουρκίας: Εγκαλεί την Ελλάδα για προκλητικές ενέργειες

Στην τετράωρη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας, υπό τον Ταγίπ Ερντογάν, υιοθετήθηκαν προκλητικοί τόνοι ξανά, έναντι της Ελλάδος και των συμμάχων της. «Η Τουρκία δεν θα διστάσει να χρησιμοποιήσει όλα τα νόμιμα μέσα και εργαλεία για την προστασία των συμφερόντων του τουρκικού λαού απέναντι στις προκλητικές ενέργειες της Ελλάδας», τονίζεται χαρακτηριστικά σε ανακοινωθέν μετά το πέρας του συμβουλίου. Επίσης, έγινε λόγος για «προκλητικές ενέργειες της Ελλάδας, η οποία δεν έχει εγκαταλείψει τις παράνομες πρακτικές της, παρά τις εκκλήσεις μας να συμμορφωθεί με το Διεθνές Δίκαιο» και οι οποίες «έχουν πρόσφατα συζητηθεί διεξοδικά».

«Οι κύκλοι που ενθαρρύνουν την Ελλάδα να εξοπλίσει τα νησιά με μη στρατιωτικό καθεστώς καλούνται να επιστρέψουν στην κοινή λογική», σημειώνει ακόμη το ανακοινωθέν. Στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας της Τουρκίας υπογραμμίστηκε πως στο πλαίσιο των κινήσεων υπεράσπισης των δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων, που «θα συνεχιστούν με αποφασιστικότητα», όλες οι χώρες θα κληθούν να αναγνωρίσουν την ανεξαρτησία της ΤΔΒΚ. Η Τουρκία κάλεσε επίσης τις ΗΠΑ να ανακαλέσουν την απόφασή τους σχετικά με την άρση του εμπάργκο όπλων στην ελληνοκυπριακή διοίκηση, η οποία, σύμφωνα με το ανακοινωθέν: «Αντίκειται στο πνεύμα της συμμαχίας».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις