Αθήνα

°C

kairos icon

Δευτέρα

05

Δεκεμβρίου 2022

alphafreepress.gr / PLUS / Πατάτες στην κατάψυξη: Πώς συντηρούνται
PLUS

Πατάτες στην κατάψυξη: Πώς συντηρούνται

Πατάτες στην κατάψυξη: Αγαπημένες, λατρεμένες πατάτες

Οι πατάτες καταναλώνονται εύκολα και γρήγορα, αλλά αν θέλουμε να τις συντηρήσουμε για μεγάλο χρονικό διάστημα, τι κάνουμε; Μπορούμε να τις βάλουμε στην κατάψυξη, ώστε να κρατήσουν για μήνες; Οι πατάτες μπαίνουν στην κατάψυξη αλλά για να συντηρηθούν σωστά είναι καλύτερο να τις κόψουμε και να τις βράσουμε. Οπότε η διαδικασία είναι λίγο χρονοβόρα. Επειδή οι πατάτες αποτελούνται κατά 80% από νερό, το βράσιμο σε νερό τις βοηθά να διατηρήσουν τη γεύση και την υφή τους όταν καταψυχθούν.

Τι πατάτες βάζουμε στην κατάψυξη

Προτιμούμε να καταψύχουμε πατάτες που μόλις έχουμε αγοράσει, ώστε να είναι πιο φρέσκες. Αν είναι πιο μαλακές, αν έχουν αρχίσει να βγάζουν βλαστούς, τότε είναι καλύτερο να μην τις επιλέξουμε.

Κόβουμε τις πατάτες στα σχήματα που επιθυμούμε

Το κόψιμο είναι πολύ σημαντικό για τη μετέπειτα χρήση της πατάτας. Αν τις θέλουμε για τηγανητές, θα επιλέξουμε να τις κόψουμε μακρόστενες ή στρογγυλές. Αν τις θέλουμε για ψητές, το πάχος θα είναι μεγαλύτερο. Αν δεν είμαστε σίγουροι για το πώς θα χρησιμοποιήσουμε τις κατεψυγμένες πατάτες, τότε τις κόβουμε είτε στη μέση είτε στα τέσσερα.
Σε όλες τις περιπτώσεις, καταψύχουμε τις πατάτες χωρίς τη φλούδα τους.

Βράζουμε τις πατάτες

Βάζουμε νερό σε μια μεγάλη κατσαρόλα και αφού βράσει, ρίχνουμε μέσα τις πατάτες που θέλουμε να καταψύξουμε. Τις αφήνουμε να βράσουν για λίγο, όχι να μαγειρευτούν. Πόσο; Αυτό εξαρτάται από το μέγεθός τους. Υπολογίζουμε 3-5’ για τα μικρότερα μεγέθη και 4-7’ για τα μεγαλύτερα.

Στεγνώνουμε

Τις στραγγίζουμε καλά σε σουρωτήρι και πάνω σε χαρτί κουζίνας για να απομακρύνουμε την υγρασία. Στη συνέχεια, αφού έχουν κρυώσει εντελώς, τις τοποθετούμε σε μια μεγάλη λαμαρίνα (όπου έχουμε στρώσει καλύτερα και λαδόκολλα), τις απλώνουμε καλά, ώστε να μην ακουμπάει η μια την άλλη και τις καταψύχουμε για 6-12 ώρες, έως ότου κάθε κομμάτι παγώσει εντελώς.

Η τελική αποθήκευση

Αφού κάθε ξεχωριστό κομμάτι έχει παγώσει καλά, τότε μπορούμε να τα συσκευάσουμε όλα μαζί είτε σε αεροστεγές σκέυος είτε σε ειδική σακούλα. Τα διατηρούμε στην κατάψυξη έως και 3 μήνες.

www.olivemagazine.gr

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις