Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

26

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Κυκλώματα διακινητών: Έτσι τους φέρνουν από την Τουρκία στην Ελλάδα – Βίντεο ντοκουμέντο
ΕΛΛΑΔΑ

Κυκλώματα διακινητών: Έτσι τους φέρνουν από την Τουρκία στην Ελλάδα – Βίντεο ντοκουμέντο

Κυκλώματα διακινητών: Τελικός προορισμός των παράτυπων μεταναστών η Γερμανία

Από την Κωνσταντινούπολη, οδικώς στην Αδριανούπολη και στη συνέχεια σε δασώδη περιοχή της Τουρκίας, πλησίον των συνόρων με την Ελλάδα. Επόμενο στάδιο για τους παράτυπους μετανάστες, η διακίνησή τους με φουσκωτές βάρκες, μέσω του Ποταμού Εβρου σε ελληνικό έδαφος.

Του Πέτρου Καρσιώτη

Το δρομολόγιο της υπομονής και των κακουχιών περιλάμβανε υποχρεωτική διανυκτέρευση σε δασώδη περιοχή και εν συνεχεία μεταφορά τους σε διαμέρισμα της Θεσσαλονίκης. Εκεί οι σκληροί διακινητές του βιντεοσκοπούσαν κι έστελναν τα βίντεο στα ηγετικά μέλη του κυκλώματος στην Τουρκία ως αποδεικτικό υλικό για την καταβολή Με την άφιξη των μεταναστών στο ανωτέρω διαμέρισμα, οι διακινητές τους βιντεοσκοπούσαν και χρησιμοποιούσαν το βίντεο ως αποδεικτικό υλικό για την «απασφάλιση» και καταβολή μέρους των συμφωνηθέντων χρημάτων.

Όλη αυτή η διαδρομή παρουσιάζεται σε βίντεο- ντοκουμέντο της Ελληνικής Αστυνομίας, με ανάγλυφη αποτύπωση της διαδρομής των κυκλωμάτων διακίνησης και εκμετάλλευσης της ανθρώπινης αγωνίας. Στην Αθήνα, όπου έφθαναν στη συνέχεια οι διακινούμενοι συνελήφθη Ιρακινός, βασικό μέλος του κυκλώματος, ο οποίος είχε στοιβάξει δύο παιδιά 9 και 11 ετών στο χώρο των αποσκευών του οχήματος.

Τελικός προορισμός η Γερμανία

Τελικός προορισμός των παράτυπων μεταναστών η Γερμανία, με ταξιδιωτικά έγγραφα που εξασφάλιζε η εγκληματική οργάνωση έναντι αδρής αμοιβής. Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση σε αστυνομική επιχείρηση, που πραγματοποιήθηκε στην περιοχή της Νέας Χαλκηδόνας,  συνελήφθη ο προαναφερθείς 41χρονος  Ιρακινός,  για διευκόλυνση εισόδου από το ελληνικό έδαφος εκ κερδοσκοπίας, μεταφορά και διευκόλυνση αλλοδαπών στο εσωτερικό και εξασφάλιση καταλύματος για απόκρυψη κατ’ εξακολούθηση.

Μετά τη καταγραφή τους, οδηγήθηκαν σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, για την παραμονή οικογενειών και ανήλικων μεταναστών, της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Αττικής. Ειδικότερα, λέει η Αστυνομία ο 41χρονος κατελήφθη να μεταφέρει με το επιχειρησιακό του αυτοκίνητο 7 μετανάστες, μεταξύ των οποίων και 3 ανήλικους.

Στη συνέχεια αναλύεται ο τρόπος δράσης και μεταφοράς του κυκλώματος:

«Οι παράνομες διακινήσεις πραγματοποιούνταν κλιμακωτά, με ενδιάμεσα στάδια και τελικό προορισμό στην Αθήνα.

Ακολούθως, διοργάνωναν δευτερεύουσες διακινήσεις των μεταναστών με προορισμό τη Γερμανία.

Από 4.000 έως και 6.000 ευρώ το άτομο

Οι διακινητές χρέωναν τους υπό προώθηση μετανάστες χρηματικά ποσά τα οποία κυμαίνονταν από -4.000 έως και 6.000 ευρώ το άτομο. Οι μετανάστες κατέβαλλαν – «ασφάλιζαν» το συμφωνηθέν χρηματικό πόσο σε παράνομο γραφείο συναλλαγών με τη μέθοδο «HAWAL Α», που βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη. Με την ασφάλιση των χρημάτων, οι μετανάστες μεταφέρονταν οδικώς από τη Κωνσταντινούπολη, στην Αδριανούπολη και έπειτα σε δασώδη περιοχή της Τουρκίας, πλησίον των συνόρων με την Ελλάδα. Στη συνέχεια, το κύκλωμα διακινούσε σε μικρές ομάδες τους μετανάστες με φουσκωτές βάρκες μέσω του ποταμού Έβρου σε ελληνικό έδαφος.

Οι μετανάστες κρύβονταν σε δασώδη περιοχή για μία με δύο ημέρες, όπου τους παραλάμβαναν οι διακινητές με διαφορετικά οχήματα και τους μετέφεραν σε διαμέρισμα στη περιοχή της Θεσσαλονίκης. Με την άφιξη των μεταναστών στο ανωτέρω διαμέρισμα, οι διακινητές τους βιντεοσκοπούσαν και χρησιμοποιούσαν το βίντεο ως αποδεικτικό υλικό για την «απασφάλιση» και καταβολή μέρος των συμφωνηθέντων χρημάτων. Στο διαμέρισμα της Θεσσαλονίκης, οι μετανάστες διέμεναν μία με δύο ημέρες μέχρι την σταδιακή περεταίρω προώθησή τους στην Αθήνα».

Ο ρόλος του Ιρακινού

Το στάδιο της προώθησης τους στην Αθήνα φέρεται πως είχε αναλάβει αποκλειστικά ο 41χρονος Ιρακινός, ο οποίος χρησιμοποιούσε αυτοκίνητο ιδιοκτησίας του για τη μεταφορά των μεταναστών. «Λίγο πριν την άφιξη στην Αθήνα, βιντεοσκοπούσε τους μετανάστες και έστελνε το βίντεο στους συνεργούς του στην Τουρκία, ώστε να «απασφαλιστούν» και να καταβληθούν σύμφωνα με τη μέθοδο « HAWALA » και τα υπόλοιπα χρήματα».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις