Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

26

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Eπένδυση Google Ελλάδα: Αναλυτικό σχέδιο
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Eπένδυση Google Ελλάδα: Αναλυτικό σχέδιο

Μεγάλη επένδυση της Google στην Ελλάδα: Τι περιλαμβάνει το ογκώδες σχέδιο της εταιρείας κολοσσού

Οι ανακοινώσεις θα γίνουν την ερχόμενη Πέμπτη, από την πρόεδρο της Google Cloud International Άντερ Φοξ- Μάρτιν και την πρόεδρο νοτιοανατολικής Ευρώπης της Google, Πέγκυ Αντωνάκου, παρουσία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη. Ο κολοσσός της τεχνολογίας αναμένεται να ανακοινώσει επένδυση για τη δημιουργία data center στην Ελλάδα, σύμφωνα με πληροφορίες της «Ναυτεμπορικής». Η εξέλιξη αυτή έρχεται μετά τα αντίστοιχα σχέδια της Microsoft και της Amazon Web Services.

Στη χώρα μας υπάρχουν 18 κέντρα δεδομένων, από τα οποία τα 10 στην Αθήνα και τα 5 στη Θεσσαλονίκη. Στις υπηρεσίες που παρέχουν περιλαμβάνονται η φιλοξενία ιστοσελίδων, η συνεγκατάσταση, η φιλοξενία και διαχείριση εφαρμογών, η εφεδρική αποθήκευση δεδομένων (data backup) και η αποκατάσταση λειτουργίας μετά από καταστροφή (disaster recovery), η επιχειρησιακή συνέχεια, καθώς και μια σειρά υπηρεσιών υπολογιστικού νέφους, συμπεριλαμβανομένης της υποδομής ως υπηρεσίας και του λογισμικού ως υπηρεσίας.

Σύμφωνα με έρευνα της ΙDG Research Services, που πραγματοποιήθηκε πέρυσι για λογαριασμό της Lamda Hellix, κάθε 1 ευρώ επένδυσης σε neutral multi- tenant data center (ουδέτερα κέντρα δεδομένων πολλαπλών χρηστών) αποφέρει 8,23 ευρώ προστιθέμενης αξίας στην ελληνική οικονομία.

Ποιες χώρες θα περιλαμβάνει το πρότζεκτ

Το πρώτο σκέλος του πρότζεκτ «Blue Submarine Cable System» θα διασυνδέσει τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ελλάδα και το Ισραήλ και το δεύτερο (με τον τίτλο «Raman»), που ουσιαστικά θα αποτελεί προέκταση του πρώτου, την Ιορδανία, τη Σαουδική Αραβία, το Τζιμπουτί, το Ομάν και τέλος την Ινδία
Με λίγα λόγια, η Google όχι μόνο θα ετοιμάσει τις υποδομές «φιλοξενίας» και πρόσβασης στην τεχνολογία cloud, που μένει να φανεί πού αυτές θα δημιουργηθούν, αλλά παράλληλα θα διασυνδέσει με το καλώδιο που ποντίζει στη Μεσόγειο την ψηφιακή Ελλάδα με την υπόλοιπη Ευρώπη και τη Μ. Ανατολή, φτάνοντας ως την Ινδία, κάτι που θα δώσει τη δυνατότητα για υπερταχύτητες στη μεταφορά δεδομένων που θα συρρικνώσουν το λεγόμενο «latency», τον χρόνο δηλαδή που απαιτείται για την απόκριση σε μια εντολή ή τη μεταφορά αρχείου. Αυτό δηλαδή που στην ψηφιακή εποχή και τη νέα οικονομία αποτελεί το κλειδί της εξέλιξης, είτε μιλάμε για streaming υπηρεσίες είτε επικοινωνίες κ.ο.κ.

Ο ρόλος της Κρήτης

Υπογραμμίζεται δε πως η διασύνδεση της Ελλάδας με το συγκεκριμένο υποθαλάσσιο καλώδιο θα γίνει από την Κρήτη, και συγκεκριμένα τα Χανιά, όπου ήδη η TI Sparkle έχει δημιουργήσει ένα μικρό data center και παράλληλα προγραμματίζεται η κατασκευή αντίστοιχων δομών και από άλλες «ουδέτερες» εταιρείες, όπως η εξαγγελθείσα από τη Lancom.
Σημειωτέον πως «ουδέτερες» χαρακτηρίζονται οι εταιρείες που ουσιαστικά κατασκευάζουν και λειτουργούν υποδομές data centers συνεργαζόμενες με όλες τις μεγάλες εταιρείες cloud. Δεν λειτουργούν δηλαδή αποκλειστικά με την cloud τεχνολογία της μιας ή της άλλης εταιρείας. Λειτουργούν περίπου σαν «σούπερ μάρκετ» στο οποίο ο τελικός πελάτης (επιχείρηση, Δημόσιο κ.ο.κ.) θα επιλέξει με ποιας εταιρείας την τεχνολογία cloud θα δουλέψει. Οι «ουδέτερες» εταιρείες, επίσης, πολλές φορές αναλαμβάνουν εργολαβικά για μια μεγάλη εταιρεία τεχνολογίας να κατασκευάσουν και να κάνουν leasing υποδομές. Ακόμα και ολόκληρα data centers.

Προγράμματα

Πέραν όμως των υποδομών που περιλαμβάνονται στο σχέδιο το οποίο θα ανακοινώσει η κυρία Φοξ-Μάρτιν την ερχόμενη Πέμπτη, ασφαλείς πληροφορίες του «business stories» αναφέρουν ότι θα προβλέπεται και η ενεργοποίηση σειράς προγραμμάτων που θα αφορούν την ψηφιακή μετάβαση της ελληνικής οικονομίας. Μεταξύ αυτών θα περιλαμβάνονται προγράμματα εκπαίδευσης προσωπικού ή επαγγελματιών σε ψηφιακές δεξιότητες καθώς και προγράμματα ενίσχυσης μικρομεσαίων επιχειρήσεων που θέλουν να προχωρήσουν στον ψηφιακό τους μετασχηματισμό και τη μεταφορά των ΙΤ υποδομών τους στο cloud. Τα συγκεκριμένα προγράμματα εξάλλου θα ενταχθούν στη γενικότερη «βεντάλια» των πρωτοβουλιών που έχει ξεκινήσει η Google την τελευταία τριετία, σε συνεργασία με κυβερνητικούς φορείς, όπως το εκπαιδευτικό πρόγραμμα που έτρεξε πρόσφατα για μικρομεσαίες τουριστικές επιχειρήσεις.

Αναβαθμίσεις στην Ελλάδα

Με όλα αυτά, πάντως, αναμένεται να αναβαθμιστεί και η θυγατρική της Google στην Ελλάδα, όπου σήμερα διαθέτει μια σχετικά μικρή ομάδα η οποία ασχολείται κυρίως με το κομμάτι των πωλήσεων υπηρεσιών, όπως εξάλλου συνέβη με την περίπτωση της Microsoft, όπου το προσωπικό μέσα σε τρία χρόνια έχει διπλασιαστεί, αλλά και της πολυδύναμης θυγατρικής που έστησε από πέρυσι η Amazon Web Services αποκτώντας «ηχηρή» παρουσία στην Ελλάδα. Σε κάθε περίπτωση, η πρόθεση πλέον και των τριών μεγάλων στην αγορά τεχνολογίας cloud (AWS, Microsoft, Google) να επενδύσουν στην Ελλάδα αλλά και άλλων, «ουδέτερων», παρόχων υπηρεσιών φιλοξενίας υπογραμμίζει το γεγονός ότι η χώρα μας έχει εξελιχθεί στον απόλυτο επενδυτικό προορισμό για την ανάπτυξη data centers.

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις